In het nieuws

Bye bye Britain

Morgen definitief Bye bye Britain, hoe nu verder?

De Britse Brexit-partijleider Nigel Farage zwaait met een vakbondsvlag tijdens een plenaire zitting van het Europees Parlement in Brussel / ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

30 JAN 2020

Het Verenigd Koninkrijk verlaat vrijdag de Europese Unie onder de veelbesproken noemer ‘Brexit’. Hoe nu verder?

Liesje Schreinemacher is Europarlementariër namens de VVD en was afgelopen woensdag één van 26 Nederlandse leden van het Europees Parlement die voor de Brexit-deal stemde. „Het was woensdag een emotionele dag, omdat we afscheid namen van onze Britse collega’s.” De VVD zit samen met de Liberal Democrats in de liberale fractie Renew Europe van het Europees Parlement. „De Liberal Democrats is de partij die het hardst campagne heeft gevoerd tegen de Brexit.”

De uit Roosendaal afkomstige Samboleap Tol (29) verhuisde twee jaar geleden voor haar studie naar Londen. Daar werkt ze als jongerenwerker en kunstenaar. Zij is een van 100.000 tot 150.000 Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk woont.  „De Londenaren uit mijn omgeving schamen zich voor de Brexit.”

Op de vraag of zij vandaag anders wakker wordt op ‘Brexit-day’ antwoordt ze: „Ik blijf hetzelfde, maar pas wel op. Ik ben van Cambodjaanse afkomst en in mijn tienerjaren was het in Nederland ook niet positief om een allochtoon te zijn.” Zelf vindt ze de Brexit vooral onhandig. „Londen wordt bijvoorbeeld gerund door Europeanen.”

Onderhandelingen

Schreinemacher legt uit dat de Brexit slecht is voor Nederland en Europa.„Desondanks willen we wel dat het op een goede manier gebeurt. Daarom hebben we op dit uittredingsverdrag gestemd. Om te zorgen dat Brexit op ordentelijke wijze verloopt.” Op de vraag wat die ordentelijke wijze precies inhoudt, antwoordt ze: „Er waren drie belangrijke dingen die geregeld moesten worden. De discussie over het openhouden van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, de afhandeling van financiële verplichtingen van VK aan de EU en de rechten van de Europeanen die in het Verenigd Koninkrijk wonen en omgekeerd.”

Jonathan Zeitlin is hoogleraar Public Policy and Governance aan de Universiteit van Amsterdam en Brexit-expert. Hij verwacht niet dat de veranderingen vandaag voelbaar zullen zijn. „We zitten in een transitieperiode tot eind 2020. De impact gaan we pas tegen die tijd voelen.” Hoe groot die zal zijn, is volgens Zeitlin moeilijk te voorspellen. „Dat hangt volledig af van de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.”

Volgens de Brexit-expert zullen we in Nederland de meeste lasten ervaren van de belemmering in het vrij personenverkeer. „Straks hebben Nederlanders een vergunning nodig om in Groot-Brittannië te verblijven. Daardoor is het niet meer zo makkelijk hier te werken.”

‘End of the beginning’

Schreinemacher voorspelt een ‘pittige’ tijd met grootse onderhandelingen. Hoofdonderhandelaar Michel Barnier zal namens de Europese Commissie met de Britten om de tafel gaan. „Dan komt alles aan de orde van visserij tot aan dataprotectie.” Daarbij vraagt de Europarlementariër zich af of de gestelde deadline van eind 2020 haalbaar is. „Europa is van goede wil. Maar als je bijvoorbeeld kijkt naar eerdere onderhandelingen met Japan over een handelsverdrag met de EU, duurde dat uiteindelijk vijf jaar.”

Schreinemacher kan de Britten niet volgen in hun beslissing. „Ik denk dat het Verenigd Koninkrijk, net als Nederland, sterker staat binnen de EU. We zien nu dat premier Johnson verschillende handelsverdragen wil sluiten met derde landen buiten de EU. Als de EU onderhandelt over handelsverdragen met bijvoorbeeld Japan, doet ze dat namens een markt van meer dan 500 miljoen inwoners. Johnson onderhandelt nu alleen nog namens het Verenigd Koninkrijk.”

