Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Student ontdekt nieuwe planeet op derde stagedag bij NASA

Hij is pas 17 jaar, maar mag nu al zeggen dat hij een planeet heeft ontdekt. Wolf Cukier uit Scarsdale in de Amerikaanse staat New York deed de ontdekking op zijn derde stagedag bij NASA.

Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie deze week bekendgemaakt. De planeet is TOI 1338b genoemd. Hij is bijna zeven keer zo groot als de aarde en staat op 1300 lichtjaar van ons vandaan. Opmerkelijk is dat de planeet een baan rond twee zonnen aflegt. Deze sterren draaien op hun beurt ook weer om elkaar heen.

Telescoopbeelden

Cukier ontdekte de planeet afgelopen zomer tijdens het uitpluizen van telescoopbeelden van ‘planetenjager’ TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Hij moest tijdens zijn stage planeten onderzoeken waarbij twee sterren rondom elkaar draaiden. De student ontdekte de planeet omdat hij iets zag dat het licht van de twee sterren blokkeerde. Planeten die met TESS worden gevonden worden niet vernoemd naar de ontdekker, maar beginnen met TOI.

De jongen is niet de eerste stagiair bij NASA die een nieuwe planeet ontdekt. Vijf jaar geleden gebeurde het ook al, toen een 15-jarige stagiair de planeet WASP-142b in het oog kreeg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.