Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 jan 2020 / 11:20 uur

Oud-studenten betalen bijna allemaal netjes hun studieschuld af

Oud-studenten die van 1986 tot 2015 studiefinanciering volgens het oude stelsel ontvingen, betalen bijna allemaal hun schulden netjes op tijd af.

Globaal gerekend komt 85 procent bijtijds over de brug. Dat zegt een woordvoerster van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), in reactie op een bericht van BNR. In 2015 ging het om een bedrag van 765 miljoen dat werd voldaan, in 2018 om ruim 846 miljoen.

In 2015 werd 14,7 miljoen kwijtgescholden, in 2018 was dat 23,2 miljoen euro. Kwijtschelden van de schulden van iemand die echt niet kan betalen, begint overigens pas na vijftien jaar nadat er met afbetalen moet zijn begonnen.

‘Nieuwe systeem niet houdbaar’

Over de afbetaling van de leningen via het huidige leenstelsel kan nog geen duidelijkheid worden gegeven, daarvoor is het volgens DUO nog veel te vroeg. Voorzitter Alex Tess Rutten van de studentenbond LSVB zei bij BNR dat het nieuwe systeem „echt niet houdbaar” is. „De schulden zijn enorm aan het stijgen, onduidelijk is hoeveel precies, maar het wordt alleen maar meer”.

Er is een duidelijke roep om de oude studiefinanciering opnieuw in te voeren, ook in de politiek. „Wij waren best blij met dat oude systeem, dat je een bijdrage krijgt van de overheid om te studeren, wat ervoor zorgt dat de schuld een beetje overzichtelijk blijft", zegt Rutten.

35 jaar om af te betalen

Genoemde bijdrage was de vroegere basisbeurs, die gratis werd verstrekt, waarnaast nog diverse leningen konden worden afgesloten die in vijftien jaar moeten zijn afbetaald. In het leenstelsel moeten studenten veel meer lenen, maar hebben ze 35 jaar de tijd om af te betalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oud-studenten betalen bijna allemaal netjes hun studieschuld af
Sluiten