Zeitlin legt uit dat de Brexit voor grote verdeeldheid in het Verenigd Koninkrijk heeft gezorgd. „Er zijn heel veel tegenhangers die kritisch zijn over de Brexit. Daarbij is vooral de ‘hardheid’ van de Brexit een belangrijk vraagstuk.” Hij merkt dat veel Britten ‘moe’ zijn van het Brexit-debat. „Ergens zijn ze opgelucht dat de hele discussie nu over is. Maar daarnaast moet er nog onderhandeld worden over de moeilijke details.” Over die details legt hij uit dat de onderhandeling eindeloos lang kan duren. „Veel onderwerpen liggen technisch, maar ook zeker politiek erg gevoelig. Ik denk dat de Brexit ‘the end of the beginning’ is.”

Nexit

Onder andere Thierry Baudet (FVD) en Geert Wilders (PVV) begrijpen de Britten wel en pleiten in 2016 zelfs voor een eventuele ‘Nexit’.Europarlementariër Schreinemacher zegt hierover: „Nederland heeft Europa keihard nodig om samen grensoverschrijdende uitdagingen zoals migratie en veiligheid aan te pakken. Wij verdienen daarnaast veel geld met de handel binnen de Europese markt. Dat overboord gooien is een slecht idee.” Ook hoogleraar Zeitlin ziet hier geen heil in. „Ik weet dat er angst heerst voor een een Brexit-domino effect, maar ik denk niet dat dat gebeurt. We zien hoe ingewikkeld die hele Brexit is en hoe makkelijk het een maatschappij uiteen duwt.” Daarnaast benadrukt hij dat deze nationalistische houding niet alle problemen oplost.  „Als landen zich teveel bezig houden met het nationaal belang, wordt het steeds lastiger om grote gemeenschappelijke problemen op te lossen.”

De in Londen wonende Tol herkent in de Brexit een nationalistische ontwikkeling. „De wereld is door het internet nog kosmopolieter dan ooit tevoren en de nationale identiteit staat onder druk.” Met kosmopoliet bedoelt Tol het gevoel van wereldburgerschap. „Engels zijn of Nederlands zijn is niet meer een ervaring die wordt gekenmerkt door geografie. De nationale mens moet verschillen opnieuw benadrukken om de oorspronkelijke identiteit te kunnen behouden.”

„Als er dingen ‘fout’ gaan verlangen we naar nostalgie, naar het gevoel dat alles simpel was”, vervolgt Tol. „En het nog duidelijk was wie een Nederlander of een Engelsman was. We vergeten dat identiteit en de wereld nooit statisch zijn geweest en dat dat mooie moment waar iedereen naar terug wilt gaan, nooit zo heeft bestaan, althans niet zo simpel en idealistisch als men zou willen.”

Brexit voor dummies

  • 23 juni 2016 kiezen de Britten ervoor de Europese Unie te verlaten
  • Onder het motto: take back control. Omdat veel Britten zelf hun wetten en migratiebeleid willen bepalen.  

  • 52 procent stemt voor de Brexit, 48 procent stemt tegen.

  • Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier landen: Engeland, Wales, Schotland en Noord- Ierland. In de laatste twee is de meerderheid tegen de Brexit.

  • Vrij personenverkeer stopt: Dat zou betekenen dat we over een paar jaar een visum nodig hebben om in Engeland te werken.

  • Nigel Farage (Brexit Party)  en Boris Johnson (Conservative Party) zijn de meest bekende pro-Brexit politici.

  • Het VK is na Duitsland het land waar Nederland het meest naar exporteert.

