In het nieuws

Iran vs Amerika: Staan we aan de rand van een oorlog?
Likeability of5

Trump: Geen militaire acties meer tegen Iran, wel strengere sancties

Iran vs Amerika: Staan we aan de rand van een oorlog? / ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

8 JAN 2020

Trump heeft aangegeven geen nieuwe militaire actie te ondernemen tegen Iran. Het lijkt erop dat dit een verdere escalatie voorkomt. 

Geen nieuwe militaire actie, wel strengere sancties tegen het Iraanse regime. Met die woorden reageerde de Amerikaanse president Trump gister op de Iraanse raketaanvallen op de Amerikaanse luchtmachtbases in het Iraakse Ain al-Asad en Erbil van maandagnacht. De Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) eist volgens Amerikaanse media de verantwoordelijkheid voor deze daad. Daarbij vallen geen gewonden. De bases worden gebruikt door Amerikaanse en Iraakse troepen.

Dreiging

Deze wraakactie is een reactie op de moord op Iraanse Generaal Qassem Soleimani door de VS. „De Iraanse bevolking is massaal de straat op getrokken vanwege de moord op Soleimani”, zegt Iran-deskundige Peyman Jafari, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. „Daardoor heerst er veel boosheid en nationalisme.” Volgens Jafari voelen de inwoners de druk van een mogelijke aanval. „Normaal gesproken heeft de bevolking ook kritiek op Iraanse leiders vanwege corruptie of gebrek aan vrijheid. Die kritische houding naar de regering valt nu weg omdat de bevolking onder bedreiging staat.”

Jafari houdt direct contact met Iraanse vrienden en bekenden. „Ze zijn doodsbang”, zegt hij. „Er zou morgen een nieuwe oorlog kunnen starten.” De ruimte om Iran van binnenuit te veranderen wordt daardoor kleiner. „De Iraanse conservatieven zien alle incidenten als een gevaar en gaan hun militaire greep op het land vergroten. Dat belooft niet veel goeds.” Verder vertelt hij dat de economische sancties, die eerder zijn opgelegd door de VS veel mensen raken. De Verenigde Staten legden deze sancties vorig jaar op om landen en bedrijven ervan weerhouden om olie uit Iran te kopen of handel te drijven met het land.

Escalatie of deëscalatie

De vraag is nu of de raketaanval een mogelijke oorlog zou kunnen betekenen of dat we ons zelfs zorgen moeten maken over een wereldoorlog. Jafari: „Maandagnacht hebben we aan de rand van een oorlog gestaan. Iran heeft op een slimme manier de bal bij president Trump gelegd. Met de aanval zijn directe Amerikaanse doelen geraakt, zonder slachtoffers. Het is nu aan Trump om te kiezen voor escalatie of deëscalatie. Hij beslist of er wel of geen oorlog komt.”

Trump zei gisteravond in een persconferentie „geen nieuwe militaire actie” te ondernemen tegen Iran. „Onze economische en militaire kracht werkt afschrikwekkend voor Iran.” En: „We zullen nooit toestaan dat Iran nucleaire wapens krijgt of mensen blijft doden, maar wij willen het liefst een nieuwe deal met het land sluiten." Wel zei hij nieuwe, strengere sancties in te stellen tegen het Iraanse regime.

Verder riep hij op de landen die het atoomakkoord met Iran sloten dat te beëindigen. „Niets staat Iran in de weg om nucleaire wapens te maken. Beëindig de deal. Dan kunnen we aan een nieuw akkoord gaan werken."

Daarmee is de explosieve spanning tussen de twee landen iets gedaald, maar nog steeds niet op nulniveau. Volgens Amerika-deskundige Koen Petersen heeft Trump hiermee duidelijk gemaakt dat hij de situatie wil deëscaleren en dat hij niet op oorlog uit is – ook niet na de symbolische tik van Iran.

Een moeilijke beslissing voor de president. Volgen Petersen hinkte Trump op twee gedachten. „Aan de ene kant wil hij de Amerikaanse troepen terugtrekken uit het buitenland. Maar aan de andere kant wil hij ook dat de wereld veiliger wordt voor Amerika en dat Amerika wordt gerespecteerd. Generaal Soleimani moest worden uitgeschakeld dat is vergelding voor Amerikaanse gesneuvelde militairen door de acties van deze generaal.”

