Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 jan 2020 / 08:00 uur

Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

Een Nederlander duikt op in de Oekraïne-affaire rond president Trump. De pijlen richten zich op ene Anthony de Caluwé, die volgens Amerikaanse media een aanhanger van de president is.

Hij zou de Amerikaanse voormalig ambassadeur in Oekraïne, Marie Yovanovitch, hebben bespioneerd, maar zelf spreekt De Caluwé van een grap.

De Caluwe stuurde vorig jaar berichten naar de Republikein Robert Hyde. Daarin zegt de Nederlander van begin 50 op de hoogte te zijn van het doen en laten van Yovanovitch. Kopieën van die gesprekken zijn vrijdag vrijgegeven door de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Lastercampagne

De berichten zijn voor Oekraïne aanleiding om de mogelijke bedreiging of het bespioneren van Yovanovitch te onderzoeken. Zij werd in mei teruggeroepen naar Washington, na wat zij zelf omschreef als een lastercampagne van Trumps advocaat Rudy Giuliani. Die probeerde in Oekraïne een onderzoek af te dwingen naar Trumps rivaal Joe Biden.

De berichten van de Nederlander zijn destijds door Robert Hyde doorgestuurd naar zakenman Lev Parnas, die samenwerkte met advocaat Giuliani om schadelijke informatie over Biden boven water te halen. Parnas heeft de afgelopen tijd informatie overhandigd aan de Democraten die Trump vanwege de Oekraïne-affaire willen afzetten.

‘Ludieke uitwisseling’

Anthony de Caluwe laat via zijn woordvoerster aan The Washington Post weten „dat hij op geen enkel moment betrokken was bij het bespioneren van Amerikanen”. Ook zegt hij geen contacten in Oekraïne te hebben en Parnas niet te kennen. Zijn berichten met Hyde waren „een ludieke uitwisseling”. Ook Parnas zegt de berichten tussen de Nederlander en Hyde nooit serieus te hebben genomen.

Wie De Caluwe precies is, is niet duidelijk. De Nederlander zou volgens zijn woordvoerster een financieel adviseur zijn. Zijn berichten verstuurde hij met een Belgisch telefoonnummer. Op sociale media gebruikt hij ook de naam Anthony Hemelrijk en hij zegt in Palm Beach (Florida) te wonen, dezelfde woonplaats als Parnas. Hyde en De Caluwe hebben elkaar onder meer ontmoet in het Trump Hotel in Washington en een keer in Florida.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump
Sluiten