  • Het is voor het eerst dat een land de Europese Unie verlaat


RTL gaat langer door met All You Need Is Love

RTL gaat langer door met All You Need Is Love

Robert ten Brink. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 MIN

Zaterdag zou eigenlijk de laatste aflevering van het seizoen zijn voor het populaire programma All You Need Is Love. Maar RTL liet woensdag via een woordvoerder weten vier extra uitzendingen te gaan maken.

Dat bekent dus de aankomende weken extra werk voor Robert ‘Dr. Love’ ten Brink. De beslissing is genomen met het oog op het coronavirus. Deze uitzendingen duren een uur in plaats van anderhalf uur.

De insteek blijft volgens de woordvoerder hetzelfde. Met behulp van zogenoemde 'love-streams' kunnen geliefden elkaar duidelijk maken hoeveel ze van elkaar houden en tegelijkertijd de nodige sociale afstand behouden.


De Jonge: kabinet en zorg bereiden zich voor op kritieke fase

De Jonge: kabinet en zorg bereiden zich voor op kritieke fase

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Premier Mark Rutte tijdens het Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

30 MIN

Door het kabinet worden voorbereidingen getroffen voor de oplossing van een mogelijk kort aan bedden op de intensive care voor coronapatiënten. 

De voorzitter van de Nederlandse Intensive Care (NVIC) is bang voor een crisisscenario als er meer dan 2400 ic-bedden in Nederland zijn. Minister Hugo de Jong (Volksgezondheid) zei woensdag in de Tweede Kamer dat de inspecteur-generaal van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd samen met de medici allerlei scenario’s en richtlijnen opstelt. De Jonge zegde toe de Kamer zo snel mogelijk in te lichten voor de kritische fase.

Oplossingen


5x positief nieuws: mogelijk vaccin in Leiden en meer

5x positief nieuws: mogelijk vaccin in Leiden en meer

Exterieur van het Nederlandse bedrijf Janssen. | Foto: ANP

Foto van 'Alrik de Jong'

1 UUR

Het positieve nieuws van woensdag 1 april. Zangeres Marga Bult pakt haar oude werk als verpleegkundige op, de Nederlandse curve is in orde en er is vertrouwen over een vaccin in Leiden.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

Het positieve nieuws van 1 april


Eerste revalidatieprogramma voor coronapatiënten klaar

Eerste revalidatieprogramma voor coronapatiënten klaar

Een tot intensive care unit omgebouwde kamer in het Erasmus MC. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Patiënten die herstellen van het coronavirus en een wekenlang verblijf op de intensive care (ic) overleven, wacht een lange intensieve herstelperiode. 

Artsen van revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht hebben als eerste in Nederland een revalidatieprogramma ontwikkeld voor deze patiënten. Ze hebben dat meteen beschikbaar gesteld aan de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen en brancheorganisatie Revalidatie Nederland.

Nieuwe longziekte


Kabinet benadrukt belang van thuisblijven ook met warm weer

Kabinet: Blijf thuis, ook bij warm weer

Wandelaars op het strand van Scheveningen. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Aankomend weekend wordt het naar verwachting 20 graden en dat is reden voor het kabinet om zich zorgen te maken. 

Mark Rutte zei in de Tweede Kamer er extra op te zullen hameren dat mensen ook het komend weekeinde thuisblijven. De dringende boodschap om binnen te blijven en niet door Nederland te gaan reizen, zal ook van andere kanten onder de aandacht worden gebracht. Onder meer door het openbaar vervoer, maar ook door influencers die vooral de jongeren beter bereiken.

Ook voor weerdiensten is enige aanpassing in de berichtgeving vereist. Waar normaal gesproken zou worden opgeroepen er lekker op uit te gaan, is dat in coronatijden niet gepast. Eerder op woensdag lieten weerinstanties aan Metro weten de berichtgeving te schikken naar de huidige situatie. Weeronline zei bijvoorbeeld dat ‘ook met de ramen open de lente in huis gehaald kan worden’.


