Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Meer kinderen in Schoonhoven besmet met geelzucht

In Schoonhoven zijn opnieuw kinderen besmet geraakt met hepatitis A, ook wel bekend als geelzucht. Een kind liep de ziekte op bij een peuterspeelzaal en een ander op een peuteropvanglocatie.

Dat maakte de GGD Hollands Midden donderdag bekend. Ook bij een middelbare school in Gouda blijkt een leerling besmet te zijn.

Relatie met hepatitis A

Dinsdag werd al bekend dat vier kinderen geelzucht hadden opgelopen op een basisschool in Schoonhoven. Ook twee scholieren op een middelbare school in die plaats raakten besmet. „In alle gevallen geldt dat er een relatie te leggen is met de eerste hepatitis A-besmetting", aldus de GGD.

Hepatitis A is een besmettelijke leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis A-virus. De belangrijkste symptomen zijn koorts, misselijkheid, vermoeidheid en verlies van eetlust. Ook krijgen mensen een gele huid en geel oogwit. De ziekte gaat vanzelf weer over. In Nederland komt de ziekte vrij weinig voor.

Gevaccineerd

De leidsters van de peuterspeelzaal zijn inmiddels preventief gevaccineerd tegen hepatitis A. De medewerkers en de kinderen van de andere peuteropvang die kans op besmetting lopen worden vrijdag gevaccineerd. Alle 220 kinderen en medewerkers op de basisschool zijn woensdag gevaccineerd.

Volgens de GGD zit het virus in de ontlasting van iemand die ziek is door hepatitis A. Na bezoek aan het toilet kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Hierdoor kan het virus via de handen in de mond terechtkomen. Via de handen kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen.

Mensen met hepatitis A kunnen anderen besmetten vanaf 1 week voordat de klachten beginnen tot 1 week daarna. Wanneer er dus geen klachten zijn, kan iemand met het hepatitis A-virus toch anderen besmetten, aldus de GGD.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.