In het nieuws

Ludieke doneeractie: 'Hoop met heel m'n steunhart dat het werkt'

Peter Every met zijn noodzakelijke 'bomvest': „Ik voel me net Robocop!"

Foto van 'Iris Hermans'

14 JAN 2020

Dinsdag start de ludieke actie ‘Doneer 1 minuut’ waar wordt gevraagd om op tijd eens in gesprek te gaan over die ene belangrijke vraag. Zeven ‘orgaanzoekers’ zijn ambassadeur van het initiatief waaronder Peter. „Ik hoop uit de grond van mijn steunhart dat onze oproepen werken.” De een z'n dood, de ander misschien z'n orgaan. 

Vader

Hij stelt zich voor als Peter, op z’n Engels, „I’m an Englishman in Zeeland.” Komt door z’n vader Henry, hij was Engels. Peter Every woont in Vlissingen, komt ook door z’n vader, „hij wilde de zee zien die laatste jaren, hij zocht rust.” Peter woont er nog steeds, met zijn zus naast hem en hun hulpbehoevende moeder in een zogenaamde kangoeroewoning achter hen, „het lijkt soms net een woonwagenkampementje!” Peter heeft de hartaandoening cardiomyopathie. Óók door zijn vader, „hij wist niet dat het erfelijk was.” Henry stierf op zijn vijftigste, Peter is 48. Al ruim drie jaar leeft hij met een steunhart: een elektrische pomp die de functie van het hart overneemt. „Mijn hart klopt niet meer zelfstandig, ik heb geen hartslag en geen pols, ik ben een soort Robocop geworden.” Hij moet altijd ‘zijn bomvest’ dragen, waarin alle apparatuur en accu’s zitten en elke dag secuur wordt schoongemaakt door zijn vriendin Radica. Ondanks alles, blijft hij positief denken. „Ik mankeer van alles en je moet me echt niet als werknemer op je loonlijst hebben, maar m’n bovenkamer is nog scherp.” Hij is een van de ambassadeurs van 'Doneer 1 minuut'.

Humor

Peter is opgewekt en zit boordevol humor. Hij praat liever niet over de slechte dingen. Zoals de bijna niet te stelpen bloedneuzen, over de eindeloze bloeduitstortingen op zijn lichaam en andere bijwerkingen van zijn medicatie. Of over zijn beperkte overlevingskans wanneer er géén hart wordt gevonden, „ik leef al in reservetijd.” Liever over wat hij nog wel kan. Zo gaat de oud-rijexaminator -,,Ik ben afgekeurd... Verrassend, hè?!” graag met zijn Radica op de motor. Even niet nadenken, haar armen stevig om hem heen. „Dat zijn mooie momenten.”

Vol liefde praat Peter over zijn vader, die bijna tot aan zijn dood president van de rechtbank in Middelburg was. „Papa vecht voor zijn leven, zei hij altijd.” Zelf had hij graag kinderen gekregen, maar vanwege de nu bekende 100 procent-erfelijkheidskwestie, zag hij ervan af. „Meerdere relaties zijn daar stuk op gelopen, maar ik wilde mijn kinderen zo’n leven niet aandoen.” Naarmate het gesprek vordert en wat dieper gaat, maken de humor en het optimisme gedeeltelijk plaats voor een andere tone of voice. Teleurstelling. Het klopt, beaamt hij. In het begin was er het kinderlijke vertrouwen dat alles goed zou komen. „Nu ik ambassadeur ben van de donorcampagne en steeds meer een kijkje in de keuken krijg, besef ik dat ik verdomd veel geluk moet hebben, wil ik een hart krijgen. Weet je wat het is... In Nederland zegt iedereen positief te staan ten opzichte van orgaandonatie, maar puntje bij paaltje wordt het niet besproken en weten naasten niet wat ze moeten antwoorden op dé vraag, wanneer hun geliefde ineens overlijdt.” Dus dan wordt het meestal ‘nee’, schudt hij z’n hoofd. „Doodzonde, letterlijk.”

