Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

‘Kans op koophuis is voor jongeren nihil’

Oud-Aedes-topman Marnix Norder waarschuwt dat er een generatie jongeren opgroeit die niet of nauwelijks de kans krijgt om een eigen woning te kopen. Hij vindt dat de crisis op de woningmarkt wordt onderschat door de politiek.

Dat zegt Norder in een interview met Trouw„Ik kan me er druk om maken dat politici zich er niet druk om maken. Er wordt niet gehandeld alsof er crisis is. Het is nog eens een onderzoekje hier, nog even ­uitzoe­ken daar. Als er een grote brand is, wil je ook niet dat de brandweer zegt: ‘We gaan even een onderzoekje doen’. Die urgentie mis ik heel erg.”

Achter het net vissen

Er groeit volgens Norder nu een generatie jongeren op die minder te kiezen heeft. Een generatie die noodgedwongen thuis blijft wonen en voor het kopen van een eerste huis financiële hulp moet zoeken bij ouders of grootouders. Jongeren die geen beroep op familie kunnen doen, vissen door de hoge huizenprijzen achter het net.

„Er ontstaat een generatie voor wie de kans op een eigen huis steeds kleiner wordt", zegt Norder. „Kopen wordt haast iets elitairs. Het splijt de samenleving in tweeën."

Onderschatten

Naast de jongere generatie die in de problemen komt bij het kopen van een huis, noemt hij ook verhalen van gescheiden vaders die op de camping bivakkeren, omdat het vinden van een nieuw onderkomen te lang duurt. En van mensen die net te laat aankwamen op de bomvolle camping en in hun auto moesten slapen.

Volgens Norder komen deze problemen niet voor in de omgeving van onder meer de beleidsmakers. En daardoor „onderschatten heel veel mensen de problemen op de woningmarkt".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.