Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 jan 2020 / 06:40 uur

Massa-evacuatie uit badplaatsen Australië vanwege bosbranden

Tienduizenden vakantiegangers langs de oostkust van Australië hebben het dringende advies gekregen om nog voor zaterdag te vertrekken. Vanwege de felle bosbranden hebben de autoriteiten besloten het gebied te evacueren.

Het gebied in de deelstaat New South Wales dat wordt geëvacueerd strekt zich uit over 240 kilometer en loopt van kustplaats Batemans Bay tot aan de grens met deelstaat Victoria. In de regio zijn veel populaire badplaatsen.

Lege supermarkten

Het leger heeft twee schepen en vijf helikopters ingezet om te helpen bij de evacuaties en mensen van drinkwater en brandstof te voorzien. Veel tankstations in het getroffen gebied zijn niet meer open en ook supermarkten zijn voor het grootste gedeelte leeg, wat het moeilijker maakt voor inwoners en toeristen om er weg te komen.

Toch is dat noodzakelijk, benadrukte de transportminister van de deelstaat. „Iedereen moet weg. We krijgen zaterdag een ergere dag dan we tot nog toe hebben meegemaakt”, zei hij. Komend weekend stijgt de temperatuur naar verwachting tot boven de 40 graden en in combinatie met harde wind wakkert dat de bosbranden nog verder aan.

Marineschip ingezet bij evacuatie

Een marineschip vaart naar de plaats Mallacoota, waar ongeveer vierduizend mensen vanaf de kust machteloos hebben toegekeken hoe het stadje grotendeels in vlammen opging. Op Oudejaarsdag vluchtten ze naar het strand, terwijl het stadje in as werd gelegd. Maar een klein deel bleef gespaard omdat de wind draaide. Het marineschip kan ongeveer 1000 mensen evacueren.

De bosbranden, die dit jaar uitzonderlijk groot en verwoestend zijn, hebben tot nu toe zeker veertien mensenlevens geëist. Een gebied ter grootte van België is afgebrand. Alleen al in New South Wales zijn bijna 1300 huizen afgebrand, waarvan 381 in de afgelopen week. Dat meldde de brandweer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Massa-evacuatie uit badplaatsen Australië vanwege bosbranden
Sluiten