België

Zou hij nog geen 48 kilometer zuidwaarts geboren zijn, dan had het leven van de Zeeuw er heel anders uitgezien. Want in België ben je, heel kort gezegd, verzekerd van een nieuw hart wanneer je er een nodig hebt. Hij probeerde het desalniettemin, „Ik werd weggestuurd, ik was de zoveelste orgaantoerist. Nederland moet z’n zaakjes beter regelen, denken ze daar.” Frustrerend wel. „We vinden het allemaal vanzelfsprekend dat er een orgaan op ons ligt te wachten wanneer we hem nodig hebben, maar er een weggeven, ho maar. Een bittere pil om te verteren, helemaal als je de motivatie soms hoort.” De hoop vloeit langzaam weg, „Maar ik geef niet op. Desnoods ga ik strijdend ten onder.

Het is niet zo dat hij bij elk telefoontje opspringt en denkt: zou dít...? Maar wél wanneer het om anonieme nummers in de nachtelijke uren gaat. „ „’s Nachts gebeuren veel dodelijke verkeersongevallen, dus de kans dat iemand dan hersendood raakt en zijn hart kan doneren, is groot.”

De een z’n dood, de ander misschien z’n orgaan, dus toen onlangs ’s nachts de telefoon ging en hij de stem van z’n arts hoorde, maakte dat precaire hart van hem een sprongetje. Maar het bleek te gaan om een noodkreet van een meisje met eveneens een steunhart, met bijna een lege accu. Of hij die van hem even kon wisselen... Hij lacht nu, maar dat was best even wrang. „Maar hé, ik heb wel het leven van een jonge meid van achttien kunnen redden.” Peter is realistisch. „Het kan vannacht gebeuren, of over drie jaar, maar de kans is heel groot dat het nooit gebeurt. Daarom is het bespreekbaar maken ook zo belangrijk. We zijn met z’n allen zo bezig de wereld te redden en zetten ons zo in voor het klimaat. Ik zou willen dat dit ook voor het tekort aan organen zou gelden, we moeten dit samen doen. Voor en met elkaar.” Over het initiatief van ‘Doneer 1 Minuut’ is hij enthousiast, maar eerst zien, dan geloven. „Ik hoop natuurlijk uit de grond van mijn steunhart dat het werkt. Deze minuut kan een verschil maken tussen leven en dood.”

Vrije keus

Een heel mooi initiatief, zo omschrijft psycholoog Marike Lub ‘Doneer 1 Minuut’. „Het gaat hier om het doneren van je tijd en niét meteen je nier. Het is goed om het te bespreken en te weten hoe je familie of geliefde erin staat, zeker nu de nieuwe Donorwet eraan komt.” Lub, zelf ook donor -„ik heb met mijn naasten besproken welke organen ik wil doneren”-, is als psycholoog verbonden aan Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) en geeft onder meer trainingen aan artsen en verpleegkundigen over hoe om te gaan met donatievragen en slechtnieuwsgesprekken. Want na het overlijden van een dierbare volgt altijd dé donatievraag, die toch vaak moeilijk is. „Als mensen het er met elkaar over hebben gehad, is het minder lastig, maar we merken heel vaak dat er nooit over is gesproken.”

Hersendood

Wanneer iemand hersendood is, lijkt iemand nog vol in leven, licht ze de complexiteit van het donatie-vraagstuk toe, zeker bij een plotselinge dood. „Iemand is nog warm en heeft kleur op de wangen, naasten realiseren zich dan nauwelijks dat hun geliefde dood is, laat staan dat ze dan kunnen of willen nadenken over de transplantatievraag.” Iedereen is vrij om te beslissen wat-ie wil, kan ze niet vaak genoeg benadrukken. „Het is een onderwerp waar veel bij komt kijken. Veel hulpverleners snappen bijvoorbeeld niet dat niet iederéén donor is, maar iedereen heeft zo zijn eigen redenen. Religie kan een rol spelen, of bepaalde angsten. Het is een eigen keuze, maar belangrijk is wel dat je het goed met elkaar bespreekt.” De reden om het wél te doen, is heel simpel, zo besluit ze. „Zodat iemand nog wat aan me heeft, hoor ik vaak. Zodat je met je eigen dood nog iets ongelooflijk goeds kunt doen, voor die ander.”

