In het nieuws

Naakttherapie tot woekerpolis: 25 jaar strijd voor consument in Radar

Ze was er die allereerste al bij en nog steeds presenteert ze Radar vol vuur en strijdlust / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

13 JAN 2020

Radar stelt al een kwart eeuw consumentenzaken aan de kaak, met Antoinette Hertsenberg als strijdlustig boegbeeld. 

Foto door: Ruud Baan

Ze had nooit verwacht dat het zó lang succesvol zou zijn, en ook niet dat zij het nog steeds zou presenteren. Antoinette Hertsenberg presenteerde precies 25 jaar geleden die allereerste aflevering van Radar (AVROTROS), waar het de kijkers al meteen duidelijk werd: hier wordt in zaken gedoken die er toe doen en waar écht wat mee gedaan wordt, voor ons.

„Toen ging het om problemen met de eerste gammele internetverbindingen, nu over problemen met de eerste zonnepanelen.” Maar het gaat ook over woekerpolissen, dubieuze naakttherapieën, onplezierige hotdogverkleedpakjes voor je hond, irritante tv-reclames (elk jaar reiken ze de Loden Leeuw uit), en van alles ertussenin. „Die variatie blijft het boeiend houden.”

De prijs voor de meest irritante tv-reclame: de Loden Leeuw / ANP

Kritischer

Consumenten zijn in de loop der jaren mondiger geworden. „Ze hebben steeds meer door dat je niet alle grote merken, banken en verzekeraars zomaar op hun woord kunt vertrouwen. We zijn met z’n allen kritischer geworden.” En we pikken het vervolgens niet meer wanneer iets dus heel anders blijkt te zijn dan de reclame-uiting doet geloven. De redactie van Radar wordt dan ook dagelijks bedolven onder de e-mails, telefoontjes en ook nog gewoon de handgeschreven brieven, en ook wanneer ze over straat loopt, wordt Hertsenberg aan haar mouw getrokken. „Ik luister naar alle verhalen, soms zit er zeker wel iets interessants bij.” Overkomt haar overigens niet in de buurtsuper in Vierhouten, het dorp in de Veluwe waar ze met haar man en drie kinderen woont, „ons kent ons, daar laten ze je gewoon met rust.”

'Oh gut...'

Het grote verschil tussen Antoinette toen en nu? Misschien dat ze er nu bij de kleinere onderwerpen iets minder met een gestrekt been in gaat, mijmert ze hardop, „en ik heb natuurlijk meer ervaring opgedaan”, maar de strijdlust en het sterke rechtvaardigheidsgevoel zijn in elk geval onveranderd. „Ik denk soms wél als ik die eerste afleveringen terugkijk: oh gut, wat had ik áán?!”

Antoinette 25 jaar geleden / ANP

Een kwart eeuw consumentenproblemen heeft haar gelukkig niet cynisch gemaakt. „Dat past niet bij me. Ik ben nog altijd nieuwsgierig, ik heb er nog altijd lol in. Het is elke keer weer anders, omdat het over mensen gaat.” Vervelen doet het nooit en ze vergelijkt het met First Dates, waarbij het concept ook telkens hetzelfde is. „Maar geen aflevering hetzelfde , omdat het om andere mensen gaat die weer hun eigen verhaal hebben.”

Schadeclaims

Of ze zelf wel eens misleid is? „Ja tuurlijk! Ik heb ook weleens een leuk groen haverkoekje gekocht dat zogenaamd gezond voor je zou zijn, maar dat eigenlijk uit heel veel suiker bestaat, zoals ik later in de ingrediënten las.” De grote dingen als foute financiële hypotheken zijn aan haar voorbijgegaan. Niet alleen is ze erg voorzichtig, maar ook kijken mensen wel even extra uit bij haar. „Ik was ooit in zo’n witgoedwinkel op zoek naar een nieuwe koelkast, toen de verkoper tegen mij zei: nou, ik hoef jou zeker niet zo’n verlengingsverzekering aan te smeren!”

