In het nieuws

Vliegschaamte populair, wat doet de industrie?

Vliegschaamte populair, wat doet de industrie?

Foto van 'Metro'

13 JAN 2020

Mensen worden steeds meer aangemoedigd om vliegreizen te vermijden en onze planeet zo te redden. Metro onderzocht hoe het met deze trend zit en hoe de industrie werkt aan het verminderen van haar CO2-voetafdruk.

Vorig jaar reisde milieuactiviste Greta Thunberg van Europa naar Amerika – en weer terug – over zee om de Klimaatconferenties van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York en die van Madrid bij te wonen. De 16-jarige Zweedse besloot al zeilend zo’n lange reis te maken om vervuiling door commerciële vluchten te voorkomen. Thunberg maakte zo een statement. Een rapport van S&G Global is de luchtvaart ‘goed’ voor 2,5 procent van de CO2-uitstoot.

Greta-effect de wereld over

Het verminderen van het aantal vluchten is bepaald geen actie van de jonge activiste alleen. Het zogenaamde Greta-effect verspreidt zich als een olievlek over de wereld. Steeds meer organisaties proberen het bewustzijn over de gevolgen van de luchtvaart te vergroten. Een voorbeeld hiervan is Stay Grounded dat, de naam zegt het al, beweert dat een vliegtuig het meest schadelijke vervoermiddel voor onze planeet is.

„Vliegtuigen stoten naast CO2 verschillende andere stoffen uit”, stelt Stay Grounded. „Dit heeft een grote impact op het totale klimaat. De vervuiling is het dubbele dan het effect van alleen de uitgestoten CO2. Hoewel vliegen nog maar twee decennia geleden iets heel speciaals was, is het tegenwoordig in het noorden van de wereld normaal geworden om in het weekend even ergens naartoe te vliegen.”

Vliegschaamte populair, wat doet de industrie?

Vliegschaamte vs luchtvaartindustrie

De term flight shaming of vliegschaamte komt van het Zweedse flygskam. Juist ja, de anti-vliegbeweging is begonnen in het thuisland van Greta Thunberg. De actie daar heeft voor de luchtvaartindustrie al gevolgen gehad. Volgens een onderzoek (mei 2019) dat door de Zweedse Spoorwegen werd gepubliceerd, koos 37 procent van respondenten ervoor om waar mogelijk met de trein in plaats van het vliegtuig te reizen. Begin 2018 lag het percentage nog op 20 procent.

„Europese luchtvaartmaatschappijen spannen zich in om de impact van hun emissies te compenseren of te beperken. Zij communiceren dit ook naar hun reizigers”, stelt S&P Global Ratings het het rapport European Airlines Prepare For Take-Off on Climate Change, dat afgelopen najaar verscheen. „Dit gebeurt door toenemende milieu-, regelgevings- en sociale druk. De maatschappijen staan echter niet voor een gemakkelijke taak.”

Zweden stappen in de trein

Volgens Rachel Gerrish, directeur van Corporate Ratings bij S&P en hoofdauteur van het rapport, hebben vliegschaamte-campagnes, zoals het genoemde Flygskam in Scandinavië, al geleid tot een opmerkelijke vermindering van het Zweedse luchtverkeer en een toename van het reizen per trein. „Echter, industriële organisaties voorspellen nog steeds dat het wereldwijde luchtverkeer met 5 procent per jaar zal stijgen. Dat geldt vooral in Azië, waar de huidige generatie meer geld aan reizen wil uitgeven.”

Gerrish voegt eraan toe: „Terwijl commercieel vliegen een vervuilende transport blijft, zoals gezegd 2,5 procent van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide, produceert de luchtvaart slechts een klein deelvan de wereldwijde emissies. Het totale vervoer in de wereld produceert slechts de helft van de CO2 van de wereldwijde energiesector. Gezien de sociale, economische en culturele voordelen die vliegen met zich meebrengt, denk ik niet dat een algeheel verbod op commercieel vliegen in de nabije toekomst denkbaar is. Het is wel mogelijk dat sommige landen het aantal luchtreizen gaan beperken, bijvoorbeeld door het aantal binnenlandse vluchten te verminderen. Reizigers zullen dan worden gestimuleerd om alternatieve vervoersmogelijkheden te kiezen als die beschikbaar zijn.”