Terrorisme

Petersen denkt in tegenstelling tot Jafari dat de reactie van Iran bepaalt of Amerika daar zal blijven. En dat Trump terugslaat als er iets ernstig gebeurt. „De raketaanval heeft geen slachtoffers geëist. Dat kan van Iran een politieke daad zijn om aan de bevolking te laten zien dat ze terugslaan met beperkte risico’s op vergelding.” Toch schat hij de kans klein dat het Iraanse leger ingrijpt. „Iran is door de Amerikaanse economische sancties erg geraakt. Wat wel zou kunnen gebeuren is dat ze terroristische organisaties ondersteunen om aanslagen te plegen. Deze aanslagen kunnen ervoor zorgen dat het VS-leger zich niet uit de regio terugtrekt, maar het zorgt wel voor een onveilig gevoel. Waar Amerika de verantwoordelijkheid voor moet nemen tegenover bondgenoten als buurland Israël.”

„Het zou kunnen dat Iran zich zo gekrenkt voelt dat ze willen terugslaan”, zegt Petersen. Toch denkt hij niet dat Trump dat toelaat. „Trump heeft laten zien dat hij bereid is om militair geweld in te zetten. En het is daarnaast ook nog eens verkiezingsjaar. Dat betekent dat hij met dit soort acties zich neerzet als een leider die niet met zich laat sollen. En dat vindt zijn achterban belangrijk.” Petersen benadrukt dat de VS geen grondtroepen zal gebruiken bij een tegenaanval, maar eerder raketten of drones. „Trumps achterban ziet niet graag grondtroepen de vuurlinie ingaan.”

Derde wereldoorlog

Het gonst ondertussen van angstgeluiden over een derde wereldoorlog. Volgens Petersen is het de vraag wie belang heeft bij een wereldoorlog. „Grootmachten China en Rusland keuren de aanval op de Iraanse generaal af. Ondanks dat is Rusland zwak en zit China nog in economische opbouw. Zij gaan niet snel over tot militaire actie. Amerika heeft verder ook geen belang bij een wereldoorlog, want de democraten willen geen oorlogszuchtige taal.” Volgens Petersen ontstaan grote conflicten vaak door „losse eindjes die slecht zijn afgehecht”. „Geruststellend is dat de grootmachten geen belang hebben bij een grote oorlog. Verder heeft Iran niet de slagkracht om zo’n oorlog te voeren. En is de kans op wereldoorlog door de woorden van Trump nóg kleiner geworden.”

‘Je ziet de woede in de ogen van de Iraniërs’ 

Farja Farvadin (27) is van Iraanse afkomst. Bijna zijn hele familie woont in Teheran, de hoofdstad van Iran. 

„Mijn ouders houden veel contact met de familie. Gelukkig is contact houden makkelijk en zijn we op de hoogte van hun situatie. M’n familie is erg geschrokken en je merkt dat de angst voor het onbekende erg aanwezig is. Ze weten momenteel niet wat ze moeten doen. Gelukkig zijn de mijn familieleden veilig, maar mocht de ‘hel’ losbarsten, moeten ze nadenken over een mogelijk vertrek. ”

Farvadin zit bovenop het nieuws. „Het is mijn thuisland. Daar liggen m’n roots. Ik vind het heel ernstig dat het er zo aan toe gaat daar. De situatie is verwarrend en ik hoop dat het vooral grootpraat is. Het draait natuurlijk allemaal om macht. Er zijn al doden gevallen en ik hoop niet dat de situatie verder escaleert.”

„Door de moord op generaal Soleimani is heel Iran in rep en roer. De Iraniërs worden steeds bozer. Ik ben bang voor slechte gevolgen.” Dat zou volgens Farvadin kunnen leiden tot een oorlog. „Ik hoop vanuit de grond van mijn hart dat dit niet gebeurt, maar ik zie het somber in. Je ziet de woede in de ogen van de Iraniërs en ik versta wat ze zeggen op televisie. Aan de manier waarop ze spreken zie je dat ze gerechtigheid willen.”


