In het nieuws

Vliegschaamte populair, wat doet de industrie?

Vliegschaamte populair, wat doet de industrie?

Foto van 'Metro'

13 JAN 2020

Mensen worden steeds meer aangemoedigd om vliegreizen te vermijden en onze planeet zo te redden. Metro onderzocht hoe het met deze trend zit en hoe de industrie werkt aan het verminderen van haar CO2-voetafdruk.

Vorig jaar reisde milieuactiviste Greta Thunberg van Europa naar Amerika – en weer terug – over zee om de Klimaatconferenties van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York en die van Madrid bij te wonen. De 16-jarige Zweedse besloot al zeilend zo’n lange reis te maken om vervuiling door commerciële vluchten te voorkomen. Thunberg maakte zo een statement. Een rapport van S&G Global is de luchtvaart ‘goed’ voor 2,5 procent van de CO2-uitstoot.

Greta-effect de wereld over

Het verminderen van het aantal vluchten is bepaald geen actie van de jonge activiste alleen. Het zogenaamde Greta-effect verspreidt zich als een olievlek over de wereld. Steeds meer organisaties proberen het bewustzijn over de gevolgen van de luchtvaart te vergroten. Een voorbeeld hiervan is Stay Grounded dat, de naam zegt het al, beweert dat een vliegtuig het meest schadelijke vervoermiddel voor onze planeet is.

„Vliegtuigen stoten naast CO2 verschillende andere stoffen uit”, stelt Stay Grounded. „Dit heeft een grote impact op het totale klimaat. De vervuiling is het dubbele dan het effect van alleen de uitgestoten CO2. Hoewel vliegen nog maar twee decennia geleden iets heel speciaals was, is het tegenwoordig in het noorden van de wereld normaal geworden om in het weekend even ergens naartoe te vliegen.”

Vliegschaamte populair, wat doet de industrie?

Vliegschaamte vs luchtvaartindustrie

De term flight shaming of vliegschaamte komt van het Zweedse flygskam. Juist ja, de anti-vliegbeweging is begonnen in het thuisland van Greta Thunberg. De actie daar heeft voor de luchtvaartindustrie al gevolgen gehad. Volgens een onderzoek (mei 2019) dat door de Zweedse Spoorwegen werd gepubliceerd, koos 37 procent van respondenten ervoor om waar mogelijk met de trein in plaats van het vliegtuig te reizen. Begin 2018 lag het percentage nog op 20 procent.

„Europese luchtvaartmaatschappijen spannen zich in om de impact van hun emissies te compenseren of te beperken. Zij communiceren dit ook naar hun reizigers”, stelt S&P Global Ratings het het rapport European Airlines Prepare For Take-Off on Climate Change, dat afgelopen najaar verscheen. „Dit gebeurt door toenemende milieu-, regelgevings- en sociale druk. De maatschappijen staan echter niet voor een gemakkelijke taak.”

Zweden stappen in de trein

Volgens Rachel Gerrish, directeur van Corporate Ratings bij S&P en hoofdauteur van het rapport, hebben vliegschaamte-campagnes, zoals het genoemde Flygskam in Scandinavië, al geleid tot een opmerkelijke vermindering van het Zweedse luchtverkeer en een toename van het reizen per trein. „Echter, industriële organisaties voorspellen nog steeds dat het wereldwijde luchtverkeer met 5 procent per jaar zal stijgen. Dat geldt vooral in Azië, waar de huidige generatie meer geld aan reizen wil uitgeven.”

Gerrish voegt eraan toe: „Terwijl commercieel vliegen een vervuilende transport blijft, zoals gezegd 2,5 procent van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide, produceert de luchtvaart slechts een klein deelvan de wereldwijde emissies. Het totale vervoer in de wereld produceert slechts de helft van de CO2 van de wereldwijde energiesector. Gezien de sociale, economische en culturele voordelen die vliegen met zich meebrengt, denk ik niet dat een algeheel verbod op commercieel vliegen in de nabije toekomst denkbaar is. Het is wel mogelijk dat sommige landen het aantal luchtreizen gaan beperken, bijvoorbeeld door het aantal binnenlandse vluchten te verminderen. Reizigers zullen dan worden gestimuleerd om alternatieve vervoersmogelijkheden te kiezen als die beschikbaar zijn.”