Likeability of3

Dit doen clowns in coronatijd

Clown Erico houdt van mooie, vernuftige ballondieren maken, „roadrunnertjes enzo."

Foto van 'Iris Hermans'

2 UUR

Wat doen clowns nu eigenlijk? In elk geval niet huilen met de rode neus op. De een werkt z’n administratie bij en loopt z’n spullen na, de ander blaast, naast ballonnen, oude acts nieuw leven in, weer een ander verrast als een ware coronaclown jarige kinderen voor het raam en de CliniClown doet het gewoon dwars door het beeldscherm heen.

Ballonnenclown Miko mist z’n dieren

Clown Miko is de alias van Michel van der Stelt. Al 42 jaar zit hij in het clownsvak en zou niets anders meer willen. „Ik heb altijd lachende kinderen en volwassenen om me heen.” Hij praat met een Haags-Rotterdams accentje. Ooit probeerde hij dat nog te verbergen, „maar kinderen hebben dat meteen door, dus nu praat ik gewoon lekker als mezelf.”


dislike
user_52309df3870da5db9e71397765be48481001d899_avatar

'Zonder maatregelen vallen er in de VS miljoenen doden'
Likeability of5

'Zonder maatregelen vallen er in de VS miljoenen doden'

Donald Trump staat de pers te woord op een persconferentie. | Foto: ANP

Foto van 'Victor Vanparijs'

3 UUR

In de Verenigde Staten zijn dinsdag 865 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting met het nieuwe coronavirus. In heel de VS zijn er nu bijna 4.000 overlijdens en meer dan 188.000 bevestigde besmettingen. In het land is de ernst van de situatie inmiddels volledig doorgedrongen.

Op 9 maart minimaliseerde Donald Trump het coronavirus nog op Twitter. „Vorig jaar stierven er dus 37.000 Amerikanen aan de griep'', aldus de president. „Het zijn er gemiddeld 27.000 tot 70.000 per jaar. Niks wordt gesloten, het leven en de economie gaan door. Op dit moment zijn er 546 bevestigde gevallen van het coronavirus, met 22 doden. Denk daar maar eens over na!", zo klonk het in een niet mis te verstane Tweet.

De afgelopen dagen klonk Trump steeds somberder, met de gerespecteerde immunoloog Anthony Fauci steevast aan zijn zijde. De wetenschapper, hoofd van het instituut voor allergie- en infectiebestrijding, lijkt er toch in geslaagd om de president wat realiteit bij te brengen. „Die plotse omslag, dat is typisch Trump", zegt Willem Post. „Problemen bagatelliseren en optimistisch zijn. Altijd in de overtreffende trap. Nu heb je plots een hele andere president."


like
user_52309df3870da5db9e71397765be48481001d899_avatar

Creatief met mondkapjes
Likeability of5

Creatief met mondkapjes

Soms wordt qua creativiteit alles uit de kast getrokken. | Foto: Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

3 UUR

Op de Nederlandse tv hadden we vroeger Creatief Met Kurk, in het straatbeeld zien we in deze tijden soms Creatief Met Mondkapjes.

In Nederland nog geen gemeengoed in coronatijden (wel in de ziekenhuizen uiteraard), maar op tal van plekken wel. Mondkapjes zijn voor veel mensen niet meer weg te denken als zij de straat op gaan. Soms wordt qua creativiteit alles uit de kast getrokken.

Bescherming minder


lol
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Wat als het coronavirus twintig jaar geleden was neergestreken?

Wat als het coronavirus twintig jaar geleden was uitgebroken?

Wat als het coronavirus twintig jaar geleden was neergestreken? / Foto: ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

3 UUR

Drukte in de ziekenhuizen, thuiswerken en wellicht een economische recessie. Het coronavirus brengt een hoop moeilijkheden met zich mee. Maar wat als dit virus twintig jaar geleden was neergestreken? 

Als we in 2000 dezelfde corona-perikelen zouden ondergaan als we momenteel ondervinden, hadden we het twintig jaar geleden nog lastiger gehad of was ons ook een hoop zorgen bespaard gebleven?