Over Doneer 1 minuut

Ondanks de Donorwet die in juli 2020 ingaat, blijkt de helft van alle Nederlanders niet over de donorkeus te praten, is uit onderzoek van de NTS gebleken en zou 73 procent van de nabestaanden nu ‘nee’ zeggen wanneer de wens onbekend is.

Dinsdag 14 januari worden zeven persoonlijke websites en het platform doneer1minuut.nl gelanceerd, waarop de urgentie van het praten over donorkeuze duidelijk wordt uitgelegd en tips worden gegeven voor het aangaan van dit gesprek. Dit initiatief wordt gesteund en mogelijk gemaakt door de Nierstichting.

Alle zeven ambassadeurs hebben allemaal tenminste een ding gemeen, omdat ze allemaal iets nodig hebben. Filmpje vol emoties, struikelende woorden, glinsterende ogen. Hun oproep: laat je dierbaren weten of je donor wilt worden. „Ik vraag je niet om een nier, maar wel om een minuutje van je tijd. Een minuut, om erover te praten en je nabestaanden straks niet met een onmogelijke keuze achter te laten. Dankjewel.”


Als opa weer papa wordt: oud Formule 1-baas Ecclestone (89)

RSPCT of WTF? / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Oud zaad, vergaat niet: hij is bijna negentig, maar dat heeft hem er niet van weerhouden z'n vrouw zwanger te maken... Die wel even wat jonger is dan hij.

Voor voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone wordt het allesbehalve een rustige zomer. De 89-jarige excentrieke sportmagnaat en zijn 45 jaar jongere vrouw Fabiana verwachten hun eerste kindje, zo laten ze weten aan de Zwitserse krant Blick. Zijn jongste kind uit een van zijn eerdere huwelijken is nu 31, dus de ouwe racebaas zal wel weer even moeten oefenen met de luiers verwisselen, al zal hij daar vast wel hulp bij krijgen.

Ecclestone nam in 2017 afscheid van de Formule 1. „Daarna hadden we genoeg tijd om te oefenen", zo grapt hij. Ecclestone en Fabiana krijgen een zoontje. Hij moet ter wereld komen in juli, enkele maanden voordat zijn vader 90 wordt en als hij volwassen wordt, is zijn vader bijna 108, als hij die hoge leeftijd haalt.


Wereldwijd ruim 51.400 doden, 210.500 mensen hersteld, Frankrijk piekt

Op Worldometers wordt alles nauwkeurig bijgehouden

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Worldometers houdt de laatste stand van coronabesmettingen bij. 

Elke keer dat je de pagina ververst, zijn er weer nieuwe besmettingen en doden bijgekomen, maar ook het aantal mensen dat is hersteld na het coronavirus. Wereldwijd zijn tot nu toe meer dan 51.400 mensen bezweken aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Dat meldde de Worldometers, waar onderzoekers en ontwikkelaars de aantallen doden en besmettingen bijhouden.

Het aantal besmettingen in de wereld steeg donderdagavond tot boven een miljoen. De VS is het zwaarst getroffen land met meer dan 235.800 besmettingen en 5626 doden. Landen als Sierra Leone, Belize en Nepal hebben wel de eerste besmettingen binnen hun grenzen, maar het dodental staat nog op nul. Vaticaanstad heeft inmiddels zes besmettingen.


In elk geval tot 19 juni uitstel belastingbetaling voor ondernemers

Leuker kunnen ze het niet maken, maar ze kunnen het wel even uitstellen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In elk geval tot 19 juni even wat adem voor ondernemers die nu uitstel van belastingbetaling krijgen. Voor de energiebelasting is het anders geregeld.

Ondernemers en zzp'ers die getroffen zijn door de coronacrisis kunnen voor meer belastingen uitstel van betaling krijgen. Ook worden de aanvragen hiervoor versoepeld en kan er langer dan drie maanden uitstel worden aangevraagd. „Naar aanleiding van signalen van ondernemers en hun fiscaal dienstverleners heb ik gekeken hoe ik het tijdelijke uitstelbeleid verder kan verduidelijken en versoepelen", schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Bedrijven konden al voor vier belastingen uitstel krijgen (inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting en omzetbelasting/btw). Daar komen nu nog zeven bij waaronder de kansspelbelasting, accijns, assurantiebelasting en verhuurdersheffing. Het uitstel geldt in elk geval tot 19 juni.


Baardmannen in barre tijden: scheren of niet?

Scheren of niet? / Baardenmedley van GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Die goeie ouwe baard... Mannen in de zorg scheren hem met z'n allen en zonder (echt) morren af, online baardshop geeft gratis starterskit voor als je „je precious" weer „volle pijp kunt laten groeien" en heeft RIVM nog een speciaal baardadvies?

Ze zijn niet meer weg te denken uit ons straat- en social media-beeld en natuurlijk bestaan er altijd nog bezorgde moeders die waarschuwen dat mannen mét altijd iets te verbergen hebben, maar bovenal is de baard voor velen gewoon een mooi ding, dat met veel liefde en baardolie moet worden bejegend. Maar hoe praktisch en hygiënisch is het dragen slash laten groeien van een baard in deze coronatijden?

In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is het heel simpel. Heb je een baard? Mooi, maar niet voor nu.


Likeability of5

Blijf thuis met Pasen, kommen Sie bitte nicht!

Het wordt rustig, met Pasen / GettyImages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Kom tijdens Pasen maar liever niet naar ons toe, zuider- en oosterburen, en ook wij kunnen beter niet de hort op gaan.

Premier Mark Rutte doet een oproep aan mensen uit België en Duitsland om tijdens het paasweekeinde niet naar Nederland te komen. Dat zei hij donderdag na afloop van een bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb).

Het paasweekeinde is een populaire periode voor korte vakanties in vakantieparken en op campings. Rutte zegt dat er geen sprake is van een verbod. Er zijn nu nog geen extra maatregelen nodig om het paasverkeer te stoppen, zei hij. De Nederlandse oproep wordt onder meer via social media verspreid. „Bleib zu Hause, restez à la maison" zal de boodschap zijn.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

5x positief nieuws: China pakt het eten van honden aan en meer

5x positief nieuws: China pakt het eten van honden aan en meer

Foto: Getty Images

Foto van 'Alrik de Jong'

GISTEREN

Het positieve nieuws van donderdag 2 april. China pakt het eten van honden en katten aan, dalende lijn in Brabant, Cubaanse helden en meer.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

Het positieve nieuws van 2 april


Ook AZ en PSV willen stoppen, PSV noemt het 'onverantwoordelijk'

Toen er nog wel gewoon gespeeld werd en er geen punt achter het seizoen moest worden gezet, maar in het seizoen worden gescoord / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

AZ en PSV volgen het voorbeeld van Ajax en willen voetbalcompetitie niet afmaken. PSV vindt het niet verantwoordelijk en wil per direct een punt achter het seizoen. KNVB heeft nog niet gereageerd.

PSV wil dat er per direct een punt achter het lopende seizoen wordt gezet. „Wij vinden het op geen enkele manier te verantwoorden om het restant van de wedstrijden uit te spelen", zegt algemeen directeur Toon Gerbrands. Eerder lieten onder meer Ajax en AZ al weten het seizoen niet te willen afmaken.


1273 coronapatiënten op de ic, waar voorlopig nog genoeg bedden zijn

Voorlopig nog genoeg plek op de ic-afdelingen in ons land / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Volgens de laatste cijfers liggen er 1273 patiënten op de intensive care (ic) en zijn er nog genoeg bedden. Negen Duitse ziekenhuizen hebben inmiddels toegezegd Nederlandse coronapatiënten te willen helpen, wanneer de nood aan de persoon is.

Op de intensivecareafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen liggen inmiddels 1273 patiënten met het coronavirus. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte dat aantal donderdag bekend. Sinds woensdag zijn er 82 ic-patiënten bijgekomen.

Met de huidige trend kunnen de ic's de toestroom de komende twee weken aan, zei Ernst Kuipers namens het centrum. Hij is voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en bestuursvoorzitter van het Erasmus MC. Vanuit het academische ziekenhuis in Rotterdam wordt de verspreiding van patiënten over de ic's in het land gecoördineerd.


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Wintersporters dienen claim in tegen Tirol om verzwijgen coronavirus

Wintersporters dienen claim in tegen Tirol om verzwijgen coronavirus

Uitzicht op het wintersportdorp Ladis. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Minstens 44 met corona besmette Nederlanders doen mee aan een grote claim tegen de Tiroolse autoriteiten. Die zouden de skigebieden te lang hebben opengehouden. Dat meldt EenVandaag.

Momenteel bereidt de Oostenrijkse consumentenbond een strafzaak voor, tegen de Tiroolse overheid en de lokale ondernemers. De consumentenbond verwijt bestuurders en ondernemers dat ze waarschuwingen over het coronavirus bewust hebben genegeerd: er is volgens de Oostenrijkse consumentenorganisatie „in Tirol met levens gespeeld om financiële redenen."

De Nederlandse indieners sluiten zich aan bij de aanklacht van de Verbraucherschutzverein, de Oostenrijkse consumentenbond. „Economie en overheid zijn erg met elkaar verweven hier", zegt Peter Kolba van de Verbraucherschutzverein. „De belangen van de eigenaren van hotels en skiliften zijn hier vóór de belangen van de toeristen gegaan."


‘Corona bezoekregeling in verpleeghuizen moet soepeler'

‘Corona-bezoekregeling in verpleeghuizen moet soepeler'

‘Corona bezoekregeling in verpleeghuizen moet soepeler' / Foto: Getty Images

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Door het coronavirus mag bezoek in verpleeghuizen niet meer langs komen. Maar wat als je wellicht je laatste dagen in eenzaamheid slijt? Zorgorganisatie LOC pleit voor een versoepeling van de bezoekregeling.  

Marthijn Laterveer is coördinator bij LOC, een overkoepelende organisatie waarvan duizend cliëntenraden uit de zorg lid zijn. Vanuit die raden signaleerde de organisatie dan ook de vraag om versoepeling. „We kregen veel telefoontjes en e-mails van mensen die dit aankaarten. We begrijpen de maatregelen rondom de coronacrisis en het belang van de veiligheid in de maatschappij. Toch moeten we niet vergeten dat er oude mensen tussen de 85 en 90 jaar zijn die niet meer hun partner mogen zien.”

Waddeneilanden


Hardste daling vraag vliegreizen sinds 9/11

Dalend vliegtuig, dito cijfers / GettyImages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het nieuwe coronavirus leidt tot de snelste daling in de vraag naar vliegreizen sinds 9/11 en februari was de slechtste maand voor de luchtvaartmarkt sinds tien jaar. En dan moeten de cijfers van maart nog komen.

De vraag naar vliegreizen viel in februari 14 procent lager uit dan in dezelfde maand vorig jaar, zegt internationale brancheorganisatie IATA op basis van wereldwijde data over passagiersverkeer. Volgens IATA zorgden het nieuwe coronavirus en de bijkomende reisrestricties voor de snelste daling in de vraag naar vliegreizen sinds de aanslagen van 11 september 2001.

China


Opnieuw record aanvragen werkloosheidsuitkering in de VS

Opnieuw record aanvragen werkloosheidsuitkering in de VS

New York is hard getroffen door de coronacrisis. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is vorige week opnieuw fors gestegen. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend. Ruim 6,6 miljoen Amerikanen vroegen bij de overheid een uitkering aan. Dat is ruim een verdubbeling van het record van vorige week.

Toen klopten iets meer dan 3,3 miljoen Amerikanen voor het eerst aan bij de overheid. Dat cijfer werd deze week iets naar boven bijgesteld van de net geen 3,3 miljoen die eerder werden gemeld. Dat aantal was ruim elf keer zo hoog als de week daarvoor. Het totaal aantal aanvragen bedraagt nu bijna 10 miljoen.

Snijden in de kosten


Afgelaste deurcollectes: de nood is hoog

Afgelaste deurcollectes: de nood is hoog

Dit beeld aan de deur gaan we voorlopig even niet zien. | Foto: ANP / Roos Koole

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

De goede doelen mogen door de coronacrisis voorlopig niet met collectebussen langs de deuren. Omdat dat miljoenen euro’s scheelt, rest hen niets anders dan volledige inzet op digitale kansen.

