Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Trump: Geen nieuwe acties tegen Iran

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd geen nieuwe militaire acties tegen Iran te ondernemen. Wel legt hij het land per direct nieuwe en „zware economische sancties" op. 

Dat heeft hij woensdag laten weten op een persconferentie. „Onze economische en militaire kracht werkt afschrikwekkend voor Iran", aldus Trump. „We zullen nooit toestaan dat Iran nucleaire wapens krijgt of mensen blijft doden, maar wij willen het liefst een nieuwe deal met het land sluiten."

Trump riep onder meer de landen die het atoomakkoord met Iran sloten op om dat te beëindigen. „Niets staat Iran in de weg om nucleaire wapens te maken. Beëindig de deal. Dan kunnen we aan een nieuw akkoord gaan werken." Daarnaast wil hij ook een nieuwe relatie met Iran. „Iran kan een mooi land zijn. Aan alle Iraniërs: wij willen dat jullie een mooie en goede toekomst tegemoet gaan, de toekomst die jullie verdienen. We zijn klaar om vrede te bewerkstelligen."

Onvoorspelbaar

De Amerikaanse president liet weten dat er geen grote schade is na de aanval op de Iraakse militaires bases. Ook zei hij dat er geen Amerikanen en Irakezen om het leven zijn gekomen bij de aanval.

Ondertussen heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Iran aangepast. „De veiligheidssituatie is onvoorspelbaar. Bent u in Iran? Bedenk dan of uw verblijf echt noodzakelijk is", aldus het ministerie. Alle geplande reizen naar Iran worden geschrapt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.