Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Politie hoopt oude zaken op te lossen met gevangenen

De politie heeft voor het vierde jaar op rij een coldcasekalender verspreid onder gevangenen. Daarop worden 52 oude zaken onder de aandacht gebracht in de hoop dat er bruikbare tips over binnenkomen.

Dit jaar wordt de kalender ook naar tbs-instellingen gestuurd.

In 2019 leverde de kalender 202 tips op, waarvan 31 bruikbaar bleken te zijn. Twee zaken zijn heropend, maar er zijn geen vorig jaar geen zaken opgelost met behulp van de tips.

Relatief veel kennis

De kalender wordt verspreid onder gedetineerden, omdat uit onderzoek en ervaring blijkt dat zij relatief veel kennis hebben over gepleegde strafbare feiten. Andere belangstellenden kunnen de coldcasekalender online bekijken en downloaden.

„We zijn blij dat de kalender elk jaar nieuwe tips oplevert, die ons helpen in onze zoektocht naar antwoorden", zegt landelijk projectleider cold cases van de politie Art Garssen. Een aantal onbekende doden hebben een naam gekregen, wat volgens Garssen afsluiting kan bieden voor de nabestaanden. Zo is een man op Terschelling in 2019 na 66 jaar geïdentificeerd.

Aandacht voor dood 13-jarige

Dit jaar wordt bijvoorbeeld aandacht gevraagd voor het doodschieten van de 13-jarige Serdar Soares op 1 februari 2003 in Rotterdam. Hij gooide met vrienden sneeuwballen naar auto’s en werd vanuit een voorbijrijdende auto neergeschoten.

Een andere zaak die op de kalender staat, is een vrouw die op 29 april 2007 overlijdt doordat iemand vanuit een auto een steen door haar autoruit gooit. De man van Gerrie van Erp-Kuringen verliest daardoor de macht over het stuur en botst tegen een boom, waardoor zijn vrouw overlijdt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.