Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 jan 2020 / 08:14 uur

‘Minderjarigen niet opsluiten in politiecel’

Een verdachte die nog minderjarig is, moet niet worden opgesloten in een politiecel. In plaats daarvan moet een kind op een meer kindvriendelijke plek worden vastgezet, pleit de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

Het is geen goede zaak dat de kinderen in een normale politiecel terechtkomen tussen volwassen arrestanten, vindt de raad.

Maximaal een nacht

Verdachte kinderen zouden in het uiterste geval maximaal één nacht in een politiecel moeten zitten, maar de raad ziet liever dat ze ergens anders kunnen afwachten wat de rechter over het vervolg beslist. Bijvoorbeeld thuis bij de ouders, in een kleinschalige voorziening of in een justitiële jeugdinrichting.

In de eerste fase nadat de verdachte is opgepakt kan het verblijf in de cel oplopen tot maximaal drie dagen en achttien uur voordat een rechter beslist over het vervolg. De RSJ vindt dat justitie in die eerste fase van het strafproces meer rekening moet houden met de belangen van minderjarigen. En als ze toch in een politiecel terechtkomen, moet het verblijf kindvriendelijker gemaakt, zo stelt de raad.

Eenvoudige aanpassingen

Er wordt nu al een speciale arrestantenverzorger ingezet, die extra aandacht heeft voor minderjarigen. „Maar opleiding en training van arrestantenverzorgers in de omgang met minderjarigen is wenselijk", adviseert de RSJ. „Ook eenvoudige aanpassingen als een andere kleur dan het grijs van beton, een stoel of bank, een klok, een (elektronisch) spelletje en communicatiemogelijkheden in de cel kunnen het verblijf in de cel kindvriendelijker maken."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Minderjarigen niet opsluiten in politiecel’
Sluiten