In het nieuws

Ludieke doneeractie: 'Hoop met heel m'n steunhart dat het werkt'

Peter Every met zijn noodzakelijke 'bomvest': „Ik voel me net Robocop!"

Foto van 'Iris Hermans'

14 JAN 2020

Dinsdag start de ludieke actie ‘Doneer 1 minuut’ waar wordt gevraagd om op tijd eens in gesprek te gaan over die ene belangrijke vraag. Zeven ‘orgaanzoekers’ zijn ambassadeur van het initiatief waaronder Peter. „Ik hoop uit de grond van mijn steunhart dat onze oproepen werken.” De een z'n dood, de ander misschien z'n orgaan. 

Vader

Hij stelt zich voor als Peter, op z’n Engels, „I’m an Englishman in Zeeland.” Komt door z’n vader Henry, hij was Engels. Peter Every woont in Vlissingen, komt ook door z’n vader, „hij wilde de zee zien die laatste jaren, hij zocht rust.” Peter woont er nog steeds, met zijn zus naast hem en hun hulpbehoevende moeder in een zogenaamde kangoeroewoning achter hen, „het lijkt soms net een woonwagenkampementje!” Peter heeft de hartaandoening cardiomyopathie. Óók door zijn vader, „hij wist niet dat het erfelijk was.” Henry stierf op zijn vijftigste, Peter is 48. Al ruim drie jaar leeft hij met een steunhart: een elektrische pomp die de functie van het hart overneemt. „Mijn hart klopt niet meer zelfstandig, ik heb geen hartslag en geen pols, ik ben een soort Robocop geworden.” Hij moet altijd ‘zijn bomvest’ dragen, waarin alle apparatuur en accu’s zitten en elke dag secuur wordt schoongemaakt door zijn vriendin Radica. Ondanks alles, blijft hij positief denken. „Ik mankeer van alles en je moet me echt niet als werknemer op je loonlijst hebben, maar m’n bovenkamer is nog scherp.” Hij is een van de ambassadeurs van 'Doneer 1 minuut'.

Humor

Peter is opgewekt en zit boordevol humor. Hij praat liever niet over de slechte dingen. Zoals de bijna niet te stelpen bloedneuzen, over de eindeloze bloeduitstortingen op zijn lichaam en andere bijwerkingen van zijn medicatie. Of over zijn beperkte overlevingskans wanneer er géén hart wordt gevonden, „ik leef al in reservetijd.” Liever over wat hij nog wel kan. Zo gaat de oud-rijexaminator -,,Ik ben afgekeurd... Verrassend, hè?!” graag met zijn Radica op de motor. Even niet nadenken, haar armen stevig om hem heen. „Dat zijn mooie momenten.”

Vol liefde praat Peter over zijn vader, die bijna tot aan zijn dood president van de rechtbank in Middelburg was. „Papa vecht voor zijn leven, zei hij altijd.” Zelf had hij graag kinderen gekregen, maar vanwege de nu bekende 100 procent-erfelijkheidskwestie, zag hij ervan af. „Meerdere relaties zijn daar stuk op gelopen, maar ik wilde mijn kinderen zo’n leven niet aandoen.” Naarmate het gesprek vordert en wat dieper gaat, maken de humor en het optimisme gedeeltelijk plaats voor een andere tone of voice. Teleurstelling. Het klopt, beaamt hij. In het begin was er het kinderlijke vertrouwen dat alles goed zou komen. „Nu ik ambassadeur ben van de donorcampagne en steeds meer een kijkje in de keuken krijg, besef ik dat ik verdomd veel geluk moet hebben, wil ik een hart krijgen. Weet je wat het is... In Nederland zegt iedereen positief te staan ten opzichte van orgaandonatie, maar puntje bij paaltje wordt het niet besproken en weten naasten niet wat ze moeten antwoorden op dé vraag, wanneer hun geliefde ineens overlijdt.” Dus dan wordt het meestal ‘nee’, schudt hij z’n hoofd. „Doodzonde, letterlijk.”

België

Zou hij nog geen 48 kilometer zuidwaarts geboren zijn, dan had het leven van de Zeeuw er heel anders uitgezien. Want in België ben je, heel kort gezegd, verzekerd van een nieuw hart wanneer je er een nodig hebt. Hij probeerde het desalniettemin, „Ik werd weggestuurd, ik was de zoveelste orgaantoerist. Nederland moet z’n zaakjes beter regelen, denken ze daar.” Frustrerend wel. „We vinden het allemaal vanzelfsprekend dat er een orgaan op ons ligt te wachten wanneer we hem nodig hebben, maar er een weggeven, ho maar. Een bittere pil om te verteren, helemaal als je de motivatie soms hoort.” De hoop vloeit langzaam weg, „Maar ik geef niet op. Desnoods ga ik strijdend ten onder.

Het is niet zo dat hij bij elk telefoontje opspringt en denkt: zou dít...? Maar wél wanneer het om anonieme nummers in de nachtelijke uren gaat. „ „’s Nachts gebeuren veel dodelijke verkeersongevallen, dus de kans dat iemand dan hersendood raakt en zijn hart kan doneren, is groot.”

De een z’n dood, de ander misschien z’n orgaan, dus toen onlangs ’s nachts de telefoon ging en hij de stem van z’n arts hoorde, maakte dat precaire hart van hem een sprongetje. Maar het bleek te gaan om een noodkreet van een meisje met eveneens een steunhart, met bijna een lege accu. Of hij die van hem even kon wisselen... Hij lacht nu, maar dat was best even wrang. „Maar hé, ik heb wel het leven van een jonge meid van achttien kunnen redden.” Peter is realistisch. „Het kan vannacht gebeuren, of over drie jaar, maar de kans is heel groot dat het nooit gebeurt. Daarom is het bespreekbaar maken ook zo belangrijk. We zijn met z’n allen zo bezig de wereld te redden en zetten ons zo in voor het klimaat. Ik zou willen dat dit ook voor het tekort aan organen zou gelden, we moeten dit samen doen. Voor en met elkaar.” Over het initiatief van ‘Doneer 1 Minuut’ is hij enthousiast, maar eerst zien, dan geloven. „Ik hoop natuurlijk uit de grond van mijn steunhart dat het werkt. Deze minuut kan een verschil maken tussen leven en dood.”

Vrije keus

Een heel mooi initiatief, zo omschrijft psycholoog Marike Lub ‘Doneer 1 Minuut’. „Het gaat hier om het doneren van je tijd en niét meteen je nier. Het is goed om het te bespreken en te weten hoe je familie of geliefde erin staat, zeker nu de nieuwe Donorwet eraan komt.” Lub, zelf ook donor -„ik heb met mijn naasten besproken welke organen ik wil doneren”-, is als psycholoog verbonden aan Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) en geeft onder meer trainingen aan artsen en verpleegkundigen over hoe om te gaan met donatievragen en slechtnieuwsgesprekken. Want na het overlijden van een dierbare volgt altijd dé donatievraag, die toch vaak moeilijk is. „Als mensen het er met elkaar over hebben gehad, is het minder lastig, maar we merken heel vaak dat er nooit over is gesproken.”

Hersendood

Wanneer iemand hersendood is, lijkt iemand nog vol in leven, licht ze de complexiteit van het donatie-vraagstuk toe, zeker bij een plotselinge dood. „Iemand is nog warm en heeft kleur op de wangen, naasten realiseren zich dan nauwelijks dat hun geliefde dood is, laat staan dat ze dan kunnen of willen nadenken over de transplantatievraag.” Iedereen is vrij om te beslissen wat-ie wil, kan ze niet vaak genoeg benadrukken. „Het is een onderwerp waar veel bij komt kijken. Veel hulpverleners snappen bijvoorbeeld niet dat niet iederéén donor is, maar iedereen heeft zo zijn eigen redenen. Religie kan een rol spelen, of bepaalde angsten. Het is een eigen keuze, maar belangrijk is wel dat je het goed met elkaar bespreekt.” De reden om het wél te doen, is heel simpel, zo besluit ze. „Zodat iemand nog wat aan me heeft, hoor ik vaak. Zodat je met je eigen dood nog iets ongelooflijk goeds kunt doen, voor die ander.”

