Metro
Metro Nieuws 25 jan 2020 / 09:05 uur

Man vlucht van operatietafel na blunder

Voor veel mensen is dit hun grootste angst; je ligt op de operatietafel op het punt om onder zeil gebracht te worden en de chirurg die de operatie uitvoert, leest in plaats van jouw naam de naam van een andere patiënt voor. Het overkwam Henk Hesen (53).

Hesen lag op de operatietafel van een ziekenhuis in Arnhem toen men erachter kwam dat er sprake was van een persoonsverwisseling. Hij had een afspraak voor een dotterbehandeling.

Eenmaal op de operatietafel werd hij steeds aangesproken als ‘meneer Poort’. Toen de arts ook nog vroeg hoe het hem na zijn hartoperatie was vergaan, besloot Hesen de benen te nemen. Hij had namelijk nog nooit een hartoperatie gehad.

Hartoperatie

Voorafgaand aan de operatie ging alles nog goed. Toen was er nog geen sprake van een persoonsverwisseling, zo legt Hese uit aan De Telegraaf.

„Maar eenmaal op de operatietafel spraken ze steeds over ‘meneer Poort’. Een vrouwelijke arts vroeg me hoe ik me voelde na mijn (open) hartoperatie, en schrok toen ze zag dat ik geen litteken in de vorm van een ‘ritssluiting’ op mijn borst had.”

Vertrouwen

„Er is toch een ader uit uw arm gehaald meneer Poort?” Toen de arts geen litteken op Henk’s borstkas zag, die er volgens ‘zijn’ gegevens wel had moeten zitten, was zij net zo verbijsterd. Maar tegen die tijd was Henk de operatietafel al af gevlucht. „Ik was blijkbaar verwisseld met meneer Poort. Hij mocht na mij de OK in.”

Gelukkig werd de vergissing ontdekt voordat er ‘gekke dingen zijn gebeurd’, maar toch is Henk flink geschrokken. Hij heeft dan ook geen vertrouwen meer in een goede afloop bij het betreffende ziekenhuis. „De artsen hadden beter moeten communiceren.”

Hesen heeft inmiddels een klacht ingediend bij het ziekenhuis. Het ziekenhuis geeft aan de zaak in behandeling te hebben, maar wil tot dusver nog niet inhoudelijk reageren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man vlucht van operatietafel na blunder
Sluiten