Waar gehakt wordt, vallen spaanders en Radar heeft de afgelopen 25 jaar vele schadeclaims aan de broek gehad van bedrijven en organisaties die op z’n zachtst gezegd niet zo blij waren met de uitzending. „We weten dat hun juridische afdelingen meeschrijven, dus we moeten heel voorzichtig zijn. We hebben wel een reputatie hoog te houden.” Ze is gestopt met turven hoe vaak ze voor de rechter hebben gestaan en slechts één keer heeft de rechter hen niet in het gelijk gesteld. Ging om een meldpunt in samenwerking met de Dierenbescherming voor malafide hondenhandel, door bedrijfjes die zieke hondjes zouden verkopen, blikt ze terug. „We hebben hier toen wellicht iets te kort door de bocht geformuleerd.”

Geen hopper

In tegenstelling tot vele collega’s die van programma naar andere zenders hoppen, blijft zij Radar en de publieke omroep al tweeënhalf decennium trouw. Ze hoort vaak dat jonge mensen na drie jaar al weer toe zijn aan iets anders, „maar je hebt toch juist tijd nodig om een vak echt te leren? Een goede timmerman leert het ook niet in een paar jaar, vakmanschap ontstaat pas als je iets langer doet.” Of ze Radar over 25 jaar nog steeds presenteert? „Dan ben ik 80! Dus nee, maar voorlopig ga ik nog gewoon door, hoor, daarvoor heb ik het nog veel te veel naar mijn zin.”

Antoinette Hertsenberg biedt in 2017 een petitie aan in de Tweede Kamer, die de politiek oproept een experiment te starten met een basisinkomen voor werkloze 55-plussers. Andre Bosman (VVD) neemt namens de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid de petitie in ontvangst. / ANP

Ze is overtuigend vegetariër, strijdt tegen het onrecht, woont op de Veluwe en is nog altijd getrouwd met dezelfde man, en nog gelukkig ook. Heeft Antoinette Hertsenberg ook nog een randje, een extreme hobby of een guilty pleasure? Ze denkt lang na. „Eigenlijk heb ik niets héél spannends... Of nou ja...” Ze moet nu lachen. „Ik doe aan realistisch schilderen, ik heb laatst nog een paar appels op zilverpapier geschilderd. Heerlijk om na een drukke werkdag te pielen met zo’n stilleven, telt dat ook?”

Trotse en grappige momenten

Antoinette Hertsenberg is trots op The Implant Files: Radar nam in november 2018, samen met dagblad Trouw, het initiatief voor een wereldwijd onderzoek naar medische implantaten. Uit dat onderzoek bleek dat je als patiënt geen informatie krijgt over de veiligheid en kwaliteit van je implantaat, met verstrekkende gevolgen. „Het heeft zoveel leed veroorzaakt, we zijn er nog steeds mee bezig.”

Naast al het consumentenleed, wordt er ook gelachen tijdens de opnames. In 2004 toog Radar naar het oosten van het land, voor een aflevering over ASR-therapie die qua service was goedgekeurd door de Consumentenbond, maar toch ietwat dubieus (b)leek. „Een héle maffe therapie, waarbij mannen door naakte vrouwelijke therapeuten werden gemasseerd. Onder andere...” Maar geen happy ending voor de therapie, want na de uitzending met de verborgen camera, werd het als kwakzalverij bestempeld en verboden. „Ik weet nog dat ik in de auto terug zat en niet kon ophouden met lachen. Dit was zo hilarisch en surrealistisch, de beste Koot en de Bie in jaren, dacht ik nog.”

Maandagavond is de jubileumuitzending van Radar te zien op NPO 1, om 20:35 uur, vol met terugblikken, bijzondere momenten en mensen van toen en nu.


