Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Tientallen juryleden in Weinsteinproces afgewezen

Tientallen potentiële juryleden voor het verkrachtingsproces tegen voormalig Amerikaans filmproduct Harvey Weinstein zijn door een rechtbank in New York afgewezen. 

In totaal zijn vijftig van de honderdtwintig potentiële juryleden afgewezen. Op de tweede dag van de jurykeuze zeiden de meesten dat ze in de zaak niet onpartijdig konden zijn.

Onder hen waren twee vrouwen die zeiden aangerand te zijn in het verleden. Een ander zei dat een goede vriend een ontmoeting had gehad met de filmproducent. Weer een ander vertelde dat het lastig is om onpartijdig te zijn: „Ik heb elk artikel over de zaak gelezen en het zal heel moeilijk zijn (om onpartijdig te zijn) voor iemand die meerdere keren is aangerand."

Levenslang

Veel anderen gaven gewoonweg geen reden op en zeiden dat ze niet eerlijk konden zijn. De rechtszaak tegen Weinstein kan twee maanden duren, de juryselectie alleen al kan twee weken in beslag nemen.

Weinstein (67) zegt onschuldig te zijn. Hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik van twee vrouwen in New York. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Ontkennen

De voormalig filmproducent wordt overigens niet alleen in New York strafrechtelijk vervolgd. De openbaar aanklager in Los Angeles onderzoekt acht zaken tegen hem. Naast de strafrechtelijke procedures lopen er ook nog civiele rechtszaken tegen Weinstein. Hoewel hij door tientallen vrouwen wordt beschuldigd van seksueel wangedrag, ontkent Weinstein zelf alle aantijgingen.

In oktober 2017 komt het vermeende misbruik van Weinstein voor het eerst aan het licht nadat meerdere vrouwen hun verhaal deden in een artikel in The New York Times. In navolging op dat stuk kwamen steeds meer verhalen van slachtoffers naar buiten, wat uiteindelijk leidde tot de internationale #MeToo-beweging. Ook actrices als Rose McGowan, Ashley Judd en Gwyneth Paltrow bekenden slachtoffer te zijn geworden van de Hollywood-producent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.