Metro
Metro Nieuws 25 jan 2020 / 14:19 uur

UMCG trekt eerdere waarschuwing over vitamine B12 in

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waarschuwden eerder voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Inmiddels komt het UMCG hier op terug.

De onderzoekers zeggen nu dat mensen met een tekort aan vitamine B12 juist wél voedingssupplementen moeten slikken.

Onrust

Begin deze week meldden onderzoekers van het UMCG dat een overdaad aan vitamine B12 schadelijk kan zijn. Mensen met een hoge waarde van deze vitamine in het bloed zouden een grotere kans hebben op sterfte. Hier komen de onderzoekers nu op terug en het UMCG past dan ook haar advies aan. „De waarschuwing heeft voor onduidelijkheid gezorgd, en leidde tot vragen en onrust bij patiënten en behandelaars. Dat is nooit onze bedoeling geweest”, laat het UMCG weten.

Oorzaak

Het onderzoek van de UMCG laat zien dat mensen met veel vitamine B12 in hun lichaam vaker vroegtijdig sterven. De onderzoekers concludeerden dat een overdosering van vitamine B12 dus kan leiden tot een grotere kans op sterfte, maar klopt dit wel? Er is namelijk nog geen onderzoek gedaan naar de vraag of de aanwezigheid van bovengemiddeld veel B12 ook de óórzaak is van de hogere sterfte.

„Meer onderzoek is nodig om te weten of, en zo ja hoe, hoge vitamine B12-spiegels een oorzakelijke relatie met voortijdige sterfte hebben.” Daarom raden ze mensen die van hun arts extra B12 moeten slikken aan om dit vooral ook te blijven doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
UMCG trekt eerdere waarschuwing over vitamine B12 in
Sluiten