Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Tweedaagse lerarenstaking begonnen

Meer dan 4000 basis- en middelbare scholen sluit donderdag en vrijdag waarschijnlijk de deuren. Leraren, schoolleiders en andere werknemers in het onderwijs staken namelijk.

Bijna de helft van alle scholen in Nederland gaat dicht. In diverse steden, waaronder Amsterdam, Groningen en Den Haag, houden leerkrachten protestmarsen en manifestaties. Minister Arie Slob (Onderwijs) gaat het land door om op verschillende scholen met docenten te praten over het lerarentekort.

Volgens de leraren is er sprake van een „onderwijscrisis". Daarom eisen ze dat het kabinet honderden miljoenen euro’s investeert in meer loon en vermindering van de werkdruk. „In 2020 hebben 55.000 leerlingen in het primair onderwijs geen leraar voor de klas en dit aantal loopt – als we niets doen – op naar bijna 240.000 leerlingen in 2028", aldus de Algemene Onderwijsbond. De bonden willen dat er in totaal zo’n 1,65 miljard euro extra naar het onderwijs gaat.

Uniek

Voor veel gezinnen is de onderwijsstaking reden voor een vakantie: Center Parcs, Landal GreenParks en Roompot zien een grote toename in het aantal reserveringen. De meeste gasten arriveren al op donderdag en vrijdag, in plaats van zaterdag. Center Parcs spreekt van een „unieke situatie".

Net als bij de vorige lerarenstaking bieden verschillende attractieparken en musea hoge kortingen of gratis toegang aan scholieren en hun begeleiders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.