Om antwoord te krijgen op deze ietwat omstreden vraag, zijn zaken als de zorg, economie en werk goed vergelijkingsmateriaal. Diederik Dicou is hoofd van de sector publieke financiën bij het Centraal Planbureau en bekijkt de vraag vanuit economisch perspectief. „Als we kijken naar welke economische trends sinds 2000 de economische structuur anders hebben gemaakt, zien we drie grote ontwikkelingen. Daarbij hebben twee een negatief effect in tijden van het virus en is één positief.”


Verdachte moordzaak Derk Wiersum blijft vastzitten

Verdachte moordzaak Derk Wiersum blijft vastzitten

Politie in de straat waar advocaat Derk Wiersum werd neergeschoten. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:34

Woensdag werd door de rechtbank Amsterdam bepaald dat Moreno B. (31) verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, voorlopig vast blijft zitten.

Zijn advocaat had gevraagd het voorarrest te beëindigen, maar volgens de rechtbank zijn er te veel harde aanwijzingen tegen B. Dat de toedracht van de moord mogelijk iets anders is geweest dat een grondig voorbereide liquidatie, zoals de advocaat heeft geopperd, acht de rechtbank niet aannemelijk.

Coronamaatregelen


Katten blijken toch gevoelig voor het coronavirus

Katten blijken toch gevoelig voor het coronavirus

Katten blijken toch gevoelig voor het coronavirus. / Foto: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:49

Hoewel het wetenschappelijk bewijs nog niet geleverd is en er vooralsnog nauwelijks tot geen informatie beschikbaar is, zijn er wel aanwijzingen dat katten gevoelig zijn voor het coronavirus.

Daarbij kunnen zij dit mogelijk overdragen op soortgenoten. Ook fretten, die eveneens worden gehouden als huisdier, kunnen er gevoelig voor zijn, maar over het overdragen op soortgenoten is van fretten niets bekend. Met het virus besmette dieren zijn voor zover nu bekend niet gevaarlijk voor mensen.

Dat zegt Els Broens, hoofd van het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum (VMDC) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ze verwijst naar enkele recente wetenschappelijke experimenten in China, waarbij een handvol katten en fretten door onderzoekers werd geïnfecteerd via de neus. Er werden onder meer poep- en speekselmonsters bekeken en de dieren werden na hun dood ook verder onderzocht.


20 graden! Hoe brengt een weerdienst dat nu?

20 graden! Hoe brengt een weerdienst dat nu?

‘Rokjesdag’ zal zich door de coronacrisis vooral in en om het huis afspelen. | Foto: Colourbox

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 15:44

Met een grote kans op 20 graden, heeft Nederland een heerlijke zondag voor de boeg. Maar hoe brengen weerdiensten dat op het grote publiek over in coronatijden waarin ons wordt gevraagd vooral thuis te blijven?

‘Uitgelezen weertje om er eens lekker op uit te gaan!’. Dat zou de boodschap van weermannen en -vrouwen normaal gesproken zijn bij het weekend dat ons te wachten staat. Twee warme dagen waarbij op zondag het kwik tot 20 graden kan stijgen en er volgens meteorologen lokaal zelfs een kans van 70 procent op een ‘officiële warme dag’ is (20 graden plus).

Rokjesdag nu binnen


Verschillende leeftijden: hoe beleeft iedereen corona?

Foto van 'Jorieke van Noorloos'

VANDAAG, 15:10

De één moet wennen aan het thuiswerken, de ander heeft de oorlog nog meegemaakt en is wellicht erger gewend. Maar hoe beleeft iedereen de coronacrisis?

Metro vroeg het aan verschillende mensen met verschillende leeftijden.