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Pakketbezorgers dreigen met rechtszaak tegen PostNL

Pakketbezorgers dreigt PostNL voor rechter te slepen

Een postbezorger doet een contactloze bezorging. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

52 MIN

Pakketbezorgers dreigen PostNL voor de rechter te slepen wegens de grote werkdruk die is ontstaan door maatregelen tegen het nieuwe coronavirus.

Het bedrijf betaalt volgens de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD) zelfstandige opdrachtnemers niet voldoende voor alle extra werkzaamheden.

Winkelsluitingen en het gebod om zo veel mogelijk thuis te blijven hebben voor een enorme toename in online bestellingen gezorgd. Pakketbezorgers draaien hierdoor dagen die normaal gesproken rond Sinterklaas en Kerstmis voorkomen.


RIVM: Coronabesmettingen onder zorgverleners neemt flink af

RIVM: Coronabesmettingen onder zorgverleners neemt flink af

Hulpdiensten klappen voor zorgverleners bij het ziekenhuis in Maastricht. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Het aantal nieuw geregistreerde coronabesmettingen onder zorgverleners daalt flink. Dat zegt hoofd infectieziekten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Jaap van Dissel in de Tweede Kamer.

Een grafiek laat zien dat het aantal nieuwe besmettingen bij zorgmedewerkers de laatste tijd sneller daalt dan in andere groepen, zoals besmettingen in instellingen of door mensen uit het buitenland. Minder besmettingen onder zorgpersoneel betekent ook goed nieuws voor de toch al overbelaste zorg.

Ervaring uit China


Topman Twitter schenkt miljard aan coronabestrijding

Topman Twitter schenkt miljard aan coronabestrijding

Jack Dorsey, topman van Twitter. | Foto: ANP

Foto van 'Victor Vanparijs'

1 UUR

Jack Dorsey, de excentrieke oprichter en topman van Twitter, heeft 997 miljoen dollar (916 miljoen euro) van zijn eigen vermogen geschonken aan de bestrijding van het coronavirus wereldwijd en de hulp aan de armste mensen die getroffen zijn door Covid-19.

Volgens Dorsey is de gift ongeveer 28 procent van zijn totale privévermogen. Hij zei ook dat hij hoopt dat zijn geste anderen zal inspireren om „ook iets dergelijks te doen". Hij betaalt de gift met aandelen van het betalingsbedrijf Square, waar hij ook de leiding heeft.

Dorsey is niet de eerste die een aanzienlijke som geld doneert aan de bestrijding van de wereldwijde pandemie. De Coca-Cola Company staakte per april alle campagnes van de merken die onder het concern vallen. In plaats van te adverteren besloot het concern wereldwijd meer dan 120 miljoen dollar te schenken om de hulpverlening te ondersteunen in strijd tegen het nieuwe virus.


Boris Johnson stabiel na tweede nacht op intensive care

Boris Johnson stabiel na tweede nacht op intensive care

Boris Johnson, nog voor hij werd opgenomen in het ziekenhuis. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De Britse premier Boris Johnson heeft een tweede nacht doorgebracht op de intensive care en is in een stabiele toestand nadat hij zuurstofondersteuning had gekregen na complicaties van het coronavirus.

Dat zei onderminister van Volksgezondheid Edward Argar woensdag.

Johnson, die bijna twee weken geleden positief testte op het coronavirus, werd zondagavond in een ziekenhuis in Londen opgenomen omdat hij aanhoudend hoge koorts had en hoestte. Zijn toestand verslechterde maandag en hij werd met spoed naar een intensivecareafdeling gebracht.


Italië en Nederland worden het maar niet eens over coronamiljarden

Italië en Nederland blijven kibbelen over coronamiljarden

Minister Wopke Hoekstra van Financiën. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben na zeventien uur deels nachtelijk overleg nog steeds geen akkoord bereikt over een economisch steunpakket van ruim 500 miljard euro in verband met de coronacrisis.

Rome wil per se dat in de tekst naar de mogelijkheid van de uitgifte van euro-obligaties wordt verwezen om de onvermijdelijke recessie te boven te komen. Nederland is faliekant tegen het uitgeven van gezamenlijke schuld. Ook over het inzetten van 240 miljard euro aan kredietlijnen van het Europees noodfonds ESM raken ze het niet eens. Minister Wopke Hoekstra wil daar gefaseerd voorwaarden aan verbinden, waar Rome dan weer fel tegen is. Hoekstra wordt hierin gesteund door Oostenrijk en Finland.

Wel denkt Hoekstra dat „het echt moet lukken" om een akkoord tussen de eurolanden te kunnen bereiken over een „zwaar pakket" Europese steunmaatregelen, zei hij na afloop van het overleg. „Maar voor mij is het helder dat euro-obligaties er niet komen."


Recordaantal doden door coronavirus in Verenigde Staten

Recordaantal doden door coronavirus in Verenigde Staten

Donald Trump spreekt de pers toe op de dagelijkse persconferentie rondom het coronavirus. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:48

In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur bijna 2000 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. In geen enkel ander land stierven binnen een etmaal zoveel mensen aan de gevolgen van het longvirus: 1939.

Het Amerikaanse dodental als gevolg van het virus bedraagt door de nieuwe cijfers 12.722. Alleen in Italië (17.127) en in Spanje (13.798) zijn tot nu toe meer mensen omgekomen sinds het begin van de pandemie.

Meer tests


'Bijna helft van uitzendkrachten zit zonder werk door coronacrisis'

'Bijna helft van uitzendkrachten zit zonder werk door coronacrisis'

Acrhiefbeeld: | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:35

Bijna de helft van alle uitzendkrachten (49 procent) zit zonder werk door de coronacrisis. Dat meldt vakbond CNV op basis van onderzoek van Maurice de Hond onder vijfhonderd uitzendkrachten.

Van de mensen die hun baan hebben behouden zegt 49 procent minder te verdienen, doordat er minder werk is en 40 procent is bang om binnenkort hun baan te verliezen.

Geschrokken


'Coronavirus mogelijk grootste wereldwijde ramp sinds WOII'

'Coronavirus mogelijk grootste wereldwijde ramp sinds WOII'

Bezoekers in Singapore met mondkapjes wachten tot ze een supermarkt binnenkomen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 06:59

Het nieuwe coronavirus kan de grootste wereldwijde ramp sinds de Tweede Wereldoorlog worden. Het virus brengt overal ter wereld de meest kwetsbare mensen in gevaar. Daarvoor waarschuwt het Rode Kruis.

„De Covid-19 pandemie is een crisis van een schaal die we nog niet kennen. Iedereen overal ter wereld wordt op de een of andere manier geraakt door de crisis, persoonlijk en professioneel", zegt Robert Mardini, hoofd van het internationale Rode Kruis. Volgens hem groeit de huidige coronacrisis snel uit tot de grootste ramp wereldwijd sinds WOII. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat het virus zich verspreidt in conflictgebieden en sloppenwijken. Het Rode Kruis roept staten en humanitaire organisaties op om ,,alles op alles" te zetten om dat te voorkomen.

Wereldwijd is volgens de organisatie 758 miljoen euro nodig om de meest kwetsbaren te helpen en de verspreiding van het virus te voorkomen. Tot nu toe is er in Nederland een kleine zeven ton opgehaald op het vorige maand geopende rekeningnummer.


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

2 UUR

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Wat na 28 april?

Wat na 28 april?

Rutte: Terug naar normaal is een lange adem. | Foto: ANP / Bart Maat

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het is zeker reëel dat de strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, na 28 april van kracht blijven. Dat zei premier Mark Rutte dinsdagavond na afloop van het overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb).

Rutte noemt het verder „veel te vroeg" om te speculeren wat er gaat gebeuren. De week voor de 28e beslist het kabinet welke maatregelen de periode daarna van kracht blijven of moeten worden genomen. Rutte zei dat we „voorzichtig" op de goede weg zijn, maar benadrukt dat iedereen zich wel aan de regels moet blijven houden.

Intelligente weg terug


'Verkiezingen VS kunnen niet worden uitgesteld'

'Verkiezingen VS kunnen niet worden uitgesteld'

Democratische kandidaat Joe Biden. | Foto: AFP / Mandel Ngan

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De voornaamste Democratische kandidaat voor het presidentschap in de VS, Joe Biden, heeft beklemtoond dat de verkiezingen in november niet kunnen worden uitgesteld.

Hij zei dat die in de grondwet geregeld zijn en ook de pandemie van het coronavirus is geen reden de stembusgang te vertragen of uit te stellen. Biden riep dinsdag in een vraaggesprek met NBC de staten op in ieder geval voorbereidingen te treffen voor het stemmen op afstand, zoals bijvoorbeeld per brief, in plaats van in een stemlokaal.

Voorverkiezing Wisconsin


Koeriers anno corona: veel potgrond en insulinepompen

Davon en Nino Heesbeen, twee van de drie grote 'trotsen' van koerierbaas Danny Heesbeen

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Bezorgdiensten vliegen van hot naar her om de bestelde X-Boxen, thuissport-attributen en zomeroutfits op de juiste adressen af te leveren, maar hoe zit het eigenlijk met de koeriers? Eentje moest in elk geval z'n vrouw achterlaten bij de Franse grens.

De laatste dagen hebben ze opvallend veel insulinepompen afgeleverd door heel Europa, van „twee pallets vol naar Frankfurt” tot een grote bestelling in Finland. Een soort van medisch hamsteren, beaamt hij, „Het lijkt wel alsof ze daar bang zijn zonder te komen. Het zijn rare tijden.” Danny Heesbeen is de man achter onder meer 073 koeriers en met drie vrachtwagens, tien bestelbussen en meerdere caddies rijden ze door heel Europa en Nederland om van alles en nog wat af te leveren. Spoedjes zijn hun ding, evenals medische spullen en waar ze tot de crisis voor veel „tandenlabaratoria” reden („we halen bijvoorbeeld jouw kapotte kunstgebit op bij de tandarts, brengen het naar de tandtechnicus en weer terug”), ligt dat helemaal op z’n gat.

Speciale potgrond


Apps waarschuwen bij contact met coronapatiënt

Apps waarschuwen bij contact met coronapatiënt

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. | Foto: ANP / Bart Maat

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het kabinet onderzoekt apps die waarschuwen bij contact met coronapatiënt. Dat meldde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dinsdagavond tijdens een ingelaste persconferentie.

Het kabinet wil twee apps gaan gebruiken waarmee contacten kunnen worden opgespoord van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Naar deze technologie wordt nu onderzoek gedaan, zei de zorgminister na crisisberaad eerder op de dag.

Traceren en contact houden met dokter


Premier Rutte: Ik ben trots op het land, maar hou vol!

Premier Rutte: Ik ben trots op het land, maar hou vol!

Premier Mark Rutte (l) en minister Hugo de Jonge. Achter hen de doventolk. | Foto: ANP / Bart Maat

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Premier Mark Rutte is 'trots op het land'. Dat zei hij dinsdagavond tijdens een ingelaste persconferentie op tv, radio en online. Hij waarschuwt echter ook: „U moet dit volhouden."

Rutte zag het afgelopen weekend dat de regels in het hele land in acht zijn genomen. „We hielden 1,5 meter afstand, we hebben het voor elkaar over. Op uitzonderingen is streng gehandhaafd. Cijfers uit de zorg laten voorzichtig zien dat het niet voor niets is. Hier schuilt ook een gevaar in. Dat we losser met de regels denken om te kunnen gaan. Ik snap het, maar dóe hét niét. Dat zou alles tenietdoen. Groepjes mensen te dicht bij elkaar is te gevaarlijk. Ik heb het dan ook over wielrenners en motorrijders."

Hoofdboodschap


5x positief nieuws: medicijn doodt coronavirus in lab en meer

5x positief nieuws: medicijn doodt coronavirus in lab en meer

Wildlife markets zijn steeds minder populair in Zuidoost-Azië. | Foto: Getty Images / Ben Davies

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het positieve nieuws van maandag 7 april. Medicijn doodt coronavirus in laboratorium, gratis vogelcursus voor thuiszitters en meer.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

Het positieve nieuws van 7 april


'Wereldwijd 195 miljoen banen op de tocht'

'Wereldwijd 195 miljoen banen op de tocht'

In de vlieg- en reisbranche gaan grote klappen vallen. KLM houdt de meeste toestellen noodgedwongen aan de grond.. | Foto: ANP / Peter Bakker

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Door de pandemie met het coronavirus zullen wereldwijd 195 miljoen banen verloren gaan. We hebben het dan alleen over het tweede kwartaal...

De virusuitbraak zorgt vooral in Europa, Azië en de Arabische wereld voor een sterke daling van het aantal arbeidsplaatsen, verwacht de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Het verlies van tientallen miljoenen banen volgt uit een verwachte daling van 6,7 procent van alle voltijdsbanen in de periode van april tot en met juni. Vooral in landen waar de lonen in het hogere segment van middeninkomens vallen is de klap hard. Hier zullen veel meer banen verdwijnen dan tijdens de financiële crisis van 2008, waarschuwde de VN-organisatie dinsdag.


Grootste online festival: niet alleen voor '40.000 lucky ravers'

Volgend jaar weer met z'n allen, nu online festivallen met onze beste dansmaat (of festivalvangst van vorig jaar) / Kirsten van Santen

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Ga dit weekend los met jezelf, je beste dansmaat en/of je festivalvangst van vorig jaar op het grootste online festival ter wereld, inclusief meerdere stages op je beeldscherm, digitale bars én donatieknop: DGTL is dgtlr dan ooit. Groot voordeel: iedereen kan 'naar binnen', niet alleen de „40.000 lucky ravers" met een kaartje. En je hoeft niet in de rij te wachten voor de Dixi.

Dit weekend zouden festivalliefhebbers uit alle windstreken het spreekwoordelijke dak er weer hard van af hebben gefeest tijdens DGTL op de Amsterdamse NDSM-werf, dat jaarlijks garant staat voor een goed begin van het festivalseizoen. Maar het coronavirus gooide roet in het eten en DGTL werd afgelast. Even hard slikken en nóg harder doorgaan, dacht de organisatie, waarbij stilzitten of bij de pakken neerzitten nooit tot de opties behoort. „Wel een flinke uitdaging, zeker omdat het slechte nieuws van het annuleren zo goed als samenviel met de start van het thuiswerken en de heftige ontwikkeling van het coronavirus. Ik ben blij dat we allemaal gezond en wel onze draai weer hebben gevonden", blikt Bram Merkx, global marketing director DGTL, terug op de afgelopen weken.

Firsttimer


Kleine toename op ic's: 15 patiënten meer

Hoopvolle kleine toename op ic's: 15 patiënten meer

Een IC-patiënt die dinsdag werd overgebracht van Tilburg naar Duitsland. | Foto: ANP / Sem van der Wal

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw slechts licht gestegen.

De afgelopen 24 uur is het totale aantal Nederlandse ic-patiënten met 15 gestegen naar 1424, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag bekend.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de geringe stijging gunstig. Maar het is nog „veel te vroeg" om de maatregelen die de verspreiding van het virus tegengaan terug te draaien, zei hij. „We weten zeker dat er dan een heel grote kans is dat het aantal patiënten weer sterk zal stijgen."


1400 bekeuringen voor 'corona-overtreders'
Likeability of5

1400 bekeuringen voor 'corona-overtreders'

Wijkagenten handhaafden het afgelopen weekend in heel Nederland (en hier in Den Haag). | Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft in anderhalve week tijd ruim 1400 mensen beboet voor het overtreden van de coronamaatregelen. Ze waren met te veel mensen op pad of hielden niet genoeg afstand.

Een week geleden stond de teller op basis van de eerste vier dagen op 250 boetes voor mensen die zich niet hielden aan de regels om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

1400 bekeuringen voor 'corona-overtreders'

Deze te volle Haagse markt werd onlangs gesloten. Dat gebeurde ook met de markt Plein 40-45 in Amsterdam. | Foto: ANP / Robin Utrecht


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar