Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Nederland geen voorloper in vrouwen aan de top

Het Nederlandse bedrijfsleven is geen voorloper als het gaat om vrouwen in de top. Ons land zit in de Europese middenmoot.

Dat stelt de Europese organisatie European Women on Boards die keek naar de bedrijven die opgenomen zijn in de Stoxx Europe 600 Index. Gemiddeld hebben de 24 Nederlandse bedrijven in die beursindex 27 procent vrouwen in de top.

Noren en Fransen scoren beter

Van de zeventien landen met bedrijven in de Stoxx Europe 600 scoort Noorwegen het best. Daar is 35 procent van de topbestuurders vrouw. Na de Noren komen de Fransen goed uit de bus. Frankrijk levert met modeconcern Kering ook het best presterende bedrijf. Daar is meer dan de helft van de topbestuurders vrouw. Luxemburg scoort het slechtst met 13 procent vrouwen in de top van bedrijven.

Van de bekeken Nederlandse bedrijven zijn ongeveer een derde van de commissarissen vrouwen, maar geen enkel bedrijf heeft een vrouwelijke president-commissaris. Bij de bestuurders is het percentage vrouwen 17 procent, terwijl maar 8 procent van de financieel directeurs vrouw is en maar 4 procent van de bedrijven een topvrouw heeft.

40 procent in topfunctie

Dataleverancier Wolters Kluwer, waar Nancy McKinstry aan het roer staat, doet het van de Nederlandse bedrijven het best met 40 procent vrouwen in topfuncties. Betalingsbedrijf Adyen scoort het slechtst met 9 procent vrouwen in de top van het bedrijf. Die onderneming kondigde wel al aan op zoek te gaan naar een vrouwelijke commissaris.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.