In het nieuws

Platte knopen en zelfredzaamheid: 100 jaar welpen in Nederland

Urenlang banjeren door de bossen op zaterdag, de lievelingsdag van welp Olivier / Foto Scouting Impeesa

Foto van 'Iris Hermans'

15 JAN 2020

Woensdag 15 januari bezoekt koningin Máxima Scouting Nederland om het 100-jarig bestaan van de welpen te vieren. Jong geleerd, oud gedaan, ziet oud-welp slash moeder van een welp Marjolein Sluijters. „We hebben meer dan ooit wereldverbeteraars nodig.” En oh ja, het zijn géén padvinders!

Eens een welp, altijd een welp, blijkt wel wanneer je met Marjolein Sluijters (47) praat over een van haar grote liefdes die door de decennia heen altijd is gebleven. Van haar zevende tot en met haar elfde was ze welp, samen met tienduizenden andere peers (leeftijdsgenootjes) door heel het land. Haar scoutinggroep De Roostergroep in Bilthoven bestaat niet meer, maar de herinneringen aan die tijd zijn nog altijd levendig en klinken als een idyllische jeugdroman. Urenlang spelen in het bos, ,,weer of geen weer”, op zomerkamp met Chinees thema, „we kliederden wat af met verfkleuren mengen voor onze kimono’s”, naast elkaar slapen in de tent, „en elkaar onze eerste geheimpjes vertellen.”

Welp in ruste met haar eigen welp, op wie ze heel trots is: Marjolein Sluijters en Olivier

In vol ornaat

Ze herinnert zich altijd nog hoe trots ze zich voelde in haar scoutingblouse, die ze eenmaal aan op de zaterdagochtend, het liefst het hele weekend droeg. „Zat ik daar op verjaardagen van ooms en tantes, te glunderen van trots.” Na de welpen werd ze scout en daarna nog welpen-leider. Een scout in hart en nieren. Tot vorig jaar was ze zelfs voorzitter van Scouting Europa en ‘tourde’ ze in vol ornaat over de grenzen. „Stond ik daar in m’n blouse naast de minister-presidenten van allerlei landen.”

Het p-woord is trouwens wel een beetje ‘verboden’. „We heten scouts en zijn géén padvinders. Die hebben veel meer een oubollig imago en wij als scouts staan ergens voor.” En wat dat dan precies is, is nog best lastig uit te leggen in het Nederlands, zo verontschuldigt ze zich lachend. Zoiets als non-formal education. „Door bezig te zijn met activiteiten, leer je wat. Van knopen leggen tot toneel en sport.” De rode draad is toch wel de zelfredzaamheid, maar ook het zorgen voor elkaar, blikt ze terug. „In ons groepje zat een meisje dat niet altijd even goed mee kon komen. Omdat je verantwoordelijk voor elkaar bent, hielpen we haar, iets dat ik van jongs af aan heb geleerd.” Ze is nu directeur van een samenwerkingsverband primair onderwijs, waar kinderen op zitten die wat ondersteuning nodig hebben. Nee, schudt ze het hoofd, inderdaad geen toeval dat ze hier terecht is gekomen.

Toch wordt ‘scouting’ niet altijd op waarde wordt geschat, merkt ook zij. „Ik hoorde ooit vlak vóór een sollicitatiegesprek, toen de deur nog open stond, ‘er komt nu zo’n pádvinder aan!’, waarna hard werd gelachen.” Niet netjes, zegt ze afkeurend, en toch wel een steek in haar optimistische scoutinghart, maar de welp in ruste zou de welp in ruste niet zijn, wanneer ze daar niet even wat aan heeft gedaan. „Ik ben meteen naar binnen gestapt en heb ze uitgelegd dat het antieke beeld dat ze er waarschijnlijk van hadden, niet klopt.”

Rugzakje om, stok vooruit / Scouting Impeesa

Ze herkent een scout uit duizenden, vervolgt Sluijters. En niet alleen aan z’n outfit, „je voelt meteen een bepaalde verwantschap, je deelt bepaalde normen en waarden.” Én de saluut, hun universele groet: „Duim over je pink staat voor sterke beschermt zwakkere, waarna de drie vingers voor belofte staan.” Met links geef je dan een hand, „die zit dan het dichtst bij je hart, en we noemen dat een stevige linker, al krijg ik daar altijd een beetje jeuk van.”