Facebook zegt sorry voor vertaling Xi Jinping als 'Mr Shithole'

Facebook zegt sorry voor vertaling Xi Jinping als 'Mr Shithole'

De Chinese president Xi Jinping en de leider van Myanmar Aung San Suu Kyi. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

26 MIN

Facebook heeft zijn excuses aangeboden voor een foute vertaling van de naam van de Chinese president. Als Xi Jinping in het Birmaans werd geschreven, verscheen in de Engelse vertaling 'Mr Shithole'. Een technisch mankement volgens Facebook.

De foutieve vertaling kwam de afgelopen twee dagen aan het licht toen Xi een bezoek bracht aan Myanmar, waar Birmaans wordt gesproken. Zo zette de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi een officiële verklaring over Xi's bezoek op Facebook, waarop al snel reacties volgden over de opvallende vertaling naar het Engels.

„We hebben een technisch probleem opgelost dat zorgde voor foutieve vertalingen vanuit het Birmaans naar het Engels op Facebook. Dit had niet mogen gebeuren en we nemen maatregelen om ervoor te zorgen dat het niet meer plaatsvindt”, luidt de verklaring van Facebook.


Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

Oud-ambassadeur Marie Yovanovitch. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

56 MIN

Een Nederlander duikt op in de Oekraïne-affaire rond president Trump. De pijlen richten zich op ene Anthony de Caluwé, die volgens Amerikaanse media een aanhanger van de president is.

Hij zou de Amerikaanse voormalig ambassadeur in Oekraïne, Marie Yovanovitch, hebben bespioneerd, maar zelf spreekt De Caluwé van een grap.

De Caluwe stuurde vorig jaar berichten naar de Republikein Robert Hyde. Daarin zegt de Nederlander van begin 50 op de hoogte te zijn van het doen en laten van Yovanovitch. Kopieën van die gesprekken zijn vrijdag vrijgegeven door de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.


Likeability of3

Knokpartij in Groningen, agent gewond

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tijdens een uit de hand gelopen ruzie tussen jongeren in de Groningse binnenstad zijn zaterdagavond zeker twee verdachten opgepakt. Een agent raakte gewond.

Hoe de agent eraan toe is, kon een woordvoerster nog niet zeggen. Ook is niet bekend waarvoor de verdachten zijn aangehouden.

Zestig jongeren


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Tom 'Draco' Felton wil nieuwe Bond worden

Tom Felton. /Instagram @t22felton

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Acteur Tom Felton (32), ook wel bekend als Draco Malfidus van Harry Potter, ziet de rol van James Bond wel zitten. 

Als Daniel Craig (51) na No Time To Die afzwaait als 007, zou hij diens plek graag innemen. Dat verklapt de acteur, die na Harry Potter ook rollen had in Rise of the Planet of the Apes en The Flash, aan het Britse magazine Closer.

‘De ultieme droom’


Likeability of5

Harry en Meghan zien af van koninklijke titels

Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

De deal is rond. Vanaf het voorjaar is het ‘gewoon’ Harry, Meghan en Archie. De familie zal hun koninklijke titels dan niet meer gebruiken. 

Dat maakte het Buckingham Palace zaterdagavond bekend. Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis.

‘Geliefde leden’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Emily (15) mogelijk vermist, politie en ouders bezorgd

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie maakt zich zorgen om de 15-jarige Emily Meijer uit Grootegast in Groningen. Ze zijn bang dat het meisje drie dagen geleden is ontvoerd. 

Emily zou in de gestolen auto van haar ouders zijn meegenomen, maakt de politie zaterdag bekend.

Inbraak woning


Likeability of5

Man opgepakt, mishandelde dochter (3) in vliegtuig

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Zaterdagochtend is op Schiphol een 47-jarige Oekraïense man aangehouden. Hij zou zijn dochter van 3 in het vliegtuig hebben mishandeld. 

De vader en dochter waren vanuit Brazilië onderweg naar Schiphol.