Vliegschaamte populair, wat doet de industrie?

Luchtvaart en klimaatverandering

Experts zijn van mening dat voor de luchtvaartindustrie dingen geleidelijk zijn verbeterd als het gaat om de strijd tegen klimaatverandering. „De afgelopen tien jaar heeft de luchtvaartsector gemeenschappelijke doelen gesteld om de klimaatverandering aan te pakken. Men werkt er actief aan om die doelen te bereiken”, legt Haldane Dodd van de in Zwitserland gevestigde actiegroep Luchttransport uit aan Metro.

„Het was een van de eerste wereldwijde industrieën met ambitieuze klimaatdoelstellingen en een strategie om de impact op klimaatverandering te verminderen”, benadrukt Dodd. „De hele sector, inclusief luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, vliegtuigfabrikanten en bedrijven die luchtvaartnavigatiediensten leveren, zet zich in om klimaatverandering te bestrijden. Dit door de investeren in nieuwe technologie in infrastructuur, efficiënter te werken en duurzame vliegtuigbrandstoffen te ontwikkelen. Er wordt vooruitgang geboekt.”

Doel voor 2050

Een voorbeeld is de International Air Transport Association (IATA), die 290 luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt, goed voor meer dan 80 procent van het totale luchtverkeer. Deze partij wil dat de CO2-uitstoot van het luchtvervoer wereldwijd vermindert. De groei van de luchtvaart moet CO2-neutraal zijn. In 2050 moet de netto CO2-uitstoot 50 procent minder zijn dan het in 2005 was.

Q&A

William Raillant-Clark is woordvoerder van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO). Dit is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met het opstellen van richtlijnen en standaarden voor de internationale luchtvaart. Het doel van de organisatie is een veilige, efficiënte en duurzame internationale luchtvaart.

Moeten we stoppen met vliegen vanwege de klimaatverandering?

„Klimaatverandering vormt een bedreiging voor de hele wereld, dus ook voor onszelf. Daarom is het van cruciaal belang dat in alle sectoren strenge klimaatmaatregelen worden genomen. De luchtvaart is de grootste sector op het gebied van klimaatactie, daarom heeft de ICAO een wereldwijde strategie aangenomen om de CO2-uitstoot aan te pakken. Aangezien het probleem wereldwijd is, moeten er voor klimaatverandering ook wereldwijde oplossingen komen.”

Vliegschaamte populair, wat doet de industrie?

William Raillant-Clark.

Het gebruik van alternatieve transportmiddelen voor vliegtuigen is een groeiende trend. Wat voor invloed heeft dit op de luchtvaartindustrie?

„Hoewel we geen antwoord kunnen geven op de vraag of er inderdaad een trend is dat mensen vluchten vervangen door andere vervoersmiddelen, weten we wel dat het aantal passagiers aanzienlijk blijft groeien. Daarom is het belangrijk dat er afspraken worden gemaakt. Aangezien de luchtvaart wereldwijd het grootste netwerk van massatransport heeft, is dat dé manier om de CO2-uitstoot aan te pakken. En de mensen thuis kunnen hier inderdaad een steentje aan bijdragen door hier rekening mee moeten te houden bij het maken van hun reisplannen.”

Wat kunnen we verwachten in de toekomst?

„De opkomende technologieën worden steeds veiliger en duurzamer ontwikkeld, daar moet de ICAO voor zorgen. Wel verwachten we dat het aantal passagiers van het wereldwijde luchtverkeer binnen de tijd dat de kleuters van vandaag de universiteit bereiken is verdubbeld. De meeste groei wordt verwacht in het ontwikkelen van nieuwe verbindingen in het luchtverkeer. Dat is ook van cruciaal belang, aangezien luchtconnectiviteit bijdraagt aan het behalen van 15 van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Agenda 2030 van de Verenigde Naties. Kortom: de trend van de luchtvaartgroei biedt een kans aan een ​​hele generatie.”