Snoepdorp

Of scouting nog wel van deze tijd is? Absoluut, wil ze het wel uit roepen. Júist in deze tijd. „We hebben meer dan ooit wereldverbeteraars nodig, en dat zijn we allemaal wel een beetje bij scouting.” Ze doelt nu niet op de clichés als oude omaatjes helpen veilig oversteken, „Maar mensen die de wereld een beetje mooier willen achterlaten en dat kan op allerlei manieren. Er zit een stukje onbaatzuchtigheid in, al klink dat meteen wel weer wat wollig, hè?” Met de saluut begroet ze haar eigen welp overigens niet, „hij ziet me aankomen op het schoolplein...”, al delen ze wel hun liefde voor scouting. Olivier (9) is onlangs geïnstalleerd bij Impeesa in Amersfoort, tot grote trots van zijn moeder. En ook van zijn vader, hoor, zegt hij snel, „ook al heeft hij helemaal niets met scouting.” Hij vindt het heel leuk om een welp te zijn. „Je doet allemaal verschillende spelletjes samen”, en hij somt op: stoeispelletjes, verstoppertje, levend Stratego.

Geen welpje, wel stoere welp Olivier

„En je leert ook van alles, toch?” vraagt zijn moeder. „Knopen”, noemt hij meteen. Zijn favoriet is de platte, waarna Marjolein moet lachen. „Dat is de lievelingsknoop van bijna élke scout, omdat-ie zo gemakkelijk is.” Bijna synchroon: „links over rechts, recht over links.” Zijn mooiste herinnering als welp, is het zomerkamp, „ik kreeg er mijn volle-buik-insigne, omdat ik m’n bord telkens zo goed leeg at”, én natuurlijk het snoepdorp, dat precies is zoals het klinkt. Een dorp van snoep, blikt hij met een grijns terug, „we mochten alles opeten.”

W-dag

Hoera! Woensdag 15 januari is W-dag en bezoekt koningin Máxima Scouting Nederland. „In het kader van 100 jaar welpen is de eerste activiteit ‘Tijd voor taart!, waar ze gaat kijken en helpen bij 40 welpen die aan het bakken zijn”, licht Wendy van Rossum van Scouting Nederland toe. „We roepen ook scoutinggroepen in heel Nederland op om een taart te bakken voor hun burgemeester of wethouder en deze aan hen aan te bieden, want wie jarig is, trakteert.”

Op dit moment zijn er zo’n 110.000 leden verspreid over heel Nederland en zijn er meer dan 1.000 zelfstandige scoutinggroepen. De meeste daarvan zitten in Brabant, maar in meer dan 90 procent van de gemeentes is een groep actief. De welpen (kinderen van 7-11) is de grootste leeftijdsgroep van de scouting, in totaal zijn er 27.000 welpen in Nederland.


Steeds minder nieuwe coronabesmettingen in China

Steeds minder nieuwe coronabesmettingen in China

In China wordt het normale leven weer opgepakt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in China aan het licht komt blijft dalen. De autoriteiten maakten zondag bekend dat in 24 uur tijd bij 45 mensen is vastgesteld dat ze het coronavirus hebben. Dat waren er een dag eerder nog 54.

China gold voorheen als het epicentrum van de wereldwijde virusuitbraak, maar het zwaartepunt van de pandemie is nu verschoven naar Europa en de Verenigde Staten. De Chinese overheid wil voorkomen dat mensen die besmet zijn geraakt in andere landen het virus weer meenemen.

3300 patiënten overleden


Eerste baby met coronabesmetting overleden

Eerste baby met coronabesmetting overleden

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

In de Amerikaanse staat Illinois is een baby gestorven die besmet was met het coronavirus. De plaatselijke gezondheidsdienst bracht in een verklaring naar buiten dat een "uitgebreid onderzoek" licht moet werpen op de exacte doodsoorzaak. Het kind was nog geen jaar oud.

Gouverneur Jay Robert Pritzker van Illinois liet weten geschokt te zijn door het nieuws. „Ik weet hoe moeilijk dit nieuws kan zijn, vooral omdat het over zo'n jong kind gaat", zei hij tijdens een persconferentie. „Het is vooral verdrietig voor de familie van dit kleine kind. We moeten treuren."

