In het nieuws

'Onze' Nikkie is wereldnieuws na coming-out
Likeability of5

'Onze' Nikkie is wereldnieuws na coming-out

'Onze' Nikkie is wereldnieuws na coming-out / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

14 JAN 2020

De coming-out van YouTube-ster Nikkie de Jager heeft tot een stortvloed van steunbetuigingen en reacties geleid. Niet alleen in Nederland is het trouwens groot nieuws, vanuit de hele wereld wordt er op de video gereageerd.

De visagiste – bekend van NikkieTutorials – plaatste maandag een video waarin ze vertelde transgender te zijn. Ze is als jongen geboren en kwam daar mee naar buiten omdat ze afgeperst en gechanteerd werd.

De video is in minder dan 24 uur al meer dan 15 miljoen keer bekeken en domineert niet alleen YouTube, want bijna overal ter wereld wordt er wel over de 25-jarige visagiste gesproken. Onder meer CNN en de BBC schrijven over de YouTube-ster en haar video.

Dapper

Daarnaast hebben ook veel Nederlanders hun steun uitgesproken. Zo reageerde onder andere minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) op Twitter: „Je bent echt vrij als je kunt zijn wie je bent. Rolmodellen zijn van groot belang voor emancipatie. Nikkie is zo’n rolmodel.” Daarachter tweette ze nog een #dapper en #dank.

Inmiddels heeft Nikkie via Instagram laten weten dat de enorme hoeveelheid liefde en steun enorm veel voor haar betekent. Natuurlijk heel fijn dat er zoveel liefde haar kant op komt na zo’n moeilijke video en vooral ook moeilijke tijd, maar eigenlijk zou je denken dat een coming-out in 2020 geen nieuws meer zou zijn.

Bijzonder

Daar is dr. Rick Dolphijn, Universitair Hoofddocent Media- en Cultuurwetenschappen en onder andere over transgenderstudies schrijft, het mee eens. „Je zou zeggen dat dit tegenwoordig geen nieuws meer is, na de ophef rond Jenna Talackova en Caitlyn Jenner bijvoorbeeld, maar het is nog steeds bijzonder. Nikkie heeft heel veel volgers (12,7 miljoen abonnees op YouTube, red.) en is bekend over de hele wereld, vooral onder jongeren. Ik kan me voorstellen dat het daarom veel aandacht krijgt. En misschien hadden mensen het ook niet verwacht.”

Dolphijn is van mening dat Nikkies stap weer goede gevolgen kan hebben voor andere transgenders, die misschien nog worstelen met zichzelf. „Zo’n publieke coming-out kan enorm veel voor iemand betekenen. Als je zelf nog zo’n stap wil zetten, maar vol twijfels zit , en iemand die beroemd is en die je hoog hebt zitten doet het wel, kan dat een hart onder de riem zijn.”

Gedoogd

Toch wil hij benadrukken dat er aan de maatschappelijke positie van transgenders in Nederland nog veel verbeterd moet worden. Zeker onder jongeren wordt het tegenwoordig in Nederland wel ‘geaccepteerd’ dat iemand van geslacht verandert, maar daar blijft het vaak bij. „Gedogen, daar zijn wij Nederlanders goed in. Ik mis vandaag de dag de maatschappelijke discussie en de wil om de hele lhbti-gemeenschap, maar misschien vooral de transgenders, op alle fronten mee te laten tellen in onze maatschappij. Het COC en andere belangenorganisaties doen fantastisch werk natuurlijk, maar in andere landen zijn ze daar echt voortvarender in tegenwoordig. Wij zijn een Europese middenmoter.”

Volgens Dolphijn vond het laatste grote lhbti-wapenfeit in Nederland in 2001 plaats: het homo-huwelijk. „Twintig jaar later is er toch te weinig fundamenteel veranderd", meent hij. „In landen als Spanje zijn veel grotere stappen gezet. Daar vindt er maatschappelijke discussie plaats tussen generaties en wordt veel opener gesproken over dit soort zaken. Daar wordt ook meer gedaan om de juridische en sociaal-economische positie van transgenders te verbeteren." Iets dat volgens hem in Nederland nog te weinig gebeurt.