Impact luchtvaartindustrie

• Vluchten over de wereld produceerden in 2018 895 miljoen ton CO2, op een totaal van 42 miljard ton geproduceerd door mensen.

• De VS (24 procent van het wereldtotaal), de EU (19 procent) en China (13 procent) zijn samen verantwoordelijk voor de productie van meer dan de helft van de CO2-uitstoot van de luchtvaart.

• Vliegen op grote hoogte betekent dat CO2 en andere emissies als zwaveldioxide, stikstofdioxide en koolmonoxide, langer in de atmosfeer blijven. In potentie is dat schadelijker voor het milieu.


Rijkswaterstaat start grootste onderhoudsklus ooit

Rijkswaterstaat start grootste onderhoudsklus ooit

Rijkswaterstaat begint zondag aan zijn grootste onderhoudsklus ooit. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

38 MIN

Rijkswaterstaat begint zondag aan zijn grootste onderhoudsklus ooit. In totaal worden er tot 2033 meer dan honderd bruggen, tunnels en andere objecten gerenoveerd. Zondagavond start de eerste renovatie: de Wantijbrug in Dordrecht.

Het budget voor de landelijke operatie bedraagt ongeveer 20 miljard euro. Het gaat om bruggen en tunnels die voornamelijk in de jaren vijftig en zestig zijn gebouwd. Die zijn inmiddels aan onderhoud of vervanging toe, zegt Rijkswaterstaat. Na renovatie moeten ze veiliger en duurzamer zijn.

Wantijbrug


Twee mensen gewond door sprong uit raam van brandend huis Zaandam

Twee mensen gewond door sprong uit raam van brandend huis Zaandam

De brandweer had het vuur snel onder controle. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een man en een vrouw zijn zondagochtend in Zaandam gewond geraakt doordat ze van tweehoog uit een raam van een brandende woning zijn gesprongen.

Ze zijn met onbekende verwondingen naar ziekenhuizen in de regio gebracht. Twee anderen zijn nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd, maar zij hoefden niet naar een ziekenhuis. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer.

Veel rook


Likeability of5

Kat Dymka krijgt nieuw leven met 3D-geprinte pootjes

Dymka op haar nieuwe pootjes. / TASS

Foto van 'Daisy Heyer'

1 UUR

Een Britse korthaar an sich is op zich niet heel speciaal, al zijn het natuurlijk bloedmooie katten die menig kattenliefhebber in huis zou willen hebben. Britse korthaar Dymka uit Rusland gaat echter heel de wereld over: het is de eerste kat op aarde die met vier 3D-geprinte protheses verder door het leven gaat. 

Dymka haar pootjes, staart en oren moesten in 2018 allemaal geamputeerd worden, nadat die bevroren waren geraakt door haar leven in het wild op de straten van Novosibirsk, Siberië. Ze werd gevonden en naar de dierenarts gebracht, maar het zag er slecht uit. Meestal besluit de dierenarts om beesten die in deze status gevonden worden te laten inslapen.

Sergei Gorchkov


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

15-jarige Emily uit Groningen weer terecht
Likeability of5

15-jarige Emily uit Groningen weer terecht

Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

De 15-jarige Emily uit het Groningse Grootegast die mogelijk tegen haar wil was meegenomen uit haar ouderlijk huis, is weer terecht. 

Ze werd zaterdagnacht in Amsterdam gevonden. De politie doet geen uitspraak over de oorzaak van haar vermissing en de toestand waarin ze werd gevonden. Wel zegt de politie met haar in gesprek te gaan.

Inbraak


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Facebook zegt sorry voor vertaling Xi Jinping als 'Mr Shithole'
Likeability of5

Facebook zegt sorry voor vertaling Xi Jinping als 'Mr Shithole'

De Chinese president Xi Jinping en de leider van Myanmar Aung San Suu Kyi. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Facebook heeft zijn excuses aangeboden voor een foute vertaling van de naam van de Chinese president. Als Xi Jinping in het Birmaans werd geschreven, verscheen in de Engelse vertaling 'Mr Shithole'. Een technisch mankement volgens Facebook.