Geen extra risico


Meer dan 150.000 besmettingen en 2000 coronadoden in VS

Meer dan 150.000 besmettingen en 2000 coronadoden in VS

Times Square is erg leeg sinds het coronavirus ook in Amerika is beland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

In de Verenigde Staten zijn meer dan 2000 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins University in Baltimore.

Een groot deel van de doden is gevallen in de staat New York, waar het virus zich de afgelopen dagen snel heeft verspreid. Volgens gouverneur Andrew Cuomo van die staat zijn ruim 700 inwoners overleden sinds de uitbraak van het longvirus.

121.100 besmettingen


Vier doden in woning Etten-Leur na mogelijk misdrijf

Vier doden in woning Etten-Leur na mogelijk misdrijf

De vier doden zijn waarschijnlijk bewoners van de woning / Foto: ANP

Foto van 'ANP'

GISTEREN

In een woning in Etten-Leur in Noord-Brabant zijn zaterdagavond vier dode mensen gevonden. Uit politieonderzoek blijkt dat er mogelijk sprake is van een misdrijf. De vier doden zijn vermoedelijk de bewoners, liet de politie weten.

Wat er precies is gebeurd, is nog onbekend. De politie was om 18.10 uur in de woning gaan kijken. „Dat was direct nadat er bij ons een melding was binnengekomen", aldus een politiewoordvoerster.

'Afschuwelijk nieuws'


Italiaanse voetbalclub stuurt oudere fans een zorgpakket

Italiaanse voetbalclub stuurt oudere fans een zorgpakket

Een man uit 1923 kreeg ook een gesigneerd shirt / Foto: AS Roma

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

De Italiaanse voetbalcompetitie ligt door het coronavirus, net als in andere landen, stil. Om de fans in deze tijd een beetje op te vrolijken heeft voetbalclub AS Roma zorgpakketjes verstuurd naar seizoenkaarthouders van 75 jaar en ouder. 

Naast een sjaal van de club zit er in de pakketten ook eten en medische hulpmiddelen zoals mondkapjes en handgel. De oudste fan van de club, een man uit 1923, kreeg ook een gesigneerd shirt.


Astronauten maken prachtige foto's van aarde in coronatijd

Astronauten maken prachtige foto's van aarde in coronatijd

'Blijf sterk planeet aarde, we doen het allemaal samen' / Foto: Jessica Meir

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Het coronavirus houdt niet alleen de gemoederen hier op aarde bezig, ook in de ruimte wordt er meegeleefd met de slachtoffers van het virus. 

Er zijn op dit moment drie astronauten in het ISS, het internationale ruimtestation. De Amerikanen Andrew Morgan en Jessica Meir en de Russische Oleg Skripochka. De twee Amerikaanse astronauten delen op Twitter de laatste tijd vooral mooie foto's van de aarde met gelukswensen voor iedereen op onze planeet.

Laat er licht zijn


Minister roept massaal Chinese mondkapjes terug

Ministerie roept massaal Chinese mondkapjes terug

De foute mondkapjes brengen artsen en verpleegkundigen in gevaar / Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een zending Chinese mondkapjes is door het ministerie van Volksgezondheid afgekeurd. De kwaliteit van de 600.000 maskers was onvoldoende. Nieuwe zendingen zullen extra worden gecontroleerd.

700.000 andere maskers van dezelfde Chinese fabrikant voldeden wel aan alle eisen. Er is wereldwijd een tekort aan maskers. Een deel van de maskers was al uitgedeeld aan ziekenhuizen. Het ministerie heeft de maskers, die onder meer niet goed om het gezicht passen, teruggehaald.

Gevaarlijk


Quarantuintips: zo zorg je dat je nieuwe planten de zomer halen

Quarantuintips: zo zorg je dat je nieuwe planten de zomer halen

Nu hopen dat jouw planten er over een paar week niet zo uitzien / FOTO: Getty

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Thuis door het coronavirus en heerlijk zonnig weer: voor veel mensen een reden om de tuin of het balkon aan te pakken. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw planten blijven leven?  Metro geeft je 5 quarantuintips. 

1. Weet hoeveel water je plant nodig heeft

Iedereen weet dat planten water nodig hebben. Maar hoeveel precies kan wellicht lastig zijn. De plant moet niet uitdrogen maar ook niet verdrinken. Je kan het natuurlijk proberen op gevoel te doen, maar het is 2020 en voor alles is tegenwoordig een app. Met de app Plantsome kun je jouw nieuwe huisgenoot scannen en je krijgt direct te zien hoeveel water je plant nodig heeft. Een andere app is Plantnet, een soort Wikipedia voor mensen met groene vingers.


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

27 MRT 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Wereldwijd al 600.000 besmettingen coronavirus

Wereldwijd al 600.000 besmettingen coronavirus

In de Verenigde Staten zijn de meeste besmettingen vastgesteld / Foto: ANP

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Het coronavirus blijft wereldwijd om zich heen grijpen, in totaal zijn er zo'n 600.000 mensen besmet. Dat meldt de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit. In Nederland waren er tot en met zaterdag 9762 besmettingen. 

Ruim 28.000 patiënten overleden aan de gevolgen van COVID-19. Italië heeft wereldwijd het hoogste dodental gemeld. Daar overleden ruim 9100 patiënten, veel meer dan in de VS (1700) en China (bijna 3300). Het aantal herstelde patiënten staat wereldwijd op bijna 133.000.

Verenigde Staten


Schiphol gaat 25 vliegtuigen parkeren op landingsbaan

Schiphol gaat 25 vliegtuigen parkeren op landingsbaan

Er zal geen parkeergeld gevraagd worden / Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Omdat het vliegverkeer vanaf Schiphol grotendeels stilligt, is er besloten om een landingsbaan als parkeerplaats te gebruiken. Zo'n 25 vliegtuigen worden zondagmiddag naar hun nieuwe tijdelijke onderkomen gebracht. 

De afgelopen weken werd er zo'n 75 procent minder gevlogen vanaf en naar de grootste luchthaven van Nederland. Op de Aalsmeerbaan komen rijplaten te liggen, om de beschadiging aan de baan te voorkomen.

Plek in Eindhoven


Grote sportstadions worden omgetoverd tot ziekenhuizen

Grote sportstadions worden omgetoverd tot ziekenhuizen

„Het is een voorrecht om te kunnen helpen in deze noodtoestand. Nu wordt alles ingericht naar de standaarden van de gezondheidsdienst." | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Gesport wordt er momenteel niet - behalve in Wit-Rusland - dus hebben diverse stadions zich beschikbaar gesteld als tijdelijk ziekenhuis. 

Zo komen er in het Millennium Stadium in Cardiff, waar doorgaans de nationale voetbal- en rugbyploeg spelen, tweeduizend ziekenhuisbedden te staan. „We hebben het hele stadion beschikbaar gesteld", vertelt directeur Martyn Phillips van de rugbybond. „Het is een voorrecht om te kunnen helpen in deze noodtoestand. Nu wordt alles ingericht naar de standaarden van de gezondheidsdienst."

Bernabeu en Maracana


Dodental in VK over de duizend, Rusland maandag in lockdown

Dodental in VK over de duizend, Rusland maandag in lockdown

Het dodental als gevolg van de coronacrisis in het Verenigd Koninkrijk is opgelopen tot boven de duizend. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het dodental als gevolg van de coronacrisis in het Verenigd Koninkrijk is opgelopen tot boven de duizend. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn 1019 mensen bezweken aan de gevolgen van het longvirus.

Dat is een enorme stijging, want vrijdag stond de teller nog op 759 doden. Bij 17.089 mensen is besmetting met het virus vastgesteld. Op vrijdag waren er nog 14.579 bevestigde gevallen.

Lockdown Rusland


Polite Zuid-Afrika schiet op burgers tijdens lockdown

Polite Zuid-Afrika schiet op burgers tijdens lockdown

Doordat er zaterdagochtend 200 tot 300 mensen stonden te dringen voor de winkel, moest de politie hardhandig ingrijpen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ook in Zuid-Afrika is er een lockdown afgekondigd vanwege het coronavirus. Deze wordt alleen slecht nageleefd door de bevolking en dat leidt tot harde acties van bovenaf.

Veel mensen in Zuid-Afrika volgen de maatregelen niet op. Er zijn nog altijd veel groepen mensen die samenhopen, zo ook bij een supermarkt in Johannesburg. Doordat er zaterdagochtend 200 tot 300 mensen stonden te dringen voor de winkel, moest de politie hardhandig ingrijpen.

Rubberkogels


Nederland volgt instructies nu wel: rust op de stranden

Nederland volgt instructies nu wel: rust op de stranden

Er was afgelopen week veel te doen om de volle stranden en parken in Nederland. Dit weekend zijn ze vooralsnog een stuk rustiger. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Er was afgelopen week veel te doen om de volle stranden en parken in Nederland. Dit weekend zijn ze vooralsnog een stuk rustiger.

Ondanks het fraaie voorjaarsweer lijken Nederlanders gehoor te geven aan de dringende oproep om ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus niet naar het strand te komen en thuis te blijven. Dat is de eerste indruk van de gemeente Noordwijk en leert ook een blik op de livestreams van enkele stranden, zoals bij Scheveningen en Hoek van Holland.

Gehoorde boodschap


92 nieuwe coronadoden, 100 beademingsapparaten aangekomen

93 nieuwe coronadoden, 100 beademingsapparaten aangekomen

Het coronavirus heeft inmiddels zeker 639 levens geëist in Nederland. Dat zijn 93 overledenen meer dan een dag eerder bekend was. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het coronavirus heeft inmiddels zeker 639 levens geëist in Nederland. Dat zijn 93 overledenen meer dan een dag eerder bekend was.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de laatste cijfers zaterdagmiddag bekend. Meldingen over sterfgevallen komen soms pas na enkele dagen binnen, aldus het RIVM.

In totaal zijn er in Nederland nu 9762 geregistreerde gevallen van coronabesmettingen. Het aantal ten opzichte van vrijdag is zodoende gestegen met 1159 besmettingen.


Ook Duitsland verlengt periode van coronamaatregelen

Ook Duitsland verlengt periode van coronamaatregelen

Na België en Frankrijk heeft ook Duitsland de coronamaatregelen verlengd. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na België en Frankrijk heeft ook Duitsland de coronamaatregelen verlengd. De actie tegen de verspreiding van het coronavirus blijven zeker tot 20 april van kracht. Dat zei de kabinetschef van bondskanselier Angela Merkel zaterdag in een interview met de krant Der Tagesspiegel.

Volgens het Robert Koch Instituut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, zijn er in Duitsland 48.582 besmettingsgevallen bekend, een toename met 6294 in een dag tijd. Zeker 325 mensen zijn bezweken aan het longvirus. In de strijd tegen de ziekte zijn scholen, winkels, restaurants, speeltuinen en sportaccommodaties gesloten. Veel bedrijven hebben personeel naar huis gestuurd en de productie stilgelegd.

Merkel sprak haar waardering uit voor hoe haar landgenoten omgaan met de beperkingen. „Wanneer ik vandaag de dag zie hoe bijna iedereen zijn gedrag heeft veranderd, hoe de overgrote meerderheid van u echt onnodige contacten vermijdt, juist omdat die een infectierisico met zich meedragen, kan ik u alleen maar zeggen: 'dank u, dank u uit de grond van mijn hart.'"


Regeringspartijen willen steun voor lokale en regionale kranten.

Regeringspartijen willen steun voor lokale en regionale kranten

Kamerleden willen dat de minister bekijkt of er net als voor de culturele sector ook een apart steunpakket kan komen voor de sector media en communicatie. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De coalitiepartijen willen dat het kabinet lokale en regionale kranten gaat steunen. De Nederlandse Nieuwsbladenpers (NNP) stuurde deze week een brandbrief aan de regering. Huis-aan-huiskranten zijn in grote financiële problemen gekomen omdat de advertentiemarkt is ingestort door de coronacrisis, aldus de brancheorganisatie.

Harry van der Molen (CDA), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), Joost Sneller (D66) en Zohair El Yassini (VVD) willen dat het kabinet de portemonnee trekt voor de media, schrijven ze in Kamervragen aan verantwoordelijk minister Arie Slob.

„Bent u bereid om met de uitgevers van huis-aan-huiskranten in overleg te treden over de mogelijkheden om de huidige kritieke financiële situatie te overbruggen?"


Politie beëindigt anticoronafeest op Urk.

Politie beëindigt anticoronafeest op Urk

Jongeren waren na een oproep op Facebook bij elkaar gekomen en maakten een kampvuur. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft vrijdagavond in het Urkerbos op Urk een anticoronafeest beëindigd. Dat meldt Omroep Flevoland.

Jongeren waren na een oproep op Facebook bij elkaar gekomen en maakten een kampvuur. De politie zette een helikopter in. De jongeren gingen er daarop vandoor, maar de politie kon er toch enkele aanhouden, meldt de omroep.

Rotterdam