Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 jan 2020 / 07:39 uur

Rutte en Schouten om tafel met boeren over stikstof

Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) praten woensdag met zowel natuurclubs als boeren over de stikstofproblematiek.

Eerder spraken de bewindspersonen apart met natuurorganisaties en boeren, maar het kabinet wil de partijen die in het stikstofdebat vaak tegenover elkaar staan samenbrengen. Farmers Defence Force schuift niet aan. In het AD stelt zegsman Jeroen van Maanen dat het een „vertoning voor de bühne” wordt.

Informeel

Het rondetafelgesprek vindt plaats in het gebouw van Radio Kootwijk op de Veluwe. Voorafgaand aan dat gesprek gaan Rutte en Schouten langs bij een melkveehouder en praten ze met een boswachter op de Veluwe. Volgens het ministerie van Algemene Zaken zal het gesprek open en informeel zijn en kunnen de aanwezigen „van gedachten wisselen over de problematiek en over oplossingsrichtingen".

Acties

Boeren hebben vorig jaar diverse keren actie gevoerd, vooral in Den Haag, uit onvrede over de regels voor boeren. Farmers Defence Force roept boeren inmiddels op om 5 februari weer massaal voor een protest naar het Catshuis in Den Haag te komen. Op die dag staat opnieuw een gesprek tussen het Landbouw Collectief en premier Mark Rutte en minister Carola Schouten van Landbouw gepland.

Het stikstofprobleem is een heikele kwestie voor het kabinet en de coalitie. Eind vorig jaar heeft het kabinet een reeks maatregelen aangekondigd, maar de belangrijkste plannen voor de agrarische sector moeten nog gepresenteerd worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rutte en Schouten om tafel met boeren over stikstof
Sluiten