Toen vliegtuigpersoneel en omstanders de mishandeling zagen, grepen zij in. Het meisje werd door de crew opgevangen.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Kaj zegt sorry voor 'domme fouten'

Kaj chatte met toen minderjarige meisjes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Kaj van der Ree biedt zijn excuses aan voor zijn seksueel grensoverschrijdende contacten die hij in het verleden had met minderjarige meisjes.

In een persoonlijke persverklaring noemt de 28-jarige vlogger en presentator dit „domme fouten". Hij zegt dat hij „vereerd" was door de aandacht die hij kreeg en zich niet bewust was van de consequenties van zijn gedrag.

Ernstig teleurgesteld


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Likeability of5

Gratis tampons voor Engelse scholieren

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Een klein gelukje voor menstruerende meisjes op Engelse scholen. Zij kunnen vanaf maandag gratis tampons, maandverband en andere menstruatiegerelateerde producten krijgen. 

Leuker kunnen ze het niet maken, goedkoper wel. De Engelse scholen volgen daarmee de Schotse regering, die twee jaar geleden al investeerde in tampons voor de scholieren.

1,7 miljoen leerlingen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Proefkonijnen van buis na ophef Kaj van der Ree

Kaj van der Ree in 2017. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De NPO is per direct gestopt met het uitzenden van het programma Proefkonijnen nadat duidelijk werd dat presentator Kaj van der Ree wordt beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. 

Ook uit Van der Ree’s vrijdagavondshow op 3FM, Skaj is The Limit, wordt de stekker getrokken, zo maakte BNNVARA zaterdag bekend.

Samenwerking ‘heroverwegen’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Stukjes geluk' op Vakantiebeurs: hoeveel vrije dagen heb ik nog?!

Zintuigen geprikkeld tot de max

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

In vogelvlucht door de Vakantiebeurs waar je meteen zin krijgt om al je vakantiedagen per direct op te nemen.  

Voor de ingang gaan de gesprekken in de miezerige regen nog over parkeerkosten en boodschappenlijstjes, binnen gaat het over vliegtickets en de persoonlijke bucketlist. „Ik zou nog weleens..."


Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië
Likeability of3

Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië

Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Maandenlang hoopte de Australische bevolking op een grote plensbui die de hevige bosbranden zou blussen. Die regen is er de afgelopen dagen eindelijk gekomen, maar zorgt voor een nieuw probleem. Er valt namelijk zo veel regen in een korte tijd dat alles overstroomt.

Het noodweer zorgt met name in de deelstaten Queensland, Victoria en New South Wales voor overlast. Zo is op een aantal plekken de stroom uitgevallen en zijn wegen niet begaanbaar.

Ook zorgt het teveel aan neerslag voor milieuproblemen. De regen spoelt de as namelijk mee de rivier in. Daardoor raakt het rivierwater vervuild en gaan de vissen dood.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem
Likeability of5

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem,

Foto van 'Julia Onclin'

GISTEREN

Alleen op vakantie met je partner zit er vaak niet meer in als je kinderen hebt. Het Australische echtpaar Cassie en Chris Langan is het echter toch gelukt. In plaats van hun 'ondankbare kinderen' namen ze hun internetmodem mee op reis.

Het stel had een dagtrip naar een kuststad in Australië gepland en vroeg hun kinderen of ze zin hadden om mee te gaan. „We vroegen onze kinderen of ze zin hadden in een dagje Warrnambool en we kregen het volgende antwoord: ‘Dat is zo saai, we willen niet", laat Cassie op Facebook weten. „Daarop besloten Chris en ik om in plaats van onze drie ondankbare kinderen het meest overwerkte lid van onze familie – ons internetmodem – mee te nemen voor een leuk dagje uit."

