Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Vingers van tien handen geamputeerd door vuurwerkongelukken

Het aantal ongelukken dat jaarlijks rond de jaarwisseling gebeurt, is ook dit jaar weer hoog. Plastisch chirurgen hebben vanaf medio december al van tien handen meerdere vingers moeten amputeren.

Het gaat om drie of meer vingers die eraf moesten als gevolg van ongelukken met vuurwerk. Dat aantal heeft Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) geteld.

Jaarwisseling

De meeste gevallen deden zich voor tijdens de jaarwisseling: op 31 december en 1 januari. In totaal behandelden de chirurgen vijftig mensen wegens divers ernstig letsel door vuurwerk. Kleine verwondingen werden niet meegerekend. Van die vijftig ernstige letsels is 60 procent het gevolg van een ongeluk met illegaal vuurwerk, aldus een woordvoerder.

Plastisch chirurg Annekatrien van de Kar waarschuwt speciaal voor illegaal vuurwerk als de Cobra 6: „Het letsel is vergelijkbaar met ernstige oorlogswonden." Van de Kar heeft ook de indruk dat de Cobra 6 weer meer wordt afgestoken dan enkele jaren terug.

Ernstige verwondingen

Diverse minderjarigen liepen ernstige verwondingen op, onder wie een kind van drie.

Van de Kar: „Als het aan de NVPC ligt, verbiedt de overheid het consumentenvuurwerk en wordt alles uit de kast gehaald voor de aanpak van illegaal vuurwerk. De ernst van de letsels voor de individuele patiënt, maar ook de maatschappelijke gevolgen, wegen zwaarder dan de wens van sommige particulieren om zelf vuurwerk te mogen blijven afsteken."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.