Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 24 jan 2020 / 12:40 uur

Maarten van der Weijden gestopt met wereldrecordpoging

Maarten van der Weijden is na ruim 18 uur gestopt met zwemmen. Het is hem niet gelukt het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbeteren.

Dat bevestigt zijn woordvoerder aan Metro. Van der Weijden moest meer dan 101,9 kilometer zwemmen, en had rond 13.30 uur bijna 80 kilometer in armen en benen. De olympisch kampioen kreeg het zwaarder en zwaarder en het record verbreken was uiteindelijk niet meer haalbaar. Hij was „fysiek echt op”, laat zijn woordvoerder weten. „In de laatste twee uur was het verval groot. Hij heeft geknokt en alles gegeven, maar fysiek ging het niet meer.”

Op de livestream, die door 24 uur zwemmen Maarten van der Weijden Foundation in stand werd gehouden, staat: kijkers, donateurs, publiek en alle anderen die deze recordpoging van Maarten hebben mogelijk gemaakt: bedankt!

Kankeronderzoek

Op Twitter werd al voorspeld dat het hem waarschijnlijk niet ging lukken het wereldrecord te verbeteren, hoewel hij nog wel een ruime acht minuten voor liep op schema.

Sinds donderdagavond trok Van der Weijden baantjes in het zwembad De Warande in Oosterhout. Hij wilde het wereldrecord verbeteren. Met het zwemmen wilde Van der Weijden geld op halen voor kankeronderzoek.

Twee keer eerder deed hij een aanval op het record, in 2017 en 2018. De eerste keer slaagde hij er niet in het record van 101,9 kilometer te overtreffen, omdat hij 2,4 kilometer tekort kwam. Ook de tweede maal ging de titel aan zijn neus voorbij; ondanks hij 900 meter meer zwom dan het wereldrecord op naam van de Zweed Anders Forvass, werd de poging na anderhalf jaar ongeldig verklaard. Er was niet 24 uur lang een geluidsopname gemaakt.

Vierde poging?

Of er een vierde poging komt van Van der Weijden, „valt nog niet met zekerheid te zeggen", laat de woordvoerster weten. „Maar ik acht de kans dat hij het nog een keer gaat proberen niet groot."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maarten van der Weijden gestopt met wereldrecordpoging
Sluiten