De foutieve vertaling kwam de afgelopen twee dagen aan het licht toen Xi een bezoek bracht aan Myanmar, waar Birmaans wordt gesproken. Zo zette de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi een officiële verklaring over Xi's bezoek op Facebook, waarop al snel reacties volgden over de opvallende vertaling naar het Engels.

„We hebben een technisch probleem opgelost dat zorgde voor foutieve vertalingen vanuit het Birmaans naar het Engels op Facebook. Dit had niet mogen gebeuren en we nemen maatregelen om ervoor te zorgen dat het niet meer plaatsvindt”, luidt de verklaring van Facebook.


lol
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

Oud-ambassadeur Marie Yovanovitch. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Een Nederlander duikt op in de Oekraïne-affaire rond president Trump. De pijlen richten zich op ene Anthony de Caluwé, die volgens Amerikaanse media een aanhanger van de president is.

Hij zou de Amerikaanse voormalig ambassadeur in Oekraïne, Marie Yovanovitch, hebben bespioneerd, maar zelf spreekt De Caluwé van een grap.

De Caluwe stuurde vorig jaar berichten naar de Republikein Robert Hyde. Daarin zegt de Nederlander van begin 50 op de hoogte te zijn van het doen en laten van Yovanovitch. Kopieën van die gesprekken zijn vrijdag vrijgegeven door de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.


Likeability of3

Knokpartij in Groningen, agent gewond

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tijdens een uit de hand gelopen ruzie tussen jongeren in de Groningse binnenstad zijn zaterdagavond zeker twee verdachten opgepakt. Een agent raakte gewond.

Hoe de agent eraan toe is, kon een woordvoerster nog niet zeggen. Ook is niet bekend waarvoor de verdachten zijn aangehouden.

Zestig jongeren


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Tom 'Draco' Felton wil nieuwe Bond worden

Tom Felton. /Instagram @t22felton

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Acteur Tom Felton (32), ook wel bekend als Draco Malfidus van Harry Potter, ziet de rol van James Bond wel zitten. 

Als Daniel Craig (51) na No Time To Die afzwaait als 007, zou hij diens plek graag innemen. Dat verklapt de acteur, die na Harry Potter ook rollen had in Rise of the Planet of the Apes en The Flash, aan het Britse magazine Closer.

‘De ultieme droom’


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Likeability of5

Harry en Meghan zien af van koninklijke titels

Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

De deal is rond. Vanaf het voorjaar is het ‘gewoon’ Harry, Meghan en Archie. De familie zal hun koninklijke titels dan niet meer gebruiken. 

Dat maakte het Buckingham Palace zaterdagavond bekend. Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis.

‘Geliefde leden’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Emily (15) mogelijk vermist, politie en ouders bezorgd

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie maakt zich zorgen om de 15-jarige Emily Meijer uit Grootegast in Groningen. Ze zijn bang dat het meisje drie dagen geleden is ontvoerd. 

Emily zou in de gestolen auto van haar ouders zijn meegenomen, maakt de politie zaterdag bekend.

Inbraak woning


Likeability of5

Man opgepakt, mishandelde dochter (3) in vliegtuig

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Zaterdagochtend is op Schiphol een 47-jarige Oekraïense man aangehouden. Hij zou zijn dochter van 3 in het vliegtuig hebben mishandeld. 

De vader en dochter waren vanuit Brazilië onderweg naar Schiphol.

Toen vliegtuigpersoneel en omstanders de mishandeling zagen, grepen zij in. Het meisje werd door de crew opgevangen.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Kaj zegt sorry voor 'domme fouten'

Kaj chatte met toen minderjarige meisjes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Kaj van der Ree biedt zijn excuses aan voor zijn seksueel grensoverschrijdende contacten die hij in het verleden had met minderjarige meisjes.

In een persoonlijke persverklaring noemt de 28-jarige vlogger en presentator dit „domme fouten". Hij zegt dat hij „vereerd" was door de aandacht die hij kreeg en zich niet bewust was van de consequenties van zijn gedrag.

Ernstig teleurgesteld


Likeability of5

Gratis tampons voor Engelse scholieren

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Een klein gelukje voor menstruerende meisjes op Engelse scholen. Zij kunnen vanaf maandag gratis tampons, maandverband en andere menstruatiegerelateerde producten krijgen. 

Leuker kunnen ze het niet maken, goedkoper wel. De Engelse scholen volgen daarmee de Schotse regering, die twee jaar geleden al investeerde in tampons voor de scholieren.

1,7 miljoen leerlingen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Proefkonijnen van buis na ophef Kaj van der Ree

Kaj van der Ree in 2017. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De NPO is per direct gestopt met het uitzenden van het programma Proefkonijnen nadat duidelijk werd dat presentator Kaj van der Ree wordt beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. 

Ook uit Van der Ree’s vrijdagavondshow op 3FM, Skaj is The Limit, wordt de stekker getrokken, zo maakte BNNVARA zaterdag bekend.

Samenwerking ‘heroverwegen’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Stukjes geluk' op Vakantiebeurs: hoeveel vrije dagen heb ik nog?!

Zintuigen geprikkeld tot de max

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

In vogelvlucht door de Vakantiebeurs waar je meteen zin krijgt om al je vakantiedagen per direct op te nemen.  

Voor de ingang gaan de gesprekken in de miezerige regen nog over parkeerkosten en boodschappenlijstjes, binnen gaat het over vliegtickets en de persoonlijke bucketlist. „Ik zou nog weleens..."


Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië
Likeability of3

Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië

Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Maandenlang hoopte de Australische bevolking op een grote plensbui die de hevige bosbranden zou blussen. Die regen is er de afgelopen dagen eindelijk gekomen, maar zorgt voor een nieuw probleem. Er valt namelijk zo veel regen in een korte tijd dat alles overstroomt.

Het noodweer zorgt met name in de deelstaten Queensland, Victoria en New South Wales voor overlast. Zo is op een aantal plekken de stroom uitgevallen en zijn wegen niet begaanbaar.

Ook zorgt het teveel aan neerslag voor milieuproblemen. De regen spoelt de as namelijk mee de rivier in. Daardoor raakt het rivierwater vervuild en gaan de vissen dood.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem
Likeability of5

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem,

Foto van 'Julia Onclin'

GISTEREN

Alleen op vakantie met je partner zit er vaak niet meer in als je kinderen hebt. Het Australische echtpaar Cassie en Chris Langan is het echter toch gelukt. In plaats van hun 'ondankbare kinderen' namen ze hun internetmodem mee op reis.

Het stel had een dagtrip naar een kuststad in Australië gepland en vroeg hun kinderen of ze zin hadden om mee te gaan. „We vroegen onze kinderen of ze zin hadden in een dagje Warrnambool en we kregen het volgende antwoord: ‘Dat is zo saai, we willen niet", laat Cassie op Facebook weten. „Daarop besloten Chris en ik om in plaats van onze drie ondankbare kinderen het meest overwerkte lid van onze familie – ons internetmodem – mee te nemen voor een leuk dagje uit."

De modem had volgens de vrouw een geweldige dag vol rust. Haar kinderen waren echter een stuk minder blij dat hun geliefde modem een dag weg zou zijn.


likedislike
user_b3ba9e4df5d86ffd84997f673bc0bc2046c3f1a3_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen
Likeability of3

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De leegstand in de Nederlandse winkelstraten is vorig jaar, na vier jaar van afname, flink toegenomen. Volgens onderzoeksbureau Locatus sloten 2767 winkels de deuren. Dat komt neer op ongeveer 3 procent van het totale winkelbestand en het is tevens het hoogste aantal in zeker vijftien jaar.

Begin 2019 stond nog 6,7 procent van het totale aantal vierkante meters winkelvloer leeg en dat is opgelopen naar 7,7 procent. Deels komt dit door de sluiting van warenhuisketen Hudson’s Bay. Dat zorgde voor 0,2 procent extra leegstand. Vooral in de centra van grote steden was vorig jaar sprake van een toename van de leegstand. In de voorgaande jaren ging het daar juist relatief goed.

Faillissementen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar