In het nieuws

'Onze' Nikkie is wereldnieuws na coming-out
Likeability of5

'Onze' Nikkie is wereldnieuws na coming-out

'Onze' Nikkie is wereldnieuws na coming-out / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

14 JAN 2020

De coming-out van YouTube-ster Nikkie de Jager heeft tot een stortvloed van steunbetuigingen en reacties geleid. Niet alleen in Nederland is het trouwens groot nieuws, vanuit de hele wereld wordt er op de video gereageerd.

De visagiste – bekend van NikkieTutorials – plaatste maandag een video waarin ze vertelde transgender te zijn. Ze is als jongen geboren en kwam daar mee naar buiten omdat ze afgeperst en gechanteerd werd.

De video is in minder dan 24 uur al meer dan 15 miljoen keer bekeken en domineert niet alleen YouTube, want bijna overal ter wereld wordt er wel over de 25-jarige visagiste gesproken. Onder meer CNN en de BBC schrijven over de YouTube-ster en haar video.

Dapper

Daarnaast hebben ook veel Nederlanders hun steun uitgesproken. Zo reageerde onder andere minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) op Twitter: „Je bent echt vrij als je kunt zijn wie je bent. Rolmodellen zijn van groot belang voor emancipatie. Nikkie is zo’n rolmodel.” Daarachter tweette ze nog een #dapper en #dank.

Inmiddels heeft Nikkie via Instagram laten weten dat de enorme hoeveelheid liefde en steun enorm veel voor haar betekent. Natuurlijk heel fijn dat er zoveel liefde haar kant op komt na zo’n moeilijke video en vooral ook moeilijke tijd, maar eigenlijk zou je denken dat een coming-out in 2020 geen nieuws meer zou zijn.

Bijzonder

Daar is dr. Rick Dolphijn, Universitair Hoofddocent Media- en Cultuurwetenschappen en onder andere over transgenderstudies schrijft, het mee eens. „Je zou zeggen dat dit tegenwoordig geen nieuws meer is, na de ophef rond Jenna Talackova en Caitlyn Jenner bijvoorbeeld, maar het is nog steeds bijzonder. Nikkie heeft heel veel volgers (12,7 miljoen abonnees op YouTube, red.) en is bekend over de hele wereld, vooral onder jongeren. Ik kan me voorstellen dat het daarom veel aandacht krijgt. En misschien hadden mensen het ook niet verwacht.”

Dolphijn is van mening dat Nikkies stap weer goede gevolgen kan hebben voor andere transgenders, die misschien nog worstelen met zichzelf. „Zo’n publieke coming-out kan enorm veel voor iemand betekenen. Als je zelf nog zo’n stap wil zetten, maar vol twijfels zit , en iemand die beroemd is en die je hoog hebt zitten doet het wel, kan dat een hart onder de riem zijn.”

Gedoogd

Toch wil hij benadrukken dat er aan de maatschappelijke positie van transgenders in Nederland nog veel verbeterd moet worden. Zeker onder jongeren wordt het tegenwoordig in Nederland wel ‘geaccepteerd’ dat iemand van geslacht verandert, maar daar blijft het vaak bij. „Gedogen, daar zijn wij Nederlanders goed in. Ik mis vandaag de dag de maatschappelijke discussie en de wil om de hele lhbti-gemeenschap, maar misschien vooral de transgenders, op alle fronten mee te laten tellen in onze maatschappij. Het COC en andere belangenorganisaties doen fantastisch werk natuurlijk, maar in andere landen zijn ze daar echt voortvarender in tegenwoordig. Wij zijn een Europese middenmoter.”

Volgens Dolphijn vond het laatste grote lhbti-wapenfeit in Nederland in 2001 plaats: het homo-huwelijk. „Twintig jaar later is er toch te weinig fundamenteel veranderd", meent hij. „In landen als Spanje zijn veel grotere stappen gezet. Daar vindt er maatschappelijke discussie plaats tussen generaties en wordt veel opener gesproken over dit soort zaken. Daar wordt ook meer gedaan om de juridische en sociaal-economische positie van transgenders te verbeteren." Iets dat volgens hem in Nederland nog te weinig gebeurt.

