Julia Osendarp
Julia Osendarp Nieuws 7 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Meldpunt voor cosmetische flaters: ‘Lipfillers via AliExpress’

Een lipfiller bij de schoonheidsspecialist laten inspuiten, is riskanter dan het lijkt. Maar liefst 73 procent van de cosmetisch artsen ziet patiënten met complicaties door niet bevoegde behandelaars.  

Dat blijkt uit recent onderzoek van de De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) in samenwerking met consumentenprogramma Radar onder cosmetisch artsen. Om die reden lanceert de NVCG een meldpunt voor cosmetische misstanden. Via deze weg kunnen slachtoffers van mislukte ingrepen, anoniem hun ervaringen delen. „We hopen op deze manier beter inzicht te krijgen in de omvang van deze problematiek. Verder willen we hierover met beleidsmakers in gesprek”, zegt cosmetisch arts en voorzitter van de NVCG Catharina Meijer.

De 28-jarige Lisa (die liever niet met haar achternaam in de krant wil) liet vorig jaar bij een kliniek in Amsterdam haar lippen opspuiten. „De behandeling was goedkoper dan bij andere klinieken. Achteraf realiseerde ik me pas dat dit soort ingrepen door een gespecialiseerde arts moeten worden uitgevoerd.”

Tuchtcollege

Volgens wetgeving mogen cosmetische ingrepen waarbij wordt geïnjecteerd, zoals botox of fillers, of gesneden alleen worden uitgevoerd door een arts. De arts moet daarvoor zijn opgeleid en geregistreerd staan in het BIG-register. Een schoonheidsspecialiste mag geen medische handelingen verrichten, zoals het geven van injecties. Meijer: „Helaas houdt niet iedereen zich hieraan. Wanneer een arts een complicatie veroorzaakt, kan een patiënt de arts aanklagen bij het medisch tuchtcollege. Het probleem is dat je voor niet-artsen niet bij het medisch tuchtcollege terecht kunt.”

Lisa kreeg na haar behandeling extreme zwellingen, een blauwe plek en veel pijn rondom haar lippen. „De behandelaar zei dat ik waarschijnlijk een allergische reactie had en dat dit vanzelf af zou zakken. Ik vertrouwde het niet en vroeg mijn huisarts om advies. Hij verwees me door naar een goede cosmetische arts die uiteindelijk mijn fillers liet oplossen met een speciaal middel.”

Jani van Loghem is cosmetisch arts bij Falck Clinic en benadrukt dat er ernstige complicaties aan lipfillers kunnen hangen. „Wanneer een behandelaar bijvoorbeeld de filler in een bloedvat spuit, kunnen delen van de huid afsterven. Dat zie ik ook voorbij komen.” Verder legt hij uit dat een verkeerde ingreep grote gevolgen kan hebben. „Je kunt iemand verminken met ernstige littekens of zelfs blindheid. Wanneer je bijvoorbeeld in een bloedvat spuit dat dichtbij het oog zit. Dat vind ik een grote verantwoordelijkheid voor de behandelaar.”

Meijer legt uit dat de wet strenger gehandhaafd moet worden. „De toezichthouder van deze wet is de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, maar die loopt ook tegen deze problematiek aan. Dat komt omdat er zoveel aanbieders zijn van medische apparatuur. Helaas kun je hen niet verbieden dit materiaal te verkopen.”

Van Loghem ziet de ‘vrije verkoop’ van medisch materiaal als een maas in de wet. „Zelf zou ik het liefste zien dat medische materialen net zo lastig verkrijgbaar zijn als geneesmiddelen, waarbij dus een voorschrijvend arts betrokken moet zijn.”

„Het is nu belangrijk dat we het grote publiek waarschuwen door middel van voorlichting” , zegt Meijer. „Dan hopen we dat de inspectie beter toezicht kan houden en de overheid meedenkt over dit probleem.” Verder benadrukt Meijer dat in een goede kliniek weinig complicaties voorkomen. „Het gaat echt om de niet-bevoegden die onnodige schade toebrengen.”

Strengere controles

Van Loghem zou graag zien dat de inspectie schoonheidsspecialisten strenger controleert. „Daarnaast denk ik dat er strenger gehandhaafd moet worden, waarbij niet-bevoegde personen hoge boetes boven het hoofd hangen. Op die manier ontmoedig je behandelaars het illegale pad te bewandelen.”

Volgens Lisa moet je met dit soort ingrepen vooral je verstand gebruiken. „Ga niet zomaar naar de eerste de beste ‘wonderdokter’. Wees kritisch en doe research naar de kwalificaties van een arts.” Daarnaast heeft een cosmetische ingreep volgens haar meer impact dan zij zelf ooit dacht. „Het kan heel mooi worden, maar er kan ook een hoop misgaan. Denk goed na voordat je iemand in je lijf laat prikken of snijden.”

Slachtoffers van mislukte cosmetische ingrepen kunnen zich anoniem melden via: www.nvcg.nl/meldpunt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.