In het nieuws

Platte knopen en zelfredzaamheid: 100 jaar welpen in Nederland

Urenlang banjeren door de bossen op zaterdag, de lievelingsdag van welp Olivier / Foto Scouting Impeesa

Foto van 'Iris Hermans'

15 JAN 2020

Woensdag 15 januari bezoekt koningin Máxima Scouting Nederland om het 100-jarig bestaan van de welpen te vieren. Jong geleerd, oud gedaan, ziet oud-welp slash moeder van een welp Marjolein Sluijters. „We hebben meer dan ooit wereldverbeteraars nodig.” En oh ja, het zijn géén padvinders!

Eens een welp, altijd een welp, blijkt wel wanneer je met Marjolein Sluijters (47) praat over een van haar grote liefdes die door de decennia heen altijd is gebleven. Van haar zevende tot en met haar elfde was ze welp, samen met tienduizenden andere peers (leeftijdsgenootjes) door heel het land. Haar scoutinggroep De Roostergroep in Bilthoven bestaat niet meer, maar de herinneringen aan die tijd zijn nog altijd levendig en klinken als een idyllische jeugdroman. Urenlang spelen in het bos, ,,weer of geen weer”, op zomerkamp met Chinees thema, „we kliederden wat af met verfkleuren mengen voor onze kimono’s”, naast elkaar slapen in de tent, „en elkaar onze eerste geheimpjes vertellen.”

Welp in ruste met haar eigen welp, op wie ze heel trots is: Marjolein Sluijters en Olivier

In vol ornaat

Ze herinnert zich altijd nog hoe trots ze zich voelde in haar scoutingblouse, die ze eenmaal aan op de zaterdagochtend, het liefst het hele weekend droeg. „Zat ik daar op verjaardagen van ooms en tantes, te glunderen van trots.” Na de welpen werd ze scout en daarna nog welpen-leider. Een scout in hart en nieren. Tot vorig jaar was ze zelfs voorzitter van Scouting Europa en ‘tourde’ ze in vol ornaat over de grenzen. „Stond ik daar in m’n blouse naast de minister-presidenten van allerlei landen.”

Het p-woord is trouwens wel een beetje ‘verboden’. „We heten scouts en zijn géén padvinders. Die hebben veel meer een oubollig imago en wij als scouts staan ergens voor.” En wat dat dan precies is, is nog best lastig uit te leggen in het Nederlands, zo verontschuldigt ze zich lachend. Zoiets als non-formal education. „Door bezig te zijn met activiteiten, leer je wat. Van knopen leggen tot toneel en sport.” De rode draad is toch wel de zelfredzaamheid, maar ook het zorgen voor elkaar, blikt ze terug. „In ons groepje zat een meisje dat niet altijd even goed mee kon komen. Omdat je verantwoordelijk voor elkaar bent, hielpen we haar, iets dat ik van jongs af aan heb geleerd.” Ze is nu directeur van een samenwerkingsverband primair onderwijs, waar kinderen op zitten die wat ondersteuning nodig hebben. Nee, schudt ze het hoofd, inderdaad geen toeval dat ze hier terecht is gekomen.

Toch wordt ‘scouting’ niet altijd op waarde wordt geschat, merkt ook zij. „Ik hoorde ooit vlak vóór een sollicitatiegesprek, toen de deur nog open stond, ‘er komt nu zo’n pádvinder aan!’, waarna hard werd gelachen.” Niet netjes, zegt ze afkeurend, en toch wel een steek in haar optimistische scoutinghart, maar de welp in ruste zou de welp in ruste niet zijn, wanneer ze daar niet even wat aan heeft gedaan. „Ik ben meteen naar binnen gestapt en heb ze uitgelegd dat het antieke beeld dat ze er waarschijnlijk van hadden, niet klopt.”

Rugzakje om, stok vooruit / Scouting Impeesa

Ze herkent een scout uit duizenden, vervolgt Sluijters. En niet alleen aan z’n outfit, „je voelt meteen een bepaalde verwantschap, je deelt bepaalde normen en waarden.” Én de saluut, hun universele groet: „Duim over je pink staat voor sterke beschermt zwakkere, waarna de drie vingers voor belofte staan.” Met links geef je dan een hand, „die zit dan het dichtst bij je hart, en we noemen dat een stevige linker, al krijg ik daar altijd een beetje jeuk van.”