Over Doneer 1 minuut

Ondanks de Donorwet die in juli 2020 ingaat, blijkt de helft van alle Nederlanders niet over de donorkeus te praten, is uit onderzoek van de NTS gebleken en zou 73 procent van de nabestaanden nu ‘nee’ zeggen wanneer de wens onbekend is.

Dinsdag 14 januari worden zeven persoonlijke websites en het platform doneer1minuut.nl gelanceerd, waarop de urgentie van het praten over donorkeuze duidelijk wordt uitgelegd en tips worden gegeven voor het aangaan van dit gesprek. Dit initiatief wordt gesteund en mogelijk gemaakt door de Nierstichting.

Alle zeven ambassadeurs hebben allemaal tenminste een ding gemeen, omdat ze allemaal iets nodig hebben. Filmpje vol emoties, struikelende woorden, glinsterende ogen. Hun oproep: laat je dierbaren weten of je donor wilt worden. „Ik vraag je niet om een nier, maar wel om een minuutje van je tijd. Een minuut, om erover te praten en je nabestaanden straks niet met een onmogelijke keuze achter te laten. Dankjewel.”


'75  procent van Nederlanders heeft geen CO-melder in huis’

'75 procent van Nederlanders heeft geen CO-melder in huis’

Brandweermannen slaan alarm. / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

2 UUR

Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting slaan bij Metro alarm. Uit onderzoek van de Brandwonden Stichting blijkt dat 75 procent van de Nederlanders geen melder in huis heeft om koolmonoxide te meten. 

Christel von Reeken van de Brandwonden Stichting noemt een CO-melder even belangrijk als het hebben van een rookmelder. „Koolmonoxide zie je niet, ruik je niet en proef je ook niet. Een CO-melder kan levensreddend zijn.”

Herkennen en voorkomen


Wedstrijd taart eten wordt Russin fataal

Wedstrijd taart eten wordt Russin fataal

Tijdens de wedstrijd kwam de 23-jarige om het leven nadat ze zich verslikte en stikte. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een wedstrijdje taart eten liep slecht af voor een vrouw in Moskou. Tijdens de wedstrijd kwam de 23-jarige om het leven nadat ze zich verslikte en stikte. 

Dat meldde de krant Komsomolskaya Pravda zondag online, verwijzend naar de autoriteiten.

Hartproblemen


Maak kans op een vliegreis en dan: vijf tips voor Rome

Maak kans op een vliegreis en dan: vijf tips voor Rome

Het Colosseum in Rome. | Foto: Colourbox

In samenwerking met LEVEL

14 FEB 2020

Zin in een trip naar Rome? Dan is dit je kans om een vliegreis naar de Italiaanse hoofdstad te winnen.

Vliegmaatschappij LEVEL kondigde onlangs, toen het voor het eerst op de Vakantiebeurs aanwezig was, een nieuw zomerschema 2020 aan met zeven routes vanaf Schiphol. LEVEL vliegt vanaf Amsterdam naar Londen-Luton (14x per week), Rome (13x), Barcelona (7x), Wenen (7x), Milaan (7x), Lissabon (6x) en Fuerteventura (1x). De handbagage is daarbij tot 10 kilo gratis. In een serie krijg je tips voor de steden die je met LEVEL kunt bezoeken en ook maak je telkens kans op een vliegreis ernaartoe. Deze keer: vijf tips voor als je een weekendje in Rome bent.

1 Pleinen en fonteinen


Nog 31 Nederlanders vast op cruiseschip Westerdam

Nog 31 Nederlanders vast op cruiseschip Westerdam

Passagiers verlaten de Westerdam. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Van de 91 Nederlanders die op het cruiseschip Westerdam zaten, zijn er nog 31 aan boord. Dat meldt de NOS. Wanneer ze van het schip af mogen, is volgens Holland America Line nog niet duidelijk.

Bij één van de ex-passagiers, een 83-jarige Amerikaanse vrouw, werd zondag geconstateerd dat ze besmet is met het coronavirus. Dat is de reden dat de passagiers momenteel de Westerdam nog niet mogen verlaten. In totaal wachten er nog 233 passagiers op vertrek.

Cruiseschip


Agressieve Pool bijt stuk vinger van agent af
Likeability of3

Agressieve Pool bijt stuk vinger van agent af

Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 29-jarige man in Polen was het niet eens met zijn arrestatie. Toen een politieagent hem arresteerde, besloot de Pool daarom de vinger van de agent af te bijten. Dat heeft een woordvoerster van de politie in Poznan, waar het incident zich afspeelde, gezegd.

De gewonde politieman heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten. „Het is een 1,5 centimeter lang stuk van de pink van de rechterhand", aldus de zegsvrouw. Of het afgebeten deel kon worden aangezet, kon zij niet zeggen.

Spookrijder


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Overstromingen door storm Dennis: veel Britten moeten evacueren

Overstromingen door storm Dennis: veel Britten moeten evacueren

Op honderden plaatsen in Groot-Brittannië is sprake van overstromingen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op honderden plaatsen in Groot-Brittannië is sprake van overstromingen. Hulpdiensten hebben zondag in Wales meerdere mensen geëvacueerd nadat hun huizen onder water waren gelopen als gevolg van de storm Dennis en de zware regenval die daarmee gepaard gaat.

Verschillende rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Op veel plaatsen is de bodem nog verzadigd van water door storm Ciara en de regen van vorige week.

Recordaantal


Storm Dennis zorgt voor veel schade

Storm Dennis zorgt voor veel schade

Rond 11.00 uur was de storm in het noordwesten over zijn hoogtepunt heen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zuidwesterstorm Dennis zorgt zondag door het hele land voor meldingen van schade. Rond 11.00 uur was de storm in het noordwesten over zijn hoogtepunt heen. De wind zal later ook in de rest van het land afnemen, het laatste in het zuidoosten.

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven.

Gesloten deuren


Treinverkeer zondag flink ontregeld in Randstad

Treinverkeer zondag flink ontregeld in Randstad

Mensen die met de trein moeten, wordt het zondag niet al te makkelijk gemaakt. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Mensen die met de trein moeten, stuiten zondag op tal van obstakels. Door een combinatie van factoren is het treinverkeer namelijk flink ontregeld op verschillende plekken in Nederland. Problemen zijn er onder meer tussen Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Breda en Tilburg

Het gaat onder meer om een kapotte bovenleiding bij Woerden, werkzaamheden tussen Leiden en Haarlem en een boom op het spoor tussen Breda en Tilburg.

Minder treinen


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Let op de aanschafwaarderegeling van je autoverzekering. Grote verschillen!

Let op de aanschafwaarderegeling van je autoverzekering!

Foto: Colourbox

Foto van ''

GISTEREN

Als je een tweedehands auto koopt, is het verstandig om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Het is dan ook slim om daarbij te kijken welke verzekeraar een aanschafwaarderegeling heeft.

Deze regeling zorgt ervoor dat, als je je auto total loss rijdt of als hij gestolen wordt, je het aankoopbedrag van je auto terugkrijgt als je een beperkt casco of een volledig cascodekking hebt. Maar hier zijn bepaalde voorwaarden voor en die verschillen per verzekeraar.

Voorwaarden aanschafwaarderegeling


Eerste officiële lentedag: warmste 16 februari ooit

Eerste officiële lentedag: warmste 16 februari ooit

Van een lentedag is sprake als het kwik oploopt tot 15 graden of meer. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De eerste officiële lentedag van 2020 is een feit. Zondag werd in De Bilt om 12.40 uur voor het eerst dit jaar de grens van 15,0 graden bereikt, meldt Weeronline. Daarnaast is het ook nog eens de warmste 16 februari ooit gemeten. 

Van een lentedag is sprake als het kwik oploopt tot 15,0 graden of meer.

Lentedag


Quarantaine voorbij: Geen coronavirus bij Nederlanders uit Wuhan-regio.

Quarantaine voorbij: geen coronavirus bij Nederlanders uit Wuhan

Quarantaine voorbij: Geen coronavirus bij Nederlanders uit Wuhan-regio. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Geen van de zeventien mensen - vijftien Nederlanders en twee Chinese partners - die zondag 2 februari terugkeerden uit het Chinese Wuhan, is besmet met het coronavirus. De zeventien hebben hun quarantaine in Nederland in goede gezondheid afgerond.

Hun quarantaine is opgeheven. Dat meldt de GGD Brabant-Zuidoost. De vijftien Nederlanders en twee Chinese partners werden twee weken geleden geëvacueerd uit Wuhan en omstreken, het hart van de virusuitbraak.

China bedong dat ze eenmaal terug in Nederland veertien dagen in afzondering zouden blijven. Die tijd mocht het leeuwendeel van hen wel thuis uitzitten. Maar ze moesten binnenblijven en mochten bijvoorbeeld geen bezoek ontvangen of pakjes aannemen.


Storm Dennis houdt huis in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Storm Dennis houdt huis in Nederland en het Verenigd Koninkrijk

Storm Dennis houdt huis in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zuidwester Dennis trekt deze zondag tussen Schotland en IJsland door. Dat is ver weg, meldt WeerOnline, maar Dennis is zo omvangrijk dat we er ook in ons land veel van merken. Zondagmiddag zijn er ook landinwaarts zware windstoten tot 95 km/uur. Daarnaast gaat het behoorlijk regenen

Wandelaars kunnen, voor zover je met dit weer überhaupt naar buiten wilt, zondag parken, bossen en duingebieden beter mijden. Door de zware windstoten kunnen flinke takken makkelijk afbreken. Vanuit het hele land komen meldingen van stormschade door. Het gaat onder andere om takken op het spoor en losgeraakte dakpannen.

Het KNMI heeft code geel uitgeroepen voor het hele land. Het verkeer moet uitkijken op grote bruggen en dijken. Rijden met een lege vrachtwagen of een caravan is niet aan te raden. Meldkamers van de brandweer vragen mensen alleen 112 te bellen bij acuut gevaar of spoed.


President China wist op 7 januari al van coronavirus.

President China wist op 7 januari al van coronavirus

President China wist op 7 januari al van coronavirus. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Chinese president Xi Jinping was al eerder op de hoogte van de risico's van het coronavirus dan tot nu toe bekend was. De Communistische Partij in China heeft een toespraak gedeeld waarin te horen is dat de president op 7 januari maatregelen heeft getroffen om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet verder zou verspreiden.

Dat de president al eerder van het virus wist is verbazend, aangezien hij er twee weken later pas in het openbaar over sprak. Artsen in China, waaronder klokkenluider Li Wenliang, waarschuwden eind december al voor het virus.

Wenliang maakte op 30 december bij collega's melding van het nieuwe virus. Niet veel later werd hij door de autoriteiten op de vingers getikt voor het 'verspreiden van valse informatie en geruchten via internet'. Hij raakte zelf besmet en stierf op 7 februari.


Zestien vliegtuigen landden op gesloten landingsbaan Schiphol.