Pijnlijk

Daarbij verwijst hij naar een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau, dat in 2017 uitkwam. Daaruit blijkt dat transgenders het nog steeds zwaar hebben in Nederland. „Uit het rapport blijkt bijvoorbeeld dat de sociaal-economische positie van transgenders niet vooruit gaat, dat ze nog steeds veel te maken hebben met allerlei vormen van geweld. Het rapport spreekt ook over ‘minderheidsstress’: dat transgenders iedere dag gewezen worden op het feit dat ze anders zijn.” Al is het maar omdat er onduidelijkheid bestaat over naar welke wc ze moeten gaan. „Ze worden in Nederland nog steeds niet geaccepteerd om wie ze zijn en dat is heel pijnlijk.”

Volgens Dolphijn hebben transgenders het nog steeds niet gemakkelijk in Nederland. „En daar moet echt nog wel wat aan gebeuren.”

Vooruitgang

TNN denkt overigens dat er wel veel veranderd is voor transgenders de afgelopen jaren. „Er gebeurt in Nederland ook veel om de positie van trans mensen te verbeteren,” stelt Sophie Schers, beleidsadviseur van Transgender Netwerk Nederland. „Zo is sinds 1 november de wijziging van de Algemene Wet Gelijke Behandeling van kracht, waar de belangenorganisaties TNN, COC, en NNID (de Nederlandse belangenorganisatie voor seksediversiteit) lang voor hebben gestreden. Door deze aanpassing is discriminatie van transgender en intersekse personen nu expliciet verboden.”

„Een andere grote vooruitgang is de Transgenderwet van 2014. Vanaf dat moment kon je in Nederland met slechts een deskundigenverklaring je vermelding van geslacht wijzigen. Dit heeft de levens van veel transmensen enorm verbeterd: ze kregen de zelfbeschikking over hun lichaam terug. Onvruchtbaarheid en ingrijpende operaties golden voorheen namelijk als voorwaarden.”

Bewondering

„Natuurlijk zien we ook dat de maatschappelijke positie beter kan. Zo krijgt ruim 40% van de transgender werknemers te maken met discriminatie op de arbeidsmarkt. En uit ons veiligheidsonderzoek Overal op je hoede blijkt dat trans personen in Nederland 7 keer vaker worden mishandeld of daarmee bedreigd en dat ze 10 keer zo vaak het slachtoffer zijn van cyberpesten.”

„Veel transpersonen zien en merken dat er nog negatief gereageerd wordt op transgender personen. Het voelt dan alsof je bestaan een probleem is, het is begrijpelijk dat je het daarom privé wil houden dat je trans bent. Het hoort dus een eigen beslissing te zijn met wie en wanneer je open bent over je transgender-zijn. Niemand heeft het recht die beslissing voor jou te nemen.”

„Wij bewonderen de video van NikkieTutorials omdat ze zelf, in haar eigen woorden en via haar eigen medium haar verhaal heeft verteld. En wij hopen dat ze haar werk, waar ze zo veel volgers mee heeft gekregen, met veel succes kan voortzetten.”


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

‘Max Verstappen, ga maar over zee naar Zandvoort’

‘Max Verstappen, ga maar over zee naar Zandvoort’

Eind januari reed Red Bull met toestemming al op het strand (in Scheveningen) voor een promotiefilm. | Foto: ANP / Sem van der Wal

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Formule 1-teams die door een strandreservaat naar circuit Zandvoort rijden? „Mesjogge, bizar.”

Discussies over hagedissen, rugstreeppadden en aantallen geluidsdagen zijn de revue al gepasseerd als het om de Formule 1 in Zandvoort gaat. Tot aan de rechter aan toe. Nu zijn de zeehonden en zeldzame broedvogels aan de beurt. Wat is er aan de hand?

Heen en weer pendelen


Wat is bewezen feit en virale fictie bij de coronavirus-epidemie?

Chinese hulpverleners maken zeer lange dagen, 1700 van hen raakten al besmet /AFP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

57 miljoen Chinese burgers zitten al wekenlang in quarantaine, stukje bij beetje komen knappe koppen van over de hele wereld meer te weten over de infectieziekte, de impact op de wereldeconomie is al goed merkbaar en de virale berichten volgen elkaar in rap tempo op.

Hoe zit de vork exact in de steel een kleine maand nadat de eerste berichten over een wereldwijde epidemie naar buiten kwamen?

De ontwikkeling van het aantal besmettingen vanaf januari /ANP


Burgemeesters roepen op tot landelijk messenverbod

Burgemeesters roepen op tot landelijk messenverbod

Messenverbod lijkt nog ver weg / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Ridderkerk, Amsterdam, Drachten; door het hele land hebben de afgelopen maanden steekincidenten plaatsgevonden. Een landelijk messenverbod lijkt nog ver weg. 

De burgemeesters van Nissewaard, Foort van Oosten, en Ridderkerk, Anny Attema, riepen maandag op tot een messenverbod voor minderjarigen. In een brief in het Algemeen Dagblad nemen de twee stelling in. „De wet weerspiegelt wat wij als maatschappij vinden. Als wij het niet normaal vinden dat jongeren met een mes op zak lopen, laat dat dan uit de wet blijken.”

Een stille tocht ter nagedachtenis aan de neergestoken Roan uit Drachten /ANP


Proces Weinstein nadert ontknoping

Proces Weinstein nadert ontknoping

Proces Weinstein nadert ontknoping

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Twaalf juryleden gaan vanaf dinsdag beslissen over het lot van de van verkrachting en seksueel misbruik verdachte hollywoodmagnaat Harvey Weinstein (67).

De afgelopen weken hebben zowel de openbaar aanklager en de verdediging van Weinstein alles op alles gezet om aan de jury te laten zien dat Weinstein schuldig of niet schuldig bevonden moet worden.

In Amerika werkt het rechtssysteem net even anders dan in Nederland. In het geval van Weinstein beoordeelt een twaalfkoppige jury de zaak. De rechter is het best te vergelijken met een scheidsrechter, hij beslist uiteindelijk de straf die Weinstein wellicht krijgt. De jury bestaat uit 'gewone' Amerikanen, zij zijn verplicht om te komen.


Woensdag weer boerenprotesten, mogelijk verkeershinder

Woensdag weer boerenprotesten, mogelijk verkeershinder

Eerder protesteerden boeren ook al meerdere keren / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als je woensdag de weg op moet, houd dan rekening met verkeershinder. Mogelijk duizenden boeren trekken per tractor naar Den Haag.

Maar hoe groot de overlast zal zijn, en waar de problemen het grootst zijn, dat is vooraf moeilijk in te schatten, zeggen ANWB en Rijkswaterstaat.

Farmers Defence Force (FDF) wil met ongeveer 7500 mensen demonstreren. Het protest is op de Koekamp, naast station Den Haag Centraal. Boeren kunnen hun tractoren parkeren op drie wegen in de buurt van het Malieveld.


Smeltwater uit Groenland wordt straks geëxporteerd

Smeltwater uit Groenland wordt straks geëxporteerd

Een ijsberg in Groenland / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het klinkt als een marketingtruc, maar blijkt toch wel wat noodzakelijker dan dat. Groenland gaat namelijk smeltwater exporteren.

Groenland wordt zwaar getroffen door klimaatverandering. Het land is grotendeels bedekt door sneeuw en heeft daardoor veel last van de opwarming van de aarde. Veel sneeuw en ijs smelt, waardoor Groenland meer smeltwater heeft dan het zelf gebruikt.