Vliegschaamte populair, wat doet de industrie?

Luchtvaart en klimaatverandering

Experts zijn van mening dat voor de luchtvaartindustrie dingen geleidelijk zijn verbeterd als het gaat om de strijd tegen klimaatverandering. „De afgelopen tien jaar heeft de luchtvaartsector gemeenschappelijke doelen gesteld om de klimaatverandering aan te pakken. Men werkt er actief aan om die doelen te bereiken”, legt Haldane Dodd van de in Zwitserland gevestigde actiegroep Luchttransport uit aan Metro.

„Het was een van de eerste wereldwijde industrieën met ambitieuze klimaatdoelstellingen en een strategie om de impact op klimaatverandering te verminderen”, benadrukt Dodd. „De hele sector, inclusief luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, vliegtuigfabrikanten en bedrijven die luchtvaartnavigatiediensten leveren, zet zich in om klimaatverandering te bestrijden. Dit door de investeren in nieuwe technologie in infrastructuur, efficiënter te werken en duurzame vliegtuigbrandstoffen te ontwikkelen. Er wordt vooruitgang geboekt.”

Doel voor 2050

Een voorbeeld is de International Air Transport Association (IATA), die 290 luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt, goed voor meer dan 80 procent van het totale luchtverkeer. Deze partij wil dat de CO2-uitstoot van het luchtvervoer wereldwijd vermindert. De groei van de luchtvaart moet CO2-neutraal zijn. In 2050 moet de netto CO2-uitstoot 50 procent minder zijn dan het in 2005 was.

Q&A

William Raillant-Clark is woordvoerder van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO). Dit is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met het opstellen van richtlijnen en standaarden voor de internationale luchtvaart. Het doel van de organisatie is een veilige, efficiënte en duurzame internationale luchtvaart.

Moeten we stoppen met vliegen vanwege de klimaatverandering?

„Klimaatverandering vormt een bedreiging voor de hele wereld, dus ook voor onszelf. Daarom is het van cruciaal belang dat in alle sectoren strenge klimaatmaatregelen worden genomen. De luchtvaart is de grootste sector op het gebied van klimaatactie, daarom heeft de ICAO een wereldwijde strategie aangenomen om de CO2-uitstoot aan te pakken. Aangezien het probleem wereldwijd is, moeten er voor klimaatverandering ook wereldwijde oplossingen komen.”

Vliegschaamte populair, wat doet de industrie?

William Raillant-Clark.

Het gebruik van alternatieve transportmiddelen voor vliegtuigen is een groeiende trend. Wat voor invloed heeft dit op de luchtvaartindustrie?

„Hoewel we geen antwoord kunnen geven op de vraag of er inderdaad een trend is dat mensen vluchten vervangen door andere vervoersmiddelen, weten we wel dat het aantal passagiers aanzienlijk blijft groeien. Daarom is het belangrijk dat er afspraken worden gemaakt. Aangezien de luchtvaart wereldwijd het grootste netwerk van massatransport heeft, is dat dé manier om de CO2-uitstoot aan te pakken. En de mensen thuis kunnen hier inderdaad een steentje aan bijdragen door hier rekening mee moeten te houden bij het maken van hun reisplannen.”

Wat kunnen we verwachten in de toekomst?