De modem had volgens de vrouw een geweldige dag vol rust. Haar kinderen waren echter een stuk minder blij dat hun geliefde modem een dag weg zou zijn.


likedislike
user_b3ba9e4df5d86ffd84997f673bc0bc2046c3f1a3_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen
Likeability of3

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De leegstand in de Nederlandse winkelstraten is vorig jaar, na vier jaar van afname, flink toegenomen. Volgens onderzoeksbureau Locatus sloten 2767 winkels de deuren. Dat komt neer op ongeveer 3 procent van het totale winkelbestand en het is tevens het hoogste aantal in zeker vijftien jaar.

Begin 2019 stond nog 6,7 procent van het totale aantal vierkante meters winkelvloer leeg en dat is opgelopen naar 7,7 procent. Deels komt dit door de sluiting van warenhuisketen Hudson’s Bay. Dat zorgde voor 0,2 procent extra leegstand. Vooral in de centra van grote steden was vorig jaar sprake van een toename van de leegstand. In de voorgaande jaren ging het daar juist relatief goed.

Faillissementen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een opvallende huiswerkvraag heeft kwaad bloed gezet bij de ouders van enkele leerlingen van een Amerikaanse middelbare school. De leerlingen moesten namelijk uitzoeken wie een vrouw verkracht had.

De 14- en 15-jarige leerlingen van de Klein Collins High School in Houston (Texas) keken onlangs raar op toen ze hun huiswerk maakten. Bij een van de vragen moesten ze uitzoeken wie de dader was in een verkrachtingszaak.

De vraag luidde als volgt: „Suzy werd verkracht in een steegje. De politie onderzocht een spermastaal die ze op de plaats delict hadden aangetroffen en pakte drie verdachten op. Wie van hen verkrachtte Suzy?"


Autoruiten moeten weer gekrabd worden door vorst
Likeability of5

Autoruiten moeten weer gekrabd worden door vorst

Autoruiten moeten weer gekrabd worden door vorst / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Komende nacht, en de daaropvolgende nachten, gaat het vriezen. Weeronline waarschuwt automobilisten rekening te houden met 'autoruitkrabvertragingstijd'. 

In januari is nachtvorst gebruikelijk, maar veel vorst is er dit jaar nog niet geweest. Na een zachte periode gaat de temperatuur nu dalen naar wat eigenlijk normaal is in de winter.

Gladheid


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Werknemers Schiphol opgepakt na smokkel 102 kilo cocaïne
Likeability of5

Werknemers Schiphol opgepakt na smokkel 102 kilo cocaïne

Werknemers Schiphol opgepakt na smokkel 102 kilo cocaïne / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Twee medewerkers van een bedrijf op Schiphol zijn dinsdag gearresteerd op verdenking van drugssmokkel. Rechercheurs kwamen ze op het spoor nadat de Douane in april 2019 een partij cocaïne had gevonden in een vracht die uit Zuid-Amerika kwam.

Het ging om 102 kilo cocaïne die verstopt zat in dozen. In het onderzoek kwamen de twee medewerkers in beeld. Ze zijn aangehouden door het Cargo Harc-team Schiphol, dat is een samenwerkingsverband van Douane, FIOD en Koninklijke Marechaussee.

Luxe goederen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel
Likeability of3

Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel

Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel / Politie Argentinië

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De drie Nederlandse piloten die afgelopen week in Buenos Aires (Argentinië) zijn opgepakt nadat er 82 kilo cocaïne aan boord van een Martinair Cargo-vliegtuig werd gevonden, zijn onschuldig. Dat vertelde hun advocaat Marta Nercellas aan het AD.

In totaal zijn er acht mensen opgepakt voor het smokkelen van drugs. Naast de drie Nederlandse piloten zijn ook vijf Argentijnen aangehouden. Het vliegtuig waarin de drugs werden gevonden is een blauw KLM Cargo-toestel dat werd ingezet door Martinair.

Op vrijgegeven camerabeelden is te zien hoe de drugs aan boord van het vliegtuig gaan. De advocaat van de drie piloten stelt echter dat de piloten dat nooit hebben kunnen zien, omdat zij toen al in de cockpit zaten.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar