Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 jan 2020 / 10:24 uur

Tientallen doden bij begrafenis Iraanse generaal Soleimani

Bij de uitvaart van de Iraanse generaal Qassem Soleimani in de Iraanse stad Kerman zijn zeker 35 mensen om het leven gekomen. Ook raakten volgens de Iraanse staatstelevisie 48 personen gewond.

Op de begrafenisplechtigheden was een enorme menigte afgekomen, waardoor veel mensen in het gedrang raakten. Door het aantal doden is de begrafenis van Soleimani uitgesteld.

Miljoenen mensen

Maandag gingen Iraniërs ook al massaal de straat op in de hoofdstad Teheran. De Iraanse staatstelevisie sprak toen over „miljoenen" mensen. Ze stonden stil bij het overlijden van de generaal en droegen vlaggen en portretten van Soleimani. Ook scandeerden ze „dood aan Amerika".

Wraakactie

Qassem Soleimani kwam bij het vliegveld van Bagdad om het leven door een Amerikaanse droneaanval. De spanningen tussen de VS en Iran zijn door zijn dood hoog opgelopen. Iran zweert wraak te nemen. De Amerikaanse president Donald Trump zegt in een reactie 52 Iraanse doelen te hebben geselecteerd, die bij een eventuele wraakactie aangevallen kunnen worden.

In Irak zijn enkele tientallen Nederlandse militairen actief voor de internationale coalitie die vecht tegen terreurgroep IS. Hun missie is voorlopig om veiligheidsredenen stopgezet, maar zij blijven gewoon in Irak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tientallen doden bij begrafenis Iraanse generaal Soleimani
Sluiten