Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 jan 2020 / 09:39 uur

Opstand veiligheidsagenten in Soedan neergeslagen

Soedan heeft zijn luchtruim heropend, nadat het een opstand van voormalige veiligheidsagenten die zijn gelieerd aan de afgezette leider Omar al-Bashir had neergeslagen.

De agenten begonnen dinsdag te schieten in gebouwen van meerdere inlichtingendiensten uit onvrede over voorwaarden voor hun ontslag. De gevechten duurden vier uur. Twee militairen zijn hierbij omgekomen en vier raakten gewond. Het was de meest gewelddadige confrontatie tussen de oude garde en aanhangers van de nieuwe regering. „Alle hoofdkwartieren zijn onder controle van het leger en het luchtruim is nu weer open", zei generaal Abdel Fattah al-Burhan, de voorzitter van de soevereine raad van Soedan.

Al-Burhan zei na afloop in een toespraak dat hij nooit zou toestaan dat er een coup plaatsvindt en dat het leger de controle heeft. „Wat dinsdag gebeurde, was een opstand", zei legerchef Mahamed Othman al-Hussein.

Reageer op artikel:
Opstand veiligheidsagenten in Soedan neergeslagen
Sluiten