Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 jan 2020

Vleesvervangers te populair geworden

Fabrikanten en chemiebedrijven kunnen de grote vraag naar vleesvervangers nauwelijks aan. De populariteit van tofuburgers en plantaardige kipstukjes heeft een run op plantaardige grondstoffen in gang gezet, met stijgende prijzen tot gevolg. 

De groeiende honger naar vleesvervangers leidt tot kraptes op de markt, schrijft Het Financieele Dagblad. Die plantaardige grondstoffen worden gebruikt om de burgers en kipstukjes te kunnen maken, en van die grondstoffen is er dus eigenlijk niet genoeg.

Voor dit jaar rekenen fabrikanten en chemiebedrijven op een groei van 50 procent. Een grotere groei kan men eigenlijk niet aan; dan zitten fabrikanten zonder grondstoffen, vertelt directeur Frank Giezen van vleesvervangerfabrikant Ojah.

Hard groeiende markt

Maar de beschikbaarheid van plantaardige eiwitten, waar de vleesvervangers mee worden gemaakt, is beperkt. Slechts een handvol producenten kan de eiwitten uit soja, erwten of granen halen, weet Atze Jan van der Goot, hoogleraar eiwitstructurering en duurzaamheid en de universiteit van Wageningen. „Maar ze groeien naar hun maximale capaciteit, en uitbreiden vergt een enorme investering."

Door het gebrek aan capaciteit en voldoende grondstoffen, worden de prijzen van vleesvervangers opgedreven. Hoewel de verkoop van namaakburgers een niche is, groeit hij bijzonder hard. Volgens ABN Amro groeit de markt dit jaar met tien procent. Meer dan de helft van de Nederlanders eet meerdere keren per week vegetarisch.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vleesvervangers te populair geworden
Sluiten