Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 28 jan 2020 / 07:05 uur

Patiënten moeten mogelijk bijbetalen voor pillen

Slik je medicijnen die vergoed worden? Helaas bestaat er een kans dat je volgend jaar iets moet bijbetalen voor deze medicijnen. 

Minister Bruins voor Medische Zorg gaat de maximale vergoedingen verlagen. Hij hoopt dat zo de farmaceuten de prijzen voor merkgeneesmiddelen ook naar beneden schroeven, omdat het medicijn anders minder populair wordt.

Niet meer dan 250

Nu zijn er al zo’n twee miljoen mensen die moeten bijbetalen voor pillen. Het zou met de verlaging gaan om maximaal 6 miljoen patiënten en een voorlopig maximaal bedrag van 250 euro per jaar. Voor sommigen zou het om ‘een paar tientjes’ gaan. Door de zet wil Bruins besparen op de zorgkosten omdat de maximale vergoedingen die nu verstrekt worden, gebaseerd zijn op prijzen van 1998. Sindsdien zijn er meer medicijnen op de markt. De verlaging moet 140 miljoen euro per jaar opleveren.

Mensen die niet kunnen kiezen voor een goedkoper medicijn, om medische redenen, hoeven volgens de minister niet bij te betalen. Ook zijn er mensen (naar schatting zo’n 400.000) die straks juist minder hoeven te betalen, omdat de vergoedingslimiet lager ligt dan de gemiddelde prijs van de pillen.

De nieuwe vergoedingslimiet moet halverwege 2021 ingaan, omdat er nog veel voorbereid moet worden. De komende tijd gaat het ministerie om de tafel met artsen, apothekers en zorgverzekeraars.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Patiënten moeten mogelijk bijbetalen voor pillen
Sluiten