Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Paus vraagt om meer respect voor vrouw

De paus is het geweld tegen en misbruik van vrouwen helemaal zat. Zelf gaf hij dinsdag nog wel even een tik aan een vrouw die zijn arm niet wilde loslaten. Daar biedt hij nu zijn excuses voor aan.

Paus Franciscus heeft zich in de eerste mis van het jaar fel gekeerd tegen geweld tegen vrouwen en misbruik en uitbuiting van vrouwen. Geweld tegen vrouwen is geweld tegen God, stelt de paus. Hij noemde het godslasterlijk dat de vrouw die ‘bron van het leven is’, wordt mishandeld en dat haar lichaam als een object ‘wordt geofferd op de profane altaren van reclame, van winstbejag en van pornografie’. „Het lichaam moet gerespecteerd en geëerd worden", zei de kerkleider.

Slechte voorbeeld

In de Rooms-Katholieke Kerk heet 1 januari ook de heiligendag van Maria Moeder van God. Het lichaam van de vrouw baarde onze redder, vervolgde Franciscus die ook een lans brak voor migrantenmoeders: „Veel moeders maken wanhopig met hun kinderen erg gevaarlijke reizen om ze zicht op een betere toekomst te bieden. Maar als ze aankomen worden ze meestal beoordeeld door mensen met een volle maag, met een heleboel eigendommen en een leeg hart."

De paus heeft ook zijn excuses gemaakt voor zijn ‘slechte voorbeeld’ van dinsdagavond. Hij ontworstelde zich op het Sint-Pieterplein duidelijk geïrriteerd en onder meer met een tik aan een vrouw die zijn arm had gegrepen en niet losliet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.