Pijnlijk

Daarbij verwijst hij naar een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau, dat in 2017 uitkwam. Daaruit blijkt dat transgenders het nog steeds zwaar hebben in Nederland. „Uit het rapport blijkt bijvoorbeeld dat de sociaal-economische positie van transgenders niet vooruit gaat, dat ze nog steeds veel te maken hebben met allerlei vormen van geweld. Het rapport spreekt ook over ‘minderheidsstress’: dat transgenders iedere dag gewezen worden op het feit dat ze anders zijn.” Al is het maar omdat er onduidelijkheid bestaat over naar welke wc ze moeten gaan. „Ze worden in Nederland nog steeds niet geaccepteerd om wie ze zijn en dat is heel pijnlijk.”

Volgens Dolphijn hebben transgenders het nog steeds niet gemakkelijk in Nederland. „En daar moet echt nog wel wat aan gebeuren.”

Vooruitgang

TNN denkt overigens dat er wel veel veranderd is voor transgenders de afgelopen jaren. „Er gebeurt in Nederland ook veel om de positie van trans mensen te verbeteren,” stelt Sophie Schers, beleidsadviseur van Transgender Netwerk Nederland. „Zo is sinds 1 november de wijziging van de Algemene Wet Gelijke Behandeling van kracht, waar de belangenorganisaties TNN, COC, en NNID (de Nederlandse belangenorganisatie voor seksediversiteit) lang voor hebben gestreden. Door deze aanpassing is discriminatie van transgender en intersekse personen nu expliciet verboden.”

„Een andere grote vooruitgang is de Transgenderwet van 2014. Vanaf dat moment kon je in Nederland met slechts een deskundigenverklaring je vermelding van geslacht wijzigen. Dit heeft de levens van veel transmensen enorm verbeterd: ze kregen de zelfbeschikking over hun lichaam terug. Onvruchtbaarheid en ingrijpende operaties golden voorheen namelijk als voorwaarden.”

Bewondering

„Natuurlijk zien we ook dat de maatschappelijke positie beter kan. Zo krijgt ruim 40% van de transgender werknemers te maken met discriminatie op de arbeidsmarkt. En uit ons veiligheidsonderzoek Overal op je hoede blijkt dat trans personen in Nederland 7 keer vaker worden mishandeld of daarmee bedreigd en dat ze 10 keer zo vaak het slachtoffer zijn van cyberpesten.”

„Veel transpersonen zien en merken dat er nog negatief gereageerd wordt op transgender personen. Het voelt dan alsof je bestaan een probleem is, het is begrijpelijk dat je het daarom privé wil houden dat je trans bent. Het hoort dus een eigen beslissing te zijn met wie en wanneer je open bent over je transgender-zijn. Niemand heeft het recht die beslissing voor jou te nemen.”

„Wij bewonderen de video van NikkieTutorials omdat ze zelf, in haar eigen woorden en via haar eigen medium haar verhaal heeft verteld. En wij hopen dat ze haar werk, waar ze zo veel volgers mee heeft gekregen, met veel succes kan voortzetten.”


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Huisartsen krijgen er eenmalig tien euro per patiënt bij

Huisartsen krijgen er eenmalig tien euro per patiënt bij

Ook krijgen de huisartsen een hogere vergoeding per huisbezoek aan een (vermoedelijke) coronapatiënt. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 MIN

Huisartsen krijgen er eenmalig tien euro per patiënt bij, een tegemoetkoming vanwege de coronacrisis. Dat meldt de landelijke huisartsenvereniging (LHV).

„De gemaakte afspraken zorgen voor voldoende financiële armslag voor huisartsenpraktijken en huisartsenposten om met het hele team door deze crisis te komen”, aldus de doktersclub, na overleg met onder meer de Nederlandse Zorgautoriteit en Zorgverzekeraars Nederland.

Lege wachtkamers


Honden getraind om COVID-19 op te sporen

Honden getraind om COVID-19 op te sporen

Het gaat erom dat de honden een snelle diagnose ‘van buitenaf’ kunnen stellen. | Foto's: Getty Images

Foto van 'Metro'

27 MIN

Alle mogelijke hulp is nodig om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Daarom worden honden nu als test getraind COVID-19 te kunnen vinden.

Het Britse Medical Detection Dogs werkt momenteel samen met de London School of Hygiene and Tropical Medicine om te testen of deze dieren opnieuw kunnen worden opgeleid. Zo ja, dan gaat het erom dat de honden een snelle diagnose ‘van buitenaf’ kunnen stellen. Eerder heeft de organisatie al viervoeters met succes opgeleid om andere ziekten op te sporen.

Honden getraind om COVID-19 op te sporen

 Werk van Vincent van Gogh gestolen uit museum Singer Laren

Werk van Vincent van Gogh gestolen uit museum Singer Laren

Dieven forceerden de glazen voordeur van het gebouw. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Uit museum Singer Laren is in de nacht van zondag op maandag een werk van Vincent van Gogh gestolen. Het gaat om het schilderij met de naam Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar uit 1884.

Het werk was in bruikleen van het Groninger Museum. Dit maakten de museumdirecties en de politie bekend tijdens een persconferentie in het museum.

'Boos, geschokt en verdrietig'


Dieven stelen beademingsapparatuur uit auto
Likeability of3

Dieven stelen beademingsapparatuur uit auto

Dieven stelen beademingsapparatuur uit auto | Foto (ter illustratie): Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Bij een auto-inbraak in Breda is in de nacht van zondag op maandag onder meer beademingsapparatuur gestolen. Volgens de politie gaat het om zes sets.

Verder bestond de buit uit sportkleding en een bankpas. De gestolen medische apparatuur is maandag teruggevonden in twee tassen bij een voetbalveldje. De politie heeft twee verdachten aangehouden, van 41 en 49 jaar.

Gestolen bankpas


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verdachte moord Derk Wiersum heeft nieuwe advocaat

Verdachte moord Derk Wiersum heeft nieuwe advocaat

Advocaat Jacques Taekema op rechts Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De man die ervan wordt verdacht de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum te hebben doodgeschoten, heeft een nieuwe advocaat. 

Jacques Taekema neemt de verdediging van Giërmo B. over van Tjalling van der Goot „om redenen van persoonlijke aard". Woensdag staat er een nieuwe inleidende zitting over de moord op Wiersum gepland in de rechtbank in Amsterdam. Hierbij is vanwege de coronamaatregelen geen publiek aanwezig, ook verdachte B. en zijn advocaat Taekema zijn niet bij de zitting.

Ridouan T.


Rumag stopt met coronacollectie door 'karaktermoord' Lubach

Foto van 'Vincent Smit'

2 UUR

Het satirische internetbedrijf Rumag stopt met de verkoop van aan het coronavirus gerelateerde spullen. De 'coronacollectie' van het bedrijf ligt onder vuur nadat Arjen Lubach er in zijn talkshow zondagavond aandacht aan gaf. 

Rumag richt zich op social media op jongeren en plaatst voornamelijk satirische teksten. De teksten drukken ze ook op spullen zoals t-shirts, koffiemokken en deurmatten. In het item van Zondag met Lubach wordt Rumag beschuldigd van het plegen van plagiaat en geld te willen verdienen aan de coronacrisis. Op Instagram is het merk op maandagmiddag al ruim 20.000 volgers verloren.


Romantisch! Man versiert buurvrouw ondanks quarantaine
Likeability of5

Romantisch! Man versiert buurvrouw ondanks quarantaine

Wanneer de twee elkaar écht kunnen aanraken is nog even afwachten | Foto: Pexels

Foto van 'Metro'

2 UUR

Wie zegt dat je in tijden van social distancing je ware liefde niet kunt ontmoeten? Of in elk geval een geliefde. De in New York woonachtige Jeremy Corby wist een date te scoren waarbij hij zich keurig aan de richtlijnen houdt.

Althans, dat is het verhaal dat hij op Twitter en TikTok deelt. Sommige verhalen zijn te mooi om te checken, we willen in dit geval maar al te graag geloven dat het waar is. Zelfs een gemiddelde Disney-film valt qua romantiek in het niet vergeleken bij het verhaal van fotograaf Jeremy.

Dag opfleuren


like
user_30d26d850b3f8a02b0da4c78cdc86a13d43684d4_avatar

Coronavirus eist 93 levens, dodental op 864

Coronavirus eist 93 levens, dodental op 864

De afdeling spoedeisende hulp in het Amsterdam UMC, locatie AMC Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Er zijn in de afgelopen 24 uur 93 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus bij gekomen in Nederland. Dat meldt het RIVM.

Dit brengt het totale aantal doden door corona in ons land op 864. Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger; sterfgevallen worden soms pas na een paar dagen doorgegeven. Daarbij komt dat lang niet iedere besmetting wordt vastgesteld door een test. Als iemand die niet is getest door het virus komt te overlijden, komt dat niet terug in de statistieken.

507 mensen opgenomen


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


WHO waarschuwt: drink niet bij coronastress

WHO waarschuwt: drink niet bij coronastress

Naar de fles grijpen wordt ten zeerste afgeraden. | Foto: Getty

Foto van 'Metro'

2 UUR

Door de uitbraak van COVID-19 zitten we massaal thuis. Niet naar buiten kunnen in combinatie met spanning door het virus en andere omstandigheden, kan voor stress zorgen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt de mensheid in deze tijden vooral niet naar de fles te grijpen. De organisatie benadrukt dat alcohol drinken geen goede manier is om met stress rondom het virus en de lockdown om te gaan. Een flinke borrel kan enorme gevolgen hebben voor de mentale én fysieke gezondheid.

Verdovende middelen schuwen


'Maatregelen blijven waarschijnlijk ook na 6 april nog van kracht'
Likeability of5

'Maatregelen blijven ook na 6 april van kracht'

Posters met maatregelen in een supermarkt van Jumbo. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De maatregelen die momenteel in Nederland worden getroffen om de verspreiding van het coronavirus in te perken, zullen ook tot na 6 april van kracht blijven.

Dat bevestigen bronnen in Den Haag na berichtgeving van De Telegraaf. Dinsdag zal de crisiscommissie van het kabinet beslissen over het verlengen van de maatregelen. Onder die maatregelen vallen onder meer het zoveel mogelijk thuis blijven, het afstand houden van anderen, het vermijden van groepen en sociale activiteiten en het thuisblijven bij klachten.

Advies OMT


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Telefoonstoring zorgt dat ziekenhuizen niet bereikbaar zijn

Telefoonstoring zorgt dat ziekenhuizen niet bereikbaar zijn

Door een telefoonstoring zijn veel ziekenhuizen niet bereikbaar | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Meerdere ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar door een landelijke telefoonstoring. Op de website allestoringen.nl is te zien dat onder meer het Deventer Ziekenhuis problemen heeft.

„Er is een landelijke storing bij Ziggo en Vodafone. Met als gevolg dat het Deventer Ziekenhuis problemen heeft met inkomend en uitgaand bellen" meldt het ziekenhuis. Ook Antonius Zorggroep Sneek meldt slecht bereikbaar te zijn.

Oorzaak wordt gezocht


Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

De kunstenaar maakte de helm met oude kranten / Foto: AFP

Foto van 'Vincent Smit'

3 UUR

Een agent en een kunstenaar in India hebben een creatieve oplossing gevonden om mensen bewust te maken van het coronavirus. Verkleed als het virus houdt de agent mensen staande bij kruispunten. 

De agent, Rajesh Buba, werkt in de miljoenenstad Madras in het zuiden van India. Hij spreekt mensen voornamelijk aan als hij ziet wanneer er geen mondkapjes gedragen worden. Hij zegt dan: „Als jij naar buiten gaat, kom ik bij je naar binnen”, daarmee doelend op het coronavirus.

Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

Foto: AFP


Klassieke muziek populairder door coronacrisis

Klassieke muziek populairder door coronacrisis

We streamen minder muziek maar als we streamen, wint klassiek terrein | Foto: Getty

Foto van 'Ingelise de Vries'

VANDAAG, 12:29

Het is voor veel mensen inmiddels de derde week dat het thuiskantoor wordt bemand. Daardoor verandert er een hoop in de wereld. Zo wordt er onder andere een stuk minder gestreamd.

Maar, als we streamen, streamen we veel vaker klassieke muziek dan voorheen. Nederlanders streamen 10 procent meer deuntjes van Mozart, Bach en Dvořák. Landen waar het COVID-19 virus harder toeslaat, streamen zelfs nog meer klassieke muziek. In Frankrijk is het met veertig procent toegenomen, in Spanje met 20 procent en de Engelsen streamen 15 procent meer klassiek werk.

Minder streamen en downloaden


Olieprijs onder druk, hoe komt dat?

Olieprijs onder druk, hoe komt dat?

Een basisbegrip in de economie is dat de prijs van grondstoffen afhankelijk is van vraag en aanbod.

Foto van ''

VANDAAG, 11:59

Heerst er momenteel al een coronacrisis, komt hier bovenop ook nog een oliecrisis. 9 maart 2020 is een behoorlijk zwarte dag voor de olieprijs geworden, want toen daalde de olieprijs met maar liefst 30 procent. En nu?

De daling is al jaren niet gezien op de oliemarkt. Vanwaar deze sterke daling en hoe wordt de prijs van olie bepaald?

Olie en de wereldeconomie


Lief! Nederlands dierenpark verwelkomt nieuwe cheetahs

Lief! Nederlands dierenpark verwelkomt nieuwe cheetahs

Een nieuw cheetahgezin woont sinds een paar dagen in Nederland | Foto: ZooParc Overloon

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:11

Nederland heeft sinds kort een paar nieuwe inwoners. ZooParc in Overloon verwelkomde namelijk vijf nieuwe cheetahs in het park.

De vijf roofdieren zijn pas een paar dagen in het Brabantse park en komen uit Frankrijk. Het gaat om moeder Asali en haar vier kinderen. In een persbericht meldt het park dat de dieren na een korte wenperiode nu ook het buitenverblijf mogen verkennen.

Geschikte ruimte in Brabant


Deze week nog koud, volgende week weer lentetemperaturen

Deze week nog koud, volgende week weer lentetemperaturen

Het blijft deze week nog even koud maar volgende week wordt het weer lente! | Foto: Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:29

Het mag dan inmiddels alweer lente zijn, dat maart zijn staart roert moge duidelijk zijn. Waar we vorige week op hypothetische terrasjes konden zitten, vroor het vannacht ineens flink.

In Hupsel (Achterhoek) heeft het KNMI in de nacht van zondag op maandag -6,6 graden gemeten. Daarmee was het de koudste nacht in Nederland meer dan een jaar tijd, meldt Weeronline. Vorig jaar werd op 31 januari -9 graden gemeten in het Groningse Nieuw-Beerta.

Matig vriezen


Geen EasyJet-vluchten meer voor onbepaalde tijd

Geen EasyJet-vluchten meer voor onbepaalde tijd

EasyJet houdt de vloot voorlopig aan de grond | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:49

Mocht je de hoop hebben binnenkort met easyJet toch naar een ander deel van de wereld vliegen, dan zal dat toch even moeten wachten. De Britse prijsvechter staakt namelijk per direct alle vluchten.

De luchtvaartonderneming noemt als reden de ongekende reisbeperkingen die door landen zijn opgelegd in reactie op het coronavirus en de invoering van lockdowns in veel Europese landen. EasyJet blijft naar eigen zeggen samenwerken met overheden om op hun verzoek reddingsvluchten uit te voeren.

Geen nieuwe vliegdata


Besmettingen China neemt af, piek doden in VS over twee weken
Likeability of5

Besmettingen China neemt af, piek doden in VS over twee weken

President Trump tijdens zijn toespraak | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:54

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken.

De regels voor het behouden van „sociale afstand" tot elkaar blijven van kracht tot 30 april. Dat heeft de president zondag (lokale tijd) bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Richtlijnen van kracht


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar