Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Rokers krijgen soms illegaal antidepressiva voorgeschreven

Stoppen met roken kan behoorlijk lastig zijn. Met behulp van coaching wordt het makkelijker. Sommige coaches schrijven echter illegaal medicatie voor.

Coachingbureaus die mensen helpen te stoppen met roken, laten artsen antidepressiva voorschrijven aan patiënten die ze niet hebben ontmoet, onthult Reporter Radio.

Voorzitter Ruud Coolen van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) zegt tegen het radioprogramma dat dit niet mag. „Je hebt geen arts gezien, geen apotheek gezien, en toch een receptgeneesmiddel gekregen, dat je zonder begeleiding gaat gebruiken."

Effectief stoppen

Antidepressiva kunnen helpen om het stoppen met roken effectiever te maken, meldt Reporter, maar de middelen mogen alleen worden voorgeschreven als een arts de patiënt persoonlijk heeft ontmoet. En dat is soms niet het geval. Zo bevestigt verslavingsarts Bert van Staveren van coachingsbedrijf Medipro dat hij patiënten niet zelf spreekt of ontmoet. Het contact gaat via de coach.

De bedrijven die illegaal medicatie uitgeven, staan op de landelijke website voor hulp bij stoppen met roken Ikstopnu.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.