Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 jan 2020 / 09:00 uur

Oud-coffeeshopbaas vanuit Thaise cel naar Nederland

Johan van Laarhoven is onderweg naar Nederland. De in Thailand veroordeelde oud-coffeeshophouder landt donderdagavond op Schiphol, zo heeft zijn familie donderdag bekendgemaakt.

Van Laarhoven was in Thailand veroordeeld tot een celstraf van 75 jaar wegens witwassen. Volgens zijn broer Frans is Johan van Laarhoven ernstig ziek en verzwakt. „Hij moet daarom direct voor behandeling naar het ziekenhuis worden overgebracht."

Einde aan lange strijd

De familie is „intens opgelucht en dankbaar". Van Laarhoven zat in Bangkok gevangen en keert naar Nederland terug na bemiddeling van minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), die daarvoor naar Thailand ging. „Hiermee komt een einde aan 5,5 jaar strijd", zegt zijn broer Frans. „Vooral voor Johan om die misère daar te overleven." De gevangenis waar van Laarhoven zat, staat ook wel bekend als de ‘hel van Bangkok’.

Het vliegtuig met daarin Van Laarhoven vertrok om 12.15 uur (06.15 uur Nederlandse tijd) vanuit Bangkok en landt naar verwachting rond 18.30 uur op Schiphol. Daar wordt de 59-jarige Van Laarhoven met zijn familie herenigd. De familie verwacht later donderdagavond een persconferentie te geven.

Justice voor Johan: in 2016 werden handtekeningen opgehaald om de druk op te voeren om Van Laarhoven terug te halen. /ANP

Vrouw nog vast

De Thaise vrouw van Van Laarhoven zit wel nog steeds vast in Thailand. Zij is veroordeeld tot 11 jaar cel. Broer Frans: „Het is het bijna het einde van een lange tijd onzekerheid. We hadden gehoopt dat ook zijn partner mee zou komen, maar dat is nog niet het geval. Minister Grapperhaus doet zijn uiterste best ook haar naar Nederland te halen. Pas dan is onze missie echt klaar."

Van Laarhoven zal de straf, omgezet in het Nederlandse maximum en met aftrek van de tijd in de Thaise cel, nog moeten uitzitten.

Staat aansprakelijk?

De advocaat van Johan van Laarhoven, Gerard Spong, denkt erover na de Staat en de toenmalig verantwoordelijke officier van justitie aansprakelijk te stellen voor de Thaise strafzaak tegen Johan van Laarhoven. „De officier van justitie Lucas van Delft heeft deze hele santenkraam toen in gang gezet en we overwegen hem ook aansprakelijk te stellen."

Van Delft leidde namelijk de Nederlandse zaak tegen Van Laarhoven. Hij vroeg de Thaise autoriteiten een onderzoek naar de Nederlander te starten, omdat Van Laarhoven daar inmiddels woonde. De Thaise rechter veroordeelde de Nederlander toen uiteindelijk zelf, omdat de verkoop van softdrugs in Thailand illegaal is. Hierdoor belandde Van Laarhoven in de Thaise cel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oud-coffeeshopbaas vanuit Thaise cel naar Nederland
Sluiten