Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 jan 2020 / 06:59 uur

Oekraïens vliegtuig crasht in Iran: alle 176 inzittenden overleden

Een Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines is enkele minuten na vertrek vanaf de luchthaven van de Iraanse hoofdstad Teheran neergestort. Volgens Iraanse staatsmedia heeft geen van de 176 inzittenden de crash overleefd.

Het vliegtuig was op weg naar de Oekraïense hoofdstad Kiev, maar zou bij het opstijgen technische problemen hebben gehad. Op de plaats waar het vliegtuig is neergestort, zou een hevige brand woeden.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski, die vanwege de vliegramp een bezoek aan Oman afbreekt, laat weten dat het om 167 passagiers gaat en negen bemanningsleden. De meeste mensen in het passagierstoestel hadden niet de Oekraïense nationaliteit. Het gaat om 82 Iraniërs, 63 Canadezen, 11 Oekraïners, 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten, meldt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken na de vliegramp.

Geen verband met VS

Het ongeluk lijkt geen verband te houden met de spanning tussen Iran en de Verenigde Staten. Wel vuurde Iran eerder in de nacht van dinsdag op woensdag tussen de 10 en 15 raketten af op Amerikaanse militaire doelen in Irak.

Er zijn al eerder problemen geweest met vliegtuigen van de vliegtuigbouwer Boeing. Het ongeluk met het pas drie jaar oude toestel is een nieuwe tegenslag voor Boeing. Alle toestellen van het nieuwe type 737 MAX staan sinds maart 2019 aan de grond na een tweede fatale crash binnen een halfjaar. De belangrijkste oorzaak was dat een systeem dat het vliegtuig recht moest houden, al in greep terwijl piloten nog aan het opstijgen waren. Het is nog altijd onduidelijk wanneer de 737 MAX weer mag vliegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oekraïens vliegtuig crasht in Iran: alle 176 inzittenden overleden
Sluiten