„De opkomende technologieën worden steeds veiliger en duurzamer ontwikkeld, daar moet de ICAO voor zorgen. Wel verwachten we dat het aantal passagiers van het wereldwijde luchtverkeer binnen de tijd dat de kleuters van vandaag de universiteit bereiken is verdubbeld. De meeste groei wordt verwacht in het ontwikkelen van nieuwe verbindingen in het luchtverkeer. Dat is ook van cruciaal belang, aangezien luchtconnectiviteit bijdraagt aan het behalen van 15 van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Agenda 2030 van de Verenigde Naties. Kortom: de trend van de luchtvaartgroei biedt een kans aan een ​​hele generatie.”

Impact luchtvaartindustrie

• Vluchten over de wereld produceerden in 2018 895 miljoen ton CO2, op een totaal van 42 miljard ton geproduceerd door mensen.

• De VS (24 procent van het wereldtotaal), de EU (19 procent) en China (13 procent) zijn samen verantwoordelijk voor de productie van meer dan de helft van de CO2-uitstoot van de luchtvaart.

• Vliegen op grote hoogte betekent dat CO2 en andere emissies als zwaveldioxide, stikstofdioxide en koolmonoxide, langer in de atmosfeer blijven. In potentie is dat schadelijker voor het milieu.


Steeds minder nieuwe coronabesmettingen in China

Steeds minder nieuwe coronabesmettingen in China

In China wordt het normale leven weer opgepakt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in China aan het licht komt blijft dalen. De autoriteiten maakten zondag bekend dat in 24 uur tijd bij 45 mensen is vastgesteld dat ze het coronavirus hebben. Dat waren er een dag eerder nog 54.

China gold voorheen als het epicentrum van de wereldwijde virusuitbraak, maar het zwaartepunt van de pandemie is nu verschoven naar Europa en de Verenigde Staten. De Chinese overheid wil voorkomen dat mensen die besmet zijn geraakt in andere landen het virus weer meenemen.

3300 patiënten overleden


Eerste baby met coronabesmetting overleden

Eerste baby met coronabesmetting overleden

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

In de Amerikaanse staat Illinois is een baby gestorven die besmet was met het coronavirus. De plaatselijke gezondheidsdienst bracht in een verklaring naar buiten dat een "uitgebreid onderzoek" licht moet werpen op de exacte doodsoorzaak. Het kind was nog geen jaar oud.

Gouverneur Jay Robert Pritzker van Illinois liet weten geschokt te zijn door het nieuws. „Ik weet hoe moeilijk dit nieuws kan zijn, vooral omdat het over zo'n jong kind gaat", zei hij tijdens een persconferentie. „Het is vooral verdrietig voor de familie van dit kleine kind. We moeten treuren."

Geen extra risico


Meer dan 150.000 besmettingen en 2000 coronadoden in VS

Meer dan 150.000 besmettingen en 2000 coronadoden in VS

Times Square is erg leeg sinds het coronavirus ook in Amerika is beland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

In de Verenigde Staten zijn meer dan 2000 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins University in Baltimore.

Een groot deel van de doden is gevallen in de staat New York, waar het virus zich de afgelopen dagen snel heeft verspreid. Volgens gouverneur Andrew Cuomo van die staat zijn ruim 700 inwoners overleden sinds de uitbraak van het longvirus.

121.100 besmettingen


Vier doden in woning Etten-Leur na mogelijk misdrijf

Vier doden in woning Etten-Leur na mogelijk misdrijf

De vier doden zijn waarschijnlijk bewoners van de woning / Foto: ANP

Foto van 'ANP'

GISTEREN

In een woning in Etten-Leur in Noord-Brabant zijn zaterdagavond vier dode mensen gevonden. Uit politieonderzoek blijkt dat er mogelijk sprake is van een misdrijf. De vier doden zijn vermoedelijk de bewoners, liet de politie weten.

Wat er precies is gebeurd, is nog onbekend. De politie was om 18.10 uur in de woning gaan kijken. „Dat was direct nadat er bij ons een melding was binnengekomen", aldus een politiewoordvoerster.

'Afschuwelijk nieuws'


Italiaanse voetbalclub stuurt oudere fans een zorgpakket

Italiaanse voetbalclub stuurt oudere fans een zorgpakket

Een man uit 1923 kreeg ook een gesigneerd shirt / Foto: AS Roma

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

De Italiaanse voetbalcompetitie ligt door het coronavirus, net als in andere landen, stil. Om de fans in deze tijd een beetje op te vrolijken heeft voetbalclub AS Roma zorgpakketjes verstuurd naar seizoenkaarthouders van 75 jaar en ouder. 

Naast een sjaal van de club zit er in de pakketten ook eten en medische hulpmiddelen zoals mondkapjes en handgel. De oudste fan van de club, een man uit 1923, kreeg ook een gesigneerd shirt.


Astronauten maken prachtige foto's van aarde in coronatijd

Astronauten maken prachtige foto's van aarde in coronatijd

'Blijf sterk planeet aarde, we doen het allemaal samen' / Foto: Jessica Meir

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Het coronavirus houdt niet alleen de gemoederen hier op aarde bezig, ook in de ruimte wordt er meegeleefd met de slachtoffers van het virus. 

Er zijn op dit moment drie astronauten in het ISS, het internationale ruimtestation. De Amerikanen Andrew Morgan en Jessica Meir en de Russische Oleg Skripochka. De twee Amerikaanse astronauten delen op Twitter de laatste tijd vooral mooie foto's van de aarde met gelukswensen voor iedereen op onze planeet.

Laat er licht zijn


Minister roept massaal Chinese mondkapjes terug

Ministerie roept massaal Chinese mondkapjes terug

De foute mondkapjes brengen artsen en verpleegkundigen in gevaar / Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een zending Chinese mondkapjes is door het ministerie van Volksgezondheid afgekeurd. De kwaliteit van de 600.000 maskers was onvoldoende. Nieuwe zendingen zullen extra worden gecontroleerd.

700.000 andere maskers van dezelfde Chinese fabrikant voldeden wel aan alle eisen. Er is wereldwijd een tekort aan maskers. Een deel van de maskers was al uitgedeeld aan ziekenhuizen. Het ministerie heeft de maskers, die onder meer niet goed om het gezicht passen, teruggehaald.

Gevaarlijk


Quarantuintips: zo zorg je dat je nieuwe planten de zomer halen

Quarantuintips: zo zorg je dat je nieuwe planten de zomer halen

Nu hopen dat jouw planten er over een paar week niet zo uitzien / FOTO: Getty

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Thuis door het coronavirus en heerlijk zonnig weer: voor veel mensen een reden om de tuin of het balkon aan te pakken. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw planten blijven leven?  Metro geeft je 5 quarantuintips. 

1. Weet hoeveel water je plant nodig heeft

Iedereen weet dat planten water nodig hebben. Maar hoeveel precies kan wellicht lastig zijn. De plant moet niet uitdrogen maar ook niet verdrinken. Je kan het natuurlijk proberen op gevoel te doen, maar het is 2020 en voor alles is tegenwoordig een app. Met de app Plantsome kun je jouw nieuwe huisgenoot scannen en je krijgt direct te zien hoeveel water je plant nodig heeft. Een andere app is Plantnet, een soort Wikipedia voor mensen met groene vingers.


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

27 MRT 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Wereldwijd al 600.000 besmettingen coronavirus

Wereldwijd al 600.000 besmettingen coronavirus

In de Verenigde Staten zijn de meeste besmettingen vastgesteld / Foto: ANP

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Het coronavirus blijft wereldwijd om zich heen grijpen, in totaal zijn er zo'n 600.000 mensen besmet. Dat meldt de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit. In Nederland waren er tot en met zaterdag 9762 besmettingen. 

Ruim 28.000 patiënten overleden aan de gevolgen van COVID-19. Italië heeft wereldwijd het hoogste dodental gemeld. Daar overleden ruim 9100 patiënten, veel meer dan in de VS (1700) en China (bijna 3300). Het aantal herstelde patiënten staat wereldwijd op bijna 133.000.

Verenigde Staten


Schiphol gaat 25 vliegtuigen parkeren op landingsbaan

Schiphol gaat 25 vliegtuigen parkeren op landingsbaan

Er zal geen parkeergeld gevraagd worden / Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Omdat het vliegverkeer vanaf Schiphol grotendeels stilligt, is er besloten om een landingsbaan als parkeerplaats te gebruiken. Zo'n 25 vliegtuigen worden zondagmiddag naar hun nieuwe tijdelijke onderkomen gebracht. 

De afgelopen weken werd er zo'n 75 procent minder gevlogen vanaf en naar de grootste luchthaven van Nederland. Op de Aalsmeerbaan komen rijplaten te liggen, om de beschadiging aan de baan te voorkomen.

Plek in Eindhoven


Grote sportstadions worden omgetoverd tot ziekenhuizen

Grote sportstadions worden omgetoverd tot ziekenhuizen

„Het is een voorrecht om te kunnen helpen in deze noodtoestand. Nu wordt alles ingericht naar de standaarden van de gezondheidsdienst." | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Gesport wordt er momenteel niet - behalve in Wit-Rusland - dus hebben diverse stadions zich beschikbaar gesteld als tijdelijk ziekenhuis. 

Zo komen er in het Millennium Stadium in Cardiff, waar doorgaans de nationale voetbal- en rugbyploeg spelen, tweeduizend ziekenhuisbedden te staan. „We hebben het hele stadion beschikbaar gesteld", vertelt directeur Martyn Phillips van de rugbybond. „Het is een voorrecht om te kunnen helpen in deze noodtoestand. Nu wordt alles ingericht naar de standaarden van de gezondheidsdienst."

Bernabeu en Maracana


Dodental in VK over de duizend, Rusland maandag in lockdown

Dodental in VK over de duizend, Rusland maandag in lockdown

Het dodental als gevolg van de coronacrisis in het Verenigd Koninkrijk is opgelopen tot boven de duizend. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het dodental als gevolg van de coronacrisis in het Verenigd Koninkrijk is opgelopen tot boven de duizend. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn 1019 mensen bezweken aan de gevolgen van het longvirus.

Dat is een enorme stijging, want vrijdag stond de teller nog op 759 doden. Bij 17.089 mensen is besmetting met het virus vastgesteld. Op vrijdag waren er nog 14.579 bevestigde gevallen.

Lockdown Rusland


Polite Zuid-Afrika schiet op burgers tijdens lockdown

Polite Zuid-Afrika schiet op burgers tijdens lockdown

Doordat er zaterdagochtend 200 tot 300 mensen stonden te dringen voor de winkel, moest de politie hardhandig ingrijpen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ook in Zuid-Afrika is er een lockdown afgekondigd vanwege het coronavirus. Deze wordt alleen slecht nageleefd door de bevolking en dat leidt tot harde acties van bovenaf.

Veel mensen in Zuid-Afrika volgen de maatregelen niet op. Er zijn nog altijd veel groepen mensen die samenhopen, zo ook bij een supermarkt in Johannesburg. Doordat er zaterdagochtend 200 tot 300 mensen stonden te dringen voor de winkel, moest de politie hardhandig ingrijpen.

Rubberkogels


Nederland volgt instructies nu wel: rust op de stranden

Nederland volgt instructies nu wel: rust op de stranden

Er was afgelopen week veel te doen om de volle stranden en parken in Nederland. Dit weekend zijn ze vooralsnog een stuk rustiger. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Er was afgelopen week veel te doen om de volle stranden en parken in Nederland. Dit weekend zijn ze vooralsnog een stuk rustiger.

Ondanks het fraaie voorjaarsweer lijken Nederlanders gehoor te geven aan de dringende oproep om ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus niet naar het strand te komen en thuis te blijven. Dat is de eerste indruk van de gemeente Noordwijk en leert ook een blik op de livestreams van enkele stranden, zoals bij Scheveningen en Hoek van Holland.

