Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 21 jan 2020 / 08:59 uur

Straling 5G lijkt veilig, maar toekomst is onzeker

Misschien zit jij er wel met smart op te wachten: het supersnelle 5G internet. Daardoor zullen Nederlanders wel aan meer mobiele straling worden blootgesteld. Is dat erg? 

Volgens nieuw onderzoek van gezondheidsinstituut RIVM en Agentschap Telecom, waarbij de straling werd gemeten en berekend, lijkt de straling veilig. De blootstelling is lager dan de limieten van de Europese Unie.

Meerdere gebruikers

Of dat zo blijft, is alleen onzeker en lastig te voorspellen. Zo moeten vervolgmetingen nog uitwijzen hoe de blootstelling zich ontwikkelt als dat supersnelle internet breder wordt gebruikt. Ook moet nog worden uitgezocht hoe het effect van de blootstelling gemeten kan worden als meerdere gebruikers tegelijkertijd contact hebben met een zender.

Met het 5G internet, veel sneller dan de wifi-thuisverbinding, is het downloaden en verzenden van data een makkie, zonder vertragingen. Providers zullen voor de verbinding nieuwe masten moeten neerzetten, naast de oude 3- en 4G netmasten. „Of inzichten over gezondheidseffecten veranderen, zal nog moeten blijken”, zeggen de instanties. Nederland heeft (nog) geen eigen wettelijke blootstellingsnorm. Het kabinet zou daar wel plannen voor hebben.

‘Veiligheid voorop’

„5G is de nieuwe generatie mobiele telecommunicatie en draagt bij aan economische groei en innovatie. Ook in deze ontwikkeling staat de veiligheid voorop", zegt Angeline van Dijk, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom.

„Het onderzoek bevestigt dat het belangrijk is dat ze rekening houden met meer apparaten en andere antennetechnieken."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Straling 5G lijkt veilig, maar toekomst is onzeker
Sluiten