Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 jan 2020 / 07:24 uur

We leven langer door schone lucht-akkoord

Wanneer de lucht schoner is, neemt onze levensverwachting toe. Daarom streven 36 gemeenten en negen provincies met Milieuminister Stientje van Veldhoven naar die schonere lucht.

Samen willen zij er op allerlei manieren voor zorgen dat in 2030 „50 procent gezondheidswinst" is geboekt ten opzichte van 2016. Nu sterven Nederlanders gemiddeld negen maanden eerder door de vieze lucht.

Schonere pakketjes

Gelderland bijvoorbeeld wil dat pakketjes ‘schoner’ worden bezorgd. Gemeenten en provincies kunnen ook strengere eisen stellen aan de industrie bij het verlenen van vergunningen. Landelijk is al geregeld dat vanaf 2021 een roetfiltertest onderdeel is van de APK voor bepaalde categorieën dieselauto’s.

Ook mobiele bouwmachines die vaak op diesel draaien (zoals veel aggregaten) moeten schoner. Verder stopt de subsidie op pelletkachels. De maatregelen sluiten aan bij het klimaatakkoord en de aanpak van stikstof.

Lucht kan schoner

Het Schone Lucht Akkoord betekent dat mensen langer en gezonder leven, aldus Van Veldhoven. „Onze lucht kan en moet veel schoner. Als een op de vijf kinderen met astma dat heeft gekregen door luchtverontreiniging, hebben we nog heel wat te winnen."

Het Longfonds roept alle gemeenten en provincies op zich bij het akkoord aan te sluiten. Het fonds noemt het onacceptabel dat zoveel mensen ziek worden door de lucht die ze inademen.

Minder uitstoot

De afspraken moeten leiden tot minder uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide door verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Rijk, gemeenten en provincies die meedoen moeten jaarlijks de voortgang aantonen. Met het Schone Lucht Akkoord verwacht het kabinet jaarlijks 4000 tot 5000 vroegtijdige sterfgevallen door ongezonde lucht te voorkomen. Nu zijn er dat nog 11.000.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We leven langer door schone lucht-akkoord
Sluiten