Zestien vliegtuigen landden op gesloten landingsbaan Schiphol

Zestien vliegtuigen landden op gesloten landingsbaan Schiphol. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op Schiphol zijn in januari zestien vliegtuigen achter elkaar geland op een gesloten landingsbaan. Het duurde 25 minuten voordat de verkeersleiders doorhadden dat de Zwanenburgbaan, zoals de landingsbaan heet, nog niet was vrijgegeven, meldt NH Nieuws.

Op zaterdag 18 januari vond het incident plaats. Een vliegtuig dat vertrokken was uit Ivalo (Finland), moest een onverwachte landing op Schiphol maken omdat er nog een pin in het neuswiel zat. Die pin moest uit het landingsgestel gehaald worden. Het vliegtuig landde veilig op Schiphol en hield de Buitenveldertbaan bezet.

Doordat die baan niet vrij was konden daar geen vliegtuigen meer landen. Zestien aankomende vliegtuigen werden doorgestuurd naar de Zwanenburgbaan om daar te landen. Die baan was echter nog niet vrijgegeven toen de toestellen landden.


Sydney houdt groot benefietconcert voor bosbranden.

Sydney houdt groot benefietconcert voor bosbranden

Sydney houdt groot benefietconcert voor bosbranden. /Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Internationale artiesten komen zondag in Sydney samen voor een negen uur durend benefietconcert. Daarmee wordt geld ingezameld voor de slachtoffers van de bosbranden waar Australië al maanden mee kampt. De opbrengst bedroeg zondagmiddag al ruim 9,5 miljoen Australische dollar (ongeveer 5,9 miljoen euro). 

De organisatie van Fire Fight Australia deelde in een persbericht alvast de eerste tussenstand van het evenement in Sydney.

Eindstand


Costa Rica onderschept 5000 kilo cocaïne bestemd voor Nederland.

Costa Rica onderschept 5000 kilo cocaïne bestemd voor Nederland

Costa Rica onderschept 5000 kilo cocaïne bestemd voor Nederland. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie in Costa Rica heeft naar eigen zeggen de grootste drugsvangst in de geschiedenis van het land gedaan. In de haven van Limón werd meer dan 5000 kilo cocaïne onderschept, die bedoeld was voor Nederland.

De drugs zaten in koffers in een container die op punt stond naar Rotterdam te worden verscheept. Officieel vervoerde de container sierbloemen. Er is één verdachte gearresteerd.


Quarantaine Nederlanders uit Wuhan-regio bijna voorbij.

Quarantaine Nederlanders uit Wuhan-regio bijna voorbij

Quarantaine Nederlanders uit Wuhan-regio bijna voorbij. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het zit er bijna op voor de Nederlanders die in quarantaine zitten sinds hun terugkeer uit het deel van China waar het nieuwe coronavirus de kop heeft opgestoken. 

De Nederlanders zitten nu zo'n twee weken in quarantaine en dat is genoeg om te kunnen vaststellen of ze het virus onder de leden hebben. Als dat zondag niet zo blijkt te zijn, zijn ze weer vrij om te gaan en staan waar ze willen.

Ziekteverschijnselen


'Vaker studievertraging tussen bachelor en master'.

'Vaker studievertraging tussen bachelor en master'

'Vaker studievertraging tussen bachelor en master'. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal studenten dat studievertraging oploopt tussen de bachelor- en de masteropleiding, is toegenomen, meldde het datajournalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) zondag. 

In 2018 liep 26,5 procent studievertraging op, terwijl dat in 2016 nog 12,1 procent was, blijkt uit cijfers opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Sinds 2006 gaat het om bijna 37.000 studenten die na de bachelor niet direct zijn doorgegaan met hun studie, of zelfs helemaal geen masteropleiding zijn begonnen.

In sommige gevallen gaat het om studenten die kiezen voor een 'tussenjaar' om te werken aan hun cv. Ze doen dan een stage of worden ergens bestuurslid. Met die ervaring hopen ze zich, nadat ze alsnog de master hebben behaald, te onderscheiden van de concurrentie.