Sofie (8) en Daphne (6)


Politie betrapt 'nepdode' in India die lockdown wil omzeilen

Politie betrapt 'nepdode' in India die lockdown wil omzeilen

In India kunnen veel arbeidsmigranten niet meer terugkeren naar hun dorp. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:54

Een man uit Kashmir heeft gedaan alsof hij dood was om de reisbeperkingen in zijn land te omzeilen. De 70-jarige Indiër slaagde volgens de politie bijna in zijn opzet: hij kon meerdere controleposten passeren voordat hij door de mand viel.

In India zijn veel mensen gestrand door een landelijke lockdown die verspreiding van het coronavirus moet voorkomen. Zo kunnen arbeidsmigranten die hun werk verliezen bijvoorbeeld niet meer terugkeren naar hun dorpen in andere delen van het land.

Hoofdwond


Zin om te trainen? Doe dan mee met deze live sportmiddag

Zin om te trainen? Doe dan mee met deze live sportmiddag

Meedoen kan op elk moment én doe je met mensen uit onder meer Spanje, Luxemburg, Frankrijk en België. | Foto: Pexels

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:10

Ben je het binnenzitten inmiddels al zat en zijn alle puzzels ook al gelegd? Trek zaterdag je sportkleren weer uit de kast, want dan organiseert fitnessketen Basic-Fit een gratis sportmiddag van 10.00 uur tot 14.00 uur.

De regering heeft onlangs besloten dat onder meer alle sportscholen in Nederland tot tenminste 28 april gesloten blijven. Dat betekent dat er alleen al voor Basic-Fit 185 ruimtes gesloten blijven. In de rest van Europa blijven de sportscholen echter ook dicht, waardoor de fitnessketen maar liefst 784 sportscholen moet sluiten. En daar hebben ze nu iets op bedacht.

Internationaal


Dodental corona stijgt met 134, 447 extra ziekenhuisopnames

RIVM: 134 sterfgevallen door corona, 447 extra ziekenhuisopnames

Het aantal mensen dat in Nederland aan het coronavirus is overleden, is met 134 gestegen naar 1.173. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:04

Het aantal mensen dat in Nederland aan het coronavirus is overleden, is met 134 gestegen naar 1.173. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een dagelijkse update. 

Verder zijn er 447 patiënten in het ziekenhuis opgenomen vanwege besmetting met het COVID-virus. Het is niet duidelijk hoeveel van hen al ontslagen zijn. Deze ziekenhuisopnames en sterfgevallen hebben zich in de afgelopen dagen voorgedaan, maar zijn in de afgelopen 24 uur gerapporteerd.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1019. In totaal zijn er nu 13.614 besmettingsgevallen bekend. Daarvan zijn 5.159 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis en 1.173 mensen zijn eraan overleden. Tot nu toe zijn er twee sterfgevallen gemeld van personen jonger dan 50 jaar, beide met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.


Gevangenisstraf voor 1 aprilgrap over corona in Thailand en Taiwan
Likeability of5

Gevangenisstraf voor 1 aprilgrap over corona in Thailand en Taiwan

Meerdere landen in Azië dreigen met straffen voor 1 aprilgrappen over het coronavirus. Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:52

Meerdere landen in Azië dreigen met straffen voor 1 aprilgrappen over het coronavirus. Deze landen vinden grappen in de huidige crisis volstrekt ongepast.

Bovendien is het al moeilijk om betrouwbaar nieuws van nepnieuws over de coronaziekte COVID-19 te onderscheiden. Door alle grappen zou dit nóg lastiger worden.

Overtreding van de wet


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

RIVM: verspreiding coronavirus daalt al sinds 16 maart
Likeability of3

RIVM: verspreiding coronavirus daalt al sinds 16 maart

Het virus wordt „aanzienlijk minder" overgebracht dan twee maanden geleden. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:59

De verspreiding van het coronavirus in Nederland neemt af. Dat betekent dat het virus „aanzienlijk minder" wordt overgebracht dan twee weken geleden. 

Dat is de conclusie van het Outbreak Management Team (OMT). In het OMT zitten onder andere Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en enkele virologen.

Afvlakking


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar