Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Rutte dringt premier Irak aan op kalmte

Premier Mark Rutte heeft in een telefoongesprek met de Iraakse premier Adil Abdul-Mahdi aangedrongen de kalmte te bewaren.

De spanningen zijn hoog opgelopen door de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani.

Rutte

„Zojuist gebeld met mijn Iraakse collega Adil Abdul-Mahdi over de zorgelijke situatie in de regio. Het is van groot belang dat de kalmte bewaard wordt, niemand heeft baat bij verdere escalatie", twitterde Rutte maandagavond.

Spanningen

Qassem Soleimani kwam bij het vliegveld van Bagdad om het leven door een Amerikaanse droneaanval. In Irak is woedend gereageerd op de Amerikaanse actie waarbij ook een invloedrijke Iraakse militieleider het leven verloor. Het parlement wil dat alle buitenlandse militairen Irak verlaten.

Er zijn rond de zestig Nederlandse militairen in Irak, de meerderheid zit in het Koerdische noorden. De meeste militairen maken deel uit van een trainingsmissie van de internationale coalitie tegen IS. Deze missie is stilgelegd.

Amerikaanse troepen

Naast de Nederlandse militairen, zijn er momenteel ongeveer 5200 Amerikaanse militairen in het land gestationeerd.  Het Amerikaanse leger heeft Bagdad maandag ook laten weten de troepen terug te trekken die in Irak zijn gelegerd om Islamitische Staat te bestrijden. De brief waar dat in zou staan, is ingezien door persbureaus Reuters en AFP.

Het hoofd van de missie, brigadegeneraal William Seely, laat in de brief weten dat er de komende dagen en weken troepen worden „gehergroepeerd" om „een veilige en effectieve terugtrekking uit Irak" mogelijk te maken. Of ze allemaal vertrekken en ook de Nederlandse troepen weg moeten, is niet duidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.