Metro
Metro Nieuws 24 jan 2020 / 10:49 uur

Regering-Trump gaat ‘geboortetoerisme’ inperken

De regering-Trump heeft nieuwe maatregelen aangekondigd wat betreft het tegengaan van immigratietoerisme. 

Daarbij gaat het specifiek om het geboortetoerisme. De strengere visumvoorwaarden moeten voorkomen dat vrouwen speciaal naar de Verenigde Staten afreizen met enkel als doel daar te bevallen, zodat hun kind de Amerikaanse nationaliteit krijgt.

Legitieme reden

Volgens de huidige regelgeving is het zo dat een kind geboren op Amerikaans grondgebied automatisch Amerikaans staatsburger wordt. En dat er veel ouders zijn die graag een Amerikaans paspoort voor hun kind willen, blijkt wel uit het feit dat er zelfs reisbureaus zijn die zich speciaal richten op dit soort reizen en zwangere moeders begeleiden bij de trip en terugkeer naar eigen land.

Het Witte Huis spreekt volgens Amerikaans nieuwssite Time, van een „enorme maas in de immigratiewet”. Vanaf vrijdag zullen visumaanvragen van zwangere vrouwen daarom worden afgewezen. Tenzij deze vrouwen een legitieme reden voor hun bezoek kunnen aantonen. Denk aan een familiebezoek of een zakenreis.

Kosten

Ook helpt het als de vrouwen aangeven mogelijke medische kosten tijdens hun verblijf zelf willen en kunnen betalen.

Om hoeveel vrouwen het precies gaat is onduidelijk. In 2017 werden er ongeveer 10.000 kinderen van buitenlandse moeders in de VS geboren.

Reageer op artikel:
Regering-Trump gaat ‘geboortetoerisme’ inperken
Sluiten