Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 9 jan 2020 / 08:20 uur

Veel pleegouders stoppen omdat ze te weinig hulp krijgen

Meer dan de helft van alle pleegouders die stoppen met deze zorg, heeft slechte ervaringen met jeugdbeschermers. Ook krijgen ze te weinig hulp en voelen ze zich niet serieus genomen. 

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), opgetekend door Trouw. 

Problemen en slechte relatie

Ook de problemen van een pleegkind of een stug verlopende relatie met de biologische ouders zijn voor pleegouders redenen om hiermee te stoppen. Vaak worden de kinderen, die behoefte hebben aan een stabiel thuis, daar het slachtoffer van. Zeker jonge kinderen worden de dupe van deze wisselingen.

Niet alle redenen om te stoppen zijn negatief, vaak zijn er ook zogenaamde natuurlijke redenen van kracht. Zo zijn er onder de ‘stoppers’ ook pleegouders van kinderen die 18 worden of pleegouders die met pensioen gaan. Ook komt het voor dat er door ziekte, verhuizing of geldnood gestopt wordt met het pleegouderschap.

Groeiend tekort

Volgens de onderzoekers hebben de resultaten grote gevolgen voor de pleegzorg in Nederland, omdat de stoppers bijdragen aan een groeiend tekort. „Als we nog beter ons best doen, kunnen meer pleeggezinnen behouden worden”, zegt de directeur van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen. Er moet meer aandacht besteed worden aan goede matches tussen kind en gezin en de samenwerking tussen zorgprofessionals en pleegouders.

Ongeveer een op de vijf gestopte pleegouders geeft aan dat er geen aandacht is besteed aan de afronding van een plaatsing. De nazorg voor gestopte pleegzorg schiet tekort, aldus de onderzoekers. Dat het pleegzorgsysteem is ingericht op plaatsingen en minder op pleeggezinnen, wordt door de onderzoekers gezien als een lastig punt in het systeem.

Wachten op een plekje

Voor het onderzoek namen 542 gezinnen die in 2017 en 2018 stopten, deel aan de enquête. In 2018 stopten 2317 pleeggezinnen. In totaal woonden er in dat jaar 22.741 kinderen, kort of lang, bij in totaal 16.534 pleegouders. Jeugdzorg Nederland zegt dat er nog zo’n 700 kinderen wachten op een plekje in een pleeggezin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veel pleegouders stoppen omdat ze te weinig hulp krijgen
Sluiten