Snoepdorp

Of scouting nog wel van deze tijd is? Absoluut, wil ze het wel uit roepen. Júist in deze tijd. „We hebben meer dan ooit wereldverbeteraars nodig, en dat zijn we allemaal wel een beetje bij scouting.” Ze doelt nu niet op de clichés als oude omaatjes helpen veilig oversteken, „Maar mensen die de wereld een beetje mooier willen achterlaten en dat kan op allerlei manieren. Er zit een stukje onbaatzuchtigheid in, al klink dat meteen wel weer wat wollig, hè?” Met de saluut begroet ze haar eigen welp overigens niet, „hij ziet me aankomen op het schoolplein...”, al delen ze wel hun liefde voor scouting. Olivier (9) is onlangs geïnstalleerd bij Impeesa in Amersfoort, tot grote trots van zijn moeder. En ook van zijn vader, hoor, zegt hij snel, „ook al heeft hij helemaal niets met scouting.” Hij vindt het heel leuk om een welp te zijn. „Je doet allemaal verschillende spelletjes samen”, en hij somt op: stoeispelletjes, verstoppertje, levend Stratego.

Geen welpje, wel stoere welp Olivier

„En je leert ook van alles, toch?” vraagt zijn moeder. „Knopen”, noemt hij meteen. Zijn favoriet is de platte, waarna Marjolein moet lachen. „Dat is de lievelingsknoop van bijna élke scout, omdat-ie zo gemakkelijk is.” Bijna synchroon: „links over rechts, recht over links.” Zijn mooiste herinnering als welp, is het zomerkamp, „ik kreeg er mijn volle-buik-insigne, omdat ik m’n bord telkens zo goed leeg at”, én natuurlijk het snoepdorp, dat precies is zoals het klinkt. Een dorp van snoep, blikt hij met een grijns terug, „we mochten alles opeten.”

W-dag

Hoera! Woensdag 15 januari is W-dag en bezoekt koningin Máxima Scouting Nederland. „In het kader van 100 jaar welpen is de eerste activiteit ‘Tijd voor taart!, waar ze gaat kijken en helpen bij 40 welpen die aan het bakken zijn”, licht Wendy van Rossum van Scouting Nederland toe. „We roepen ook scoutinggroepen in heel Nederland op om een taart te bakken voor hun burgemeester of wethouder en deze aan hen aan te bieden, want wie jarig is, trakteert.”

Op dit moment zijn er zo’n 110.000 leden verspreid over heel Nederland en zijn er meer dan 1.000 zelfstandige scoutinggroepen. De meeste daarvan zitten in Brabant, maar in meer dan 90 procent van de gemeentes is een groep actief. De welpen (kinderen van 7-11) is de grootste leeftijdsgroep van de scouting, in totaal zijn er 27.000 welpen in Nederland.


Twee mensen gewond door sprong uit raam van brandend huis Zaandam

Twee mensen gewond door sprong uit raam van brandend huis Zaandam

De brandweer had het vuur snel onder controle. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

4 MIN

Een man en een vrouw zijn zondagochtend in Zaandam gewond geraakt doordat ze van tweehoog uit een raam van een brandende woning zijn gesprongen.

Ze zijn met onbekende verwondingen naar ziekenhuizen in de regio gebracht. Twee anderen zijn nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd, maar zij hoefden niet naar een ziekenhuis. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer.

Veel rook


Kat Dymka krijgt nieuw leven met 3D-geprinte pootjes

Dymka op haar nieuwe pootjes. / TASS

Foto van 'Daisy Heyer'

14 MIN

Een Britse korthaar an sich is op zich niet heel speciaal, al zijn het natuurlijk bloedmooie katten die menig kattenliefhebber in huis zou willen hebben. Britse korthaar Dymka uit Rusland gaat echter heel de wereld over: het is de eerste kat op aarde die met vier 3D-geprinte protheses verder door het leven gaat. 

Dymka haar pootjes, staart en oren moesten in 2018 allemaal geamputeerd worden, nadat die bevroren waren geraakt door haar leven in het wild op de straten van Novosibirsk, Siberië. Ze werd gevonden en naar de dierenarts gebracht, maar het zag er slecht uit. Meestal besluit de dierenarts om beesten die in deze status gevonden worden te laten inslapen.

Sergei Gorchkov


15-jarige Emily uit Groningen weer terecht

15-jarige Emily uit Groningen weer terecht

Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

24 MIN

De 15-jarige Emily uit het Groningse Grootegast die mogelijk tegen haar wil was meegenomen uit haar ouderlijk huis, is weer terecht. 

Ze werd zaterdagnacht in Amsterdam gevonden. De politie doet geen uitspraak over de oorzaak van haar vermissing en de toestand waarin ze werd gevonden. Wel zegt de politie met haar in gesprek te gaan.

Inbraak


Facebook zegt sorry voor vertaling Xi Jinping als 'Mr Shithole'

Facebook zegt sorry voor vertaling Xi Jinping als 'Mr Shithole'

De Chinese president Xi Jinping en de leider van Myanmar Aung San Suu Kyi. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Facebook heeft zijn excuses aangeboden voor een foute vertaling van de naam van de Chinese president. Als Xi Jinping in het Birmaans werd geschreven, verscheen in de Engelse vertaling 'Mr Shithole'. Een technisch mankement volgens Facebook.

De foutieve vertaling kwam de afgelopen twee dagen aan het licht toen Xi een bezoek bracht aan Myanmar, waar Birmaans wordt gesproken. Zo zette de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi een officiële verklaring over Xi's bezoek op Facebook, waarop al snel reacties volgden over de opvallende vertaling naar het Engels.

„We hebben een technisch probleem opgelost dat zorgde voor foutieve vertalingen vanuit het Birmaans naar het Engels op Facebook. Dit had niet mogen gebeuren en we nemen maatregelen om ervoor te zorgen dat het niet meer plaatsvindt”, luidt de verklaring van Facebook.


Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

Oud-ambassadeur Marie Yovanovitch. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een Nederlander duikt op in de Oekraïne-affaire rond president Trump. De pijlen richten zich op ene Anthony de Caluwé, die volgens Amerikaanse media een aanhanger van de president is.

Hij zou de Amerikaanse voormalig ambassadeur in Oekraïne, Marie Yovanovitch, hebben bespioneerd, maar zelf spreekt De Caluwé van een grap.

De Caluwe stuurde vorig jaar berichten naar de Republikein Robert Hyde. Daarin zegt de Nederlander van begin 50 op de hoogte te zijn van het doen en laten van Yovanovitch. Kopieën van die gesprekken zijn vrijdag vrijgegeven door de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.


Likeability of3

Knokpartij in Groningen, agent gewond

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tijdens een uit de hand gelopen ruzie tussen jongeren in de Groningse binnenstad zijn zaterdagavond zeker twee verdachten opgepakt. Een agent raakte gewond.

Hoe de agent eraan toe is, kon een woordvoerster nog niet zeggen. Ook is niet bekend waarvoor de verdachten zijn aangehouden.

Zestig jongeren


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Tom 'Draco' Felton wil nieuwe Bond worden

Tom Felton. /Instagram @t22felton

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Acteur Tom Felton (32), ook wel bekend als Draco Malfidus van Harry Potter, ziet de rol van James Bond wel zitten. 

Als Daniel Craig (51) na No Time To Die afzwaait als 007, zou hij diens plek graag innemen. Dat verklapt de acteur, die na Harry Potter ook rollen had in Rise of the Planet of the Apes en The Flash, aan het Britse magazine Closer.

‘De ultieme droom’


Likeability of5

Harry en Meghan zien af van koninklijke titels

Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

De deal is rond. Vanaf het voorjaar is het ‘gewoon’ Harry, Meghan en Archie. De familie zal hun koninklijke titels dan niet meer gebruiken. 

Dat maakte het Buckingham Palace zaterdagavond bekend. Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis.

‘Geliefde leden’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Emily (15) mogelijk vermist, politie en ouders bezorgd

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie maakt zich zorgen om de 15-jarige Emily Meijer uit Grootegast in Groningen. Ze zijn bang dat het meisje drie dagen geleden is ontvoerd. 

Emily zou in de gestolen auto van haar ouders zijn meegenomen, maakt de politie zaterdag bekend.

Inbraak woning


Likeability of5

Man opgepakt, mishandelde dochter (3) in vliegtuig

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Zaterdagochtend is op Schiphol een 47-jarige Oekraïense man aangehouden. Hij zou zijn dochter van 3 in het vliegtuig hebben mishandeld. 

De vader en dochter waren vanuit Brazilië onderweg naar Schiphol.

Toen vliegtuigpersoneel en omstanders de mishandeling zagen, grepen zij in. Het meisje werd door de crew opgevangen.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Kaj zegt sorry voor 'domme fouten'

Kaj chatte met toen minderjarige meisjes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Kaj van der Ree biedt zijn excuses aan voor zijn seksueel grensoverschrijdende contacten die hij in het verleden had met minderjarige meisjes.

In een persoonlijke persverklaring noemt de 28-jarige vlogger en presentator dit „domme fouten". Hij zegt dat hij „vereerd" was door de aandacht die hij kreeg en zich niet bewust was van de consequenties van zijn gedrag.

Ernstig teleurgesteld


Likeability of5

Gratis tampons voor Engelse scholieren

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Een klein gelukje voor menstruerende meisjes op Engelse scholen. Zij kunnen vanaf maandag gratis tampons, maandverband en andere menstruatiegerelateerde producten krijgen. 