Gehoorde boodschap


92 nieuwe coronadoden, 100 beademingsapparaten aangekomen

93 nieuwe coronadoden, 100 beademingsapparaten aangekomen

Het coronavirus heeft inmiddels zeker 639 levens geëist in Nederland. Dat zijn 93 overledenen meer dan een dag eerder bekend was. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het coronavirus heeft inmiddels zeker 639 levens geëist in Nederland. Dat zijn 93 overledenen meer dan een dag eerder bekend was.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de laatste cijfers zaterdagmiddag bekend. Meldingen over sterfgevallen komen soms pas na enkele dagen binnen, aldus het RIVM.

In totaal zijn er in Nederland nu 9762 geregistreerde gevallen van coronabesmettingen. Het aantal ten opzichte van vrijdag is zodoende gestegen met 1159 besmettingen.


Ook Duitsland verlengt periode van coronamaatregelen

Ook Duitsland verlengt periode van coronamaatregelen

Na België en Frankrijk heeft ook Duitsland de coronamaatregelen verlengd. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na België en Frankrijk heeft ook Duitsland de coronamaatregelen verlengd. De actie tegen de verspreiding van het coronavirus blijven zeker tot 20 april van kracht. Dat zei de kabinetschef van bondskanselier Angela Merkel zaterdag in een interview met de krant Der Tagesspiegel.

Volgens het Robert Koch Instituut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, zijn er in Duitsland 48.582 besmettingsgevallen bekend, een toename met 6294 in een dag tijd. Zeker 325 mensen zijn bezweken aan het longvirus. In de strijd tegen de ziekte zijn scholen, winkels, restaurants, speeltuinen en sportaccommodaties gesloten. Veel bedrijven hebben personeel naar huis gestuurd en de productie stilgelegd.

Merkel sprak haar waardering uit voor hoe haar landgenoten omgaan met de beperkingen. „Wanneer ik vandaag de dag zie hoe bijna iedereen zijn gedrag heeft veranderd, hoe de overgrote meerderheid van u echt onnodige contacten vermijdt, juist omdat die een infectierisico met zich meedragen, kan ik u alleen maar zeggen: 'dank u, dank u uit de grond van mijn hart.'"


Regeringspartijen willen steun voor lokale en regionale kranten.

Regeringspartijen willen steun voor lokale en regionale kranten

Kamerleden willen dat de minister bekijkt of er net als voor de culturele sector ook een apart steunpakket kan komen voor de sector media en communicatie. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De coalitiepartijen willen dat het kabinet lokale en regionale kranten gaat steunen. De Nederlandse Nieuwsbladenpers (NNP) stuurde deze week een brandbrief aan de regering. Huis-aan-huiskranten zijn in grote financiële problemen gekomen omdat de advertentiemarkt is ingestort door de coronacrisis, aldus de brancheorganisatie.

Harry van der Molen (CDA), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), Joost Sneller (D66) en Zohair El Yassini (VVD) willen dat het kabinet de portemonnee trekt voor de media, schrijven ze in Kamervragen aan verantwoordelijk minister Arie Slob.

„Bent u bereid om met de uitgevers van huis-aan-huiskranten in overleg te treden over de mogelijkheden om de huidige kritieke financiële situatie te overbruggen?"


Politie beëindigt anticoronafeest op Urk.

Politie beëindigt anticoronafeest op Urk

Jongeren waren na een oproep op Facebook bij elkaar gekomen en maakten een kampvuur. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft vrijdagavond in het Urkerbos op Urk een anticoronafeest beëindigd. Dat meldt Omroep Flevoland.

Jongeren waren na een oproep op Facebook bij elkaar gekomen en maakten een kampvuur. De politie zette een helikopter in. De jongeren gingen er daarop vandoor, maar de politie kon er toch enkele aanhouden, meldt de omroep.

Rotterdam