„Tik ’n euro!”, zeggen bekende sportgezichten, terwijl zij in een filmpje een ‘boks’ maken. Sportmensen als Suzanne Schulting, Sjinkie Knegt, Churandy Martina, Guus Hiddink, Erik ten Hag, Ronald de Boer, Jetze Plat, Marianne Timmer en Tim Coronel doen op die manier of zij een collectebus richten op iemand die de deur opent. Maar ja, momenteel opent niemand die deur.

Afgelaste deurcollectes: de nood is hoog

Shorttracker Sjinkie Knegt hoopt op een euro voor het Fonds Gehandicaptensport.


Baby van 6 weken oud overleden aan corona

Baby van 6 weken oud overleden aan corona

Baby van 6 weken oud overleden aan corona. | Foto: Getty Images

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In de Amerikaanse staat Connecticut is een baby van 6 weken oud aan het coronavirus overleden. Dat heeft de lokale gouverneur Ned Lamont via Twitter later weten.

„Met hartverscheurend verdriet dat we vandaag het eerste pediatrische dodelijke coronaslachtoffer moeten bevestigen. Een 6 weken oude baby was vorige week levenloos naar het ziekenhuis gebracht en kon niet meer worden gereanimeerd", schrijft de gouverneur.

Uit onderzoek is gebleken dat het kindje besmet was met het coronavirus. „Hartverscheurend", vervolgt Lamont. „Dit lijkt een van de jongste levens ter wereld te zijn, die verloren is gegaan aan het virus."


Studenten maken machine: zoveel levens red je met thuisblijven

Studenten maken machine: zoveel levens red je met thuisblijven

Ook al wil je graag naar buiten, met binnen blijven red je levens. | Foto: Getty Images

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wat te doen in tijden van coronacrisis. Misschien wil je je steentje bijdragen, maar weet je eigenlijk niet hoe. Deze studenten weten het wel: blijf thuis.

Om mensen duidelijk te maken hoe belangrijk dat thuisblijven eigenlijk wel niet is, hebben de studenten een soort rekenmachine gebouwd. Die rekent precies uit hoeveel levens je redt met níet met vrienden afspreken, naar het strand gaan of massaal een park opzoeken.

Levens redden


RIVM: 166 mensen overleden aan coronavirus

FOTO: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het aantal mensen dat in Nederland aan het coronavirus is overleden, is opnieuw gestegen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de dagelijkse update. 

Ook het aantal besmettingen is toegenomen. Woensdag waren er 13.614 besmettingsgevallen bekend, nu is dat aantal met 1083 gestegen naar 14.697. Er zijn al 625 patiënten in het ziekenhuis opgenomen vanwege besmetting van COVID-19. In de afgelopen 24 uur zijn er 166 sterfgevallen gemeld, het totaal aantal overledenen ligt nu op 1339.


Opnieuw recordaantal coronadoden in Spanje

Opnieuw recordaantal coronadoden in Spanje

Spanje telt inmiddels 10.003 sterfgevallen door het nieuwe coronavirus. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Spanje zijn in 24 uur tijd 950 patiënten bezweken aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het aantal sterfgevallen komt daarmee op 10.003. Tot dusver zijn er meer dan 110.000 besmettingen vastgesteld. De stijging van het aantal sterfgevallen was de grootste tot nu toe.

Het aantal slachtoffers komt dicht in de buurt van die in het zwaar getroffen Italië. Het aantal doden als gevolg van het nieuwe coronavirus is in Italië met meer dan 13.000 sterfgevallen nog steeds het hoogst.

België


Minder verwoede hamsteraars in Nederland

Minder verwoede hamsteraars in Nederland

Minder verwoede hamsteraars in Nederland | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De hamsterwoede, naar aanleiding van het uitbreken van het coronavirus in Nederland, is op zijn retour. De omzet van de Nederlandse supermarkten is deze week gedaald. 

Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker Nielsen. „Het hamstergedrag van een paar weken geleden is gekalmeerd", laat Johan Vrancken van Nielsen weten. „Mensen passen zich meer aan naar het nieuwe ritme."

Wc-papier