Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Niets staat een brexit nog in de weg

Dat de brexit er nu écht van gaat komen, is zo goed als zeker. Het Britse parlement heeft de wetgeving, die het vertrek uit de Europese Unie mogelijk maakt, goedgekeurd. 

Er is alleen nog een handtekening van koningin Elizabeth nog, maar dat is volgens Britse media slechts een formaliteit.

Het Lagerhuis was eerder al met de wet akkoord gegaan, maar bij de behandeling in het Hogerhuis volgden enkele amendementen. Die werden allemaal afgekeurd in het Lagerhuis. Bij de nieuwe behandeling door de Lords legden die zich daarbij neer, waarmee de wet is goedgekeurd.

Vertrek

De wetgeving volgt zo’n 3,5 jaar na het bindende referendum over de brexit. Toen stemde een meerderheid van de Britten voor vertrek uit de Europese Unie. Premier David Cameron, die zijn lot als premier had verbonden aan het referendum, trad af en werd opgevolgd door Theresa May.

May kreeg haar omstreden brexitdeal met de Europese Unie niet door het parlement, waarna Boris Johnson de touwtjes in handen kreeg. Na een verkiezingsoverwinning kreeg hij een ruime meerderheid in het Lagerhuis waarmee hij zijn akkoord en bijbehorende de wet uiteindelijk wel door het parlement kon loodsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.