Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Vrijdag duidelijk of Trump president blijft

Met een definitieve stemming wordt vrijdag duidelijk of Donald Trump aan kan blijven als president. Er loopt een afzettingsprocedure tegen hem. 

De kans dat hij daadwerkelijk afgezet wordt is overigens zeer klein. De Republikeinen hebben namelijk een meerderheid in de Senaat, waardoor de kans groot is dat zij hem vrijspreken van de beschuldigingen. In dat geval kan hij gewoon aanblijven als president. Er is een tweederde meerderheid nodig om hem af te kunnen zetten.

Als de Senaat ervoor kiest om getuigen op te roepen in het afzettingsproces, zou dat wel voor politieke schade kunnen zorgen. Een eerder verzoek van de Democraten om getuigen te mogen horen in het proces werd niet gehonoreerd. Als er inderdaad geen getuigen worden opgeroepen denkt de Republikeinse senator John Barrasso dat het proces vrijdagmiddag of later op de dag een definitieve stemming krijgt.

Politieke zelfmoord

Donald Trump wordt er door de Democraten van beschuldigd zijn Oekraïense collega Volodomir Zelenski onder druk te hebben gezet om een onderzoek naar Trumps politieke rivaal Joe Biden in te stellen. Ook zou Trump het onderzoek van Huis van Afgevaardigden naar machtsmisbruik door hem hebben gedwarsboomd.

Trump zelf is het verre van eens met de afzettingsprocedure. Eerder zei hij al dat de Democraten „diepe haat en minachting" vertonen voor de Amerikaanse kiezer. „Deze wetteloze, partijdige afzettingsprocedure is politieke zelfmoord voor de Democratische Partij", zei Trump toen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.