Zuiver water


Carrièreswitch? NASA zoekt astronauten

Carrièreswitch? NASA zoekt astronauten

Zweef jij straks ook zo rond? / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Loop je vast in je carrière? Is het tijd voor een nieuwe uitdaging? Dan hebben we misschien wel een leuke vacature voor je gevonden. NASA is namelijk op zoek naar nieuwe astronauten.

Waar de meesten van ons niet dichterbij ruimtereizen komen dan tijdens het kijken van science fiction films, kan deze droom voor een paar mensen wel waarheid worden. Volgende maand houdt het agentschap de eerste sollicitatierondes. De gelukkigen mogen naar de maan.

Jubileum


Verminderde zelfstandigheid ProRail stap dichterbij

Verminderde zelfstandigheid ProRail stap dichterbij

Minister Stientje van Veldhoven in een trein / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De inperking van de zelfstandigheid van spoorbedrijf ProRail is weer een stap dichterbij. Verantwoordelijk minister Stientje van Veldhoven heeft daarvoor maandag een wetsvoorstel ingediend.

Vanaf 1 januari komend jaar moet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meer zeggenschap over de spoorbeheerder krijgen.

Belastinggeld


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Zes jaar gevangenis voor vader die baby dood schudde

Zes jaar gevangenis voor vader die baby doodschudde

Beeld ter illustratie / Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 23-jarige man uit Domburg moet zes jaar de gevangenis in, omdat hij zijn vier maanden oude zoontje zo hard door elkaar heeft geschud dat de baby hersenletsel opliep waaraan hij drie dagen daarna overleed. Doodslag, zo oordeelde de rechtbank in Middelburg maandag.

In de avond van 20 mei 2016 was de verdachte alleen thuis. Er was niets aan de hand toen zijn moeder en vriendin weggingen, maar het kindje is er opeens slecht aan toe toen zij 's nachts weer thuiskwamen. Het jongetje was suf, schijnbaar bewusteloos, had stijve armpjes en beentjes en huilde ongewoon schel.

Niet direct hulp


Een zus hebben maakt je blijer en optimistischer

Een zus hebben maakt je blijer en optimistischer

Een zus hebben maakt je (meestal) gelukkig / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Waarschijnlijk dacht je er als kind heel anders over, maar het hebben van een zus maakt je echt blijer en optimistischer. 

Twee Noord-Ierse universiteiten deden onderzoek naar het zusterschap en kwamen tot deze conclusie. De mensen met een zus waren over het algemeen gelukkiger dan de mensen zonder, weet The Mirror.

Gevoelens


Peking bouwt razendsnel mondkapjesfabriek

Peking bouwt razendsnel mondkapjesfabriek

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De autoriteiten in de Chinese hoofdstad Peking willen in minder dan een week tijd een fabriek laten neerzetten waar mondmaskers worden geproduceerd. De vraag naar dergelijke beschermende hulpmiddelen is omhoog geschoten door de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

De fabriek moet in zes dagen worden gebouwd en dagelijks 250.000 mondmaskers gaan afleveren, bericht staatspersbureau Xinhua. De werkzaamheden begonnen op maandag en moeten zaterdag worden afgerond. Het is de bedoeling dat een bestaand industrieel pand wordt omgebouwd.

Vraag tien keer hoger


Werkgevers lokken niet-afgestudeerde mbo'ers met goed salaris

Werkgevers lokken niet-afgestudeerde mbo'ers met goed salaris

Werkgevers lokken niet-afgestudeerde mbo'ers met goed salaris / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als je een mbo-opleiding doet, hoef je je over een baan waarschijnlijk geen zorgen te maken. Bedrijven zijn namelijk druk bezig om mbo'ers te vinden.

In 2014 werd in 36 procent van de vacatures een mbo’er gezocht, nu ligt dat percentage al op 52 procent. Inmiddels proberen werkgevers de mbo’ers al voor hun slagen weg te lokken, schrijft het AD.

Onmisbare groep


'Geen grote gevolgen MH17-zaak reorganisatie OM Oekraïne'

'Geen grote gevolgen MH17-zaak reorganisatie OM Oekraïne'

Het OM verwacht geen grote gevolgen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Openbaar Ministerie (OM) verwacht niet dat de reorganisatie bij justitie in Oekraïne grote invloed zal hebben op het MH17-proces in Nederland dat in maart begint. NRC meldt dat alle Oekraïense MH17-aanklagers uit hun functie zijn ontheven.

Ook zijn de twee officieren vervangen die namens Oekraïne zitting hadden in het Joint Investigation Team (JIT), het internationale samenwerkingsverband dat de ramp onderzoekt.

Geen officier meer


Duur IT-project Defensie lijkt te mislukken

Duur IT-project Defensie lijkt te mislukken

Duur IT-project Defensie lijkt te mislukken / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een nieuw IT-project van Defensie lijkt een stuk duurder uit te pakken dan gepland. De ontwikkeling van het cruciale informatiesysteem is op een dood spoor beland.

Technologiebedrijf IBM heeft gedreigd honderden miljoenen euro’s aan gemaakte kosten op het ministerie te verhalen, vanwege de problemen en vertraging bij de aanbesteding van dit project. De krijgsmacht moet zo nog langer wachten op deze noodzakelijke vernieuwing, het ‘wapen van de toekomst’.

Getouwtrek


Tekort huizen en hulp zorgt voor toename daklozen

Tekort huizen en hulp zorgt voor toename daklozen

Steeds minder daklozen kunnen goed worden geholpen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Door een toenemend gebrek aan woningen en geld voor begeleiding zijn de grote gemeenten niet meer in staat de dakloosheid effectief te bestrijden.

In onder meer Amsterdam, Utrecht en Nijmegen barst de nachtopvang uit haar voegen. „De hele keten is vastgelopen", waarschuwt een Utrechtse wethouder in de Volkskrant.

Geen geld voor begeleiding


Minder treinen rond Woerden door spoorherstel

Minder treinen rond Woerden door spoorherstel

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tussen Utrecht en Den Haag en Rotterdam rijden ook maandag minder treinen. Bij Woerden ging zondag de bovenleiding kapot en het herstel vergt meer tijd, laat spoorbeheerder ProRail weten.

„Spoorwerkers hebben zondagavond en -nacht met man en macht gewerkt om de bovenleiding op tijd te herstellen voor de maandagochtendspits. Dat is helaas niet gelukt", meldt de spoorbeheerder. „Maandagavond gaan ProRail en een aannemer ermee verder."

Flink ontregeld


Rode Kruis opent gironummer bestrijding corona

Rode Kruis opent gironummer bestrijding corona

Rode Kruis in actie op een vliegveld / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Rode Kruis opent gironummer 7244 waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De hulporganisatie geeft wereldwijd voorlichting, psychosociale hulp en verleent assistentie in landen die al getroffen zijn.

Voor de extra hulp is volgens de hulporganisatie 30 miljoen euro nodig. „De hulp is bedoeld voor landen die al getroffen zijn door het virus maar zeker ook voor andere, kwetsbare landen in Afrika en het Midden-Oosten", aldus een woordvoerster. Gezien er over de gehele wereld wordt gereisd, is er ook een kans dat het virus opduikt in landen die al te maken hebben met meerdere crises. Vaak is de gezondheidszorg daar al overbelast.

Hygiëne


Transgender wil excuses voor verplichte sterilisatie

Transgender wil excuses voor verplichte sterilisatie

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De als man geboren Willemijn van Kempen wil erkenning van de overheid voor het leed wat haar is aangedaan omdat ze zich verplicht moest laten steriliseren om vrouw te mogen worden. Dat stond tot 2014 in de wet.

„Mensen moeten weten dat dit is gebeurd en het had niet mogen gebeuren’, zegt de Limburgse in de Volkskrant. Daarom eist ze erkenning. Met steun van vijftien medeaanklagers, vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann en Transgender Netwerk Nederland wil ze de overheid bewegen publiekelijk excuses te maken.

Zelfbeschikking