Metro
Metro Nieuws 21 jan 2020 / 07:06 uur

‘Maak zelfstandige even duur als vaste kracht’

Door een belastingverhoging voor bedrijven van 4,5 tot 9 miljard euro per jaar, wil de PvdA het kostenverschil tussen werknemers en zelfstandigen flink verkleinen.

Deze belasting kunnen bedrijven terugverdienen als zij werknemers in vaste dienst nemen. Dat schrijft de Volkskrant.

Pensioenpremie voor zelfstandigen

De rest van de opbrengst zou nodig zijn voor een nieuwe collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Ook moet er volgens het plan van de partij, dat onderdeel is van de nieuwe arbeidsmarktvisie, pensioenpremie worden betaald voor zzp’ers die worden ingeschakeld door bedrijven.

Partijleider Lodewijk Asscher vindt dat de concurrentie tussen werknemers en zelfstandigen ‘uit de hand is gelopen’. Daarom is hij van mening dat zelfstandigen voor bedrijven net zo duur moeten worden als werknemers in vaste dienst. De tijd is er rijp voor, denkt Asscher.

Tegen elkaar uitgespeeld

Werknemers in vaste dienst en zelfstandigen worden nu tegen elkaar uitgespeeld volgens de PvdA-leider. „Zelfstandigen zijn veel goedkoper maar hebben geen enkele bescherming." Asscher doelt op bedrijven als maaltijdbezorger Deliveroo en taxidienst Uber, die alleen met zelfstandigen werken. „Als het tegenzit en die mensen overkomt iets, zijn ze op zichzelf aangewezen. Je ziet het ook in de zorg, bij de post en de pakketbezorging. En ik ben de laatste jaren geen persfotograaf tegengekomen die in dienst is bij een bedrijf. Als die zijn pols breekt, is hij brodeloos."

Op het plan klinkt ook kritiek in de krant. Zo zou het marktsysteem niet zomaar weer omgedraaid kunnen worden en zou er niet genoeg gekeken worden naar de voordelen voor zzp’ers. Die zijn volgens ondernemersorganisatie VNO-NCW tevreden. „We werken al aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. En het pensioenakkoord maakt pensioensparen al veel aantrekkelijker voor zelfstandigen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Maak zelfstandige even duur als vaste kracht’
Sluiten