Leuker kunnen ze het niet maken, goedkoper wel. De Engelse scholen volgen daarmee de Schotse regering, die twee jaar geleden al investeerde in tampons voor de scholieren.

1,7 miljoen leerlingen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Proefkonijnen van buis na ophef Kaj van der Ree

Kaj van der Ree in 2017. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De NPO is per direct gestopt met het uitzenden van het programma Proefkonijnen nadat duidelijk werd dat presentator Kaj van der Ree wordt beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. 

Ook uit Van der Ree’s vrijdagavondshow op 3FM, Skaj is The Limit, wordt de stekker getrokken, zo maakte BNNVARA zaterdag bekend.

Samenwerking ‘heroverwegen’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Stukjes geluk' op Vakantiebeurs: hoeveel vrije dagen heb ik nog?!

Zintuigen geprikkeld tot de max

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

In vogelvlucht door de Vakantiebeurs waar je meteen zin krijgt om al je vakantiedagen per direct op te nemen.  

Voor de ingang gaan de gesprekken in de miezerige regen nog over parkeerkosten en boodschappenlijstjes, binnen gaat het over vliegtickets en de persoonlijke bucketlist. „Ik zou nog weleens..."


Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië
Likeability of3

Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië

Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Maandenlang hoopte de Australische bevolking op een grote plensbui die de hevige bosbranden zou blussen. Die regen is er de afgelopen dagen eindelijk gekomen, maar zorgt voor een nieuw probleem. Er valt namelijk zo veel regen in een korte tijd dat alles overstroomt.

Het noodweer zorgt met name in de deelstaten Queensland, Victoria en New South Wales voor overlast. Zo is op een aantal plekken de stroom uitgevallen en zijn wegen niet begaanbaar.

Ook zorgt het teveel aan neerslag voor milieuproblemen. De regen spoelt de as namelijk mee de rivier in. Daardoor raakt het rivierwater vervuild en gaan de vissen dood.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem
Likeability of5

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem,

Foto van 'Julia Onclin'

GISTEREN

Alleen op vakantie met je partner zit er vaak niet meer in als je kinderen hebt. Het Australische echtpaar Cassie en Chris Langan is het echter toch gelukt. In plaats van hun 'ondankbare kinderen' namen ze hun internetmodem mee op reis.

Het stel had een dagtrip naar een kuststad in Australië gepland en vroeg hun kinderen of ze zin hadden om mee te gaan. „We vroegen onze kinderen of ze zin hadden in een dagje Warrnambool en we kregen het volgende antwoord: ‘Dat is zo saai, we willen niet", laat Cassie op Facebook weten. „Daarop besloten Chris en ik om in plaats van onze drie ondankbare kinderen het meest overwerkte lid van onze familie – ons internetmodem – mee te nemen voor een leuk dagje uit."

De modem had volgens de vrouw een geweldige dag vol rust. Haar kinderen waren echter een stuk minder blij dat hun geliefde modem een dag weg zou zijn.


likedislike
user_b3ba9e4df5d86ffd84997f673bc0bc2046c3f1a3_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen
Likeability of3

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De leegstand in de Nederlandse winkelstraten is vorig jaar, na vier jaar van afname, flink toegenomen. Volgens onderzoeksbureau Locatus sloten 2767 winkels de deuren. Dat komt neer op ongeveer 3 procent van het totale winkelbestand en het is tevens het hoogste aantal in zeker vijftien jaar.

Begin 2019 stond nog 6,7 procent van het totale aantal vierkante meters winkelvloer leeg en dat is opgelopen naar 7,7 procent. Deels komt dit door de sluiting van warenhuisketen Hudson’s Bay. Dat zorgde voor 0,2 procent extra leegstand. Vooral in de centra van grote steden was vorig jaar sprake van een toename van de leegstand. In de voorgaande jaren ging het daar juist relatief goed.

Faillissementen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een opvallende huiswerkvraag heeft kwaad bloed gezet bij de ouders van enkele leerlingen van een Amerikaanse middelbare school. De leerlingen moesten namelijk uitzoeken wie een vrouw verkracht had.

De 14- en 15-jarige leerlingen van de Klein Collins High School in Houston (Texas) keken onlangs raar op toen ze hun huiswerk maakten. Bij een van de vragen moesten ze uitzoeken wie de dader was in een verkrachtingszaak.

De vraag luidde als volgt: „Suzy werd verkracht in een steegje. De politie onderzocht een spermastaal die ze op de plaats delict hadden aangetroffen en pakte drie verdachten op. Wie van hen verkrachtte Suzy?"