Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 20 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Zandstormen en hagel teisteren Australië

Het door droogte geteisterde Australië gaat ook gebukt onder zandstormen en extreem weer. Enorme hagelstenen veroorzaakten een ravage in hoofdstad Canberra, waar de luchtkwaliteit recentelijk nog kelderde door de rook van bosbranden.

Inwoners van deelstaat New South Wales hadden afgelopen weekend last van enorme zandstormen. Op videobeelden is te zien hoe een enorme muur van zand over plaatsen in de outback trekt. „Het was eerlijk gezegd net een apocalyptische film", zei een inwoonster van de plaats Dubbo.

‘Klaar mee’

„Ik ben er wel klaar mee", reageerde de bedrijfsleider van een zwembad in Tottenham, op zo’n 500 kilometer ten westen van Sydney. Dat moest zaterdag de deuren sluiten omdat zand in het water zat. „Ik kon de bodem van het grote zwembad niet eens zien. En het kinderbadje zat vol modder."

De autoriteiten waarschuwen mensen in het zuidoosten van de deelstaat, waar zich ook Sydney bevindt, voor meer extreem weer. Het meteorologisch bureau meldt dat later op de dag sprake kan zijn van onweersstormen, harde wind, grote hagelstenen en zware regenval, die tot overstromingen kunnen leiden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.