Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 jan 2020 / 15:42 uur

Kamervoorzitter krijgt veel klachten over appende Kamerleden

Kamerleden brengen grote delen van een debat vaak door op hun telefoon, tot grote ergernis van mensen die deze debatten volgen. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib ontvangt veel klachten over appende Kamerleden. 

Tijdens 21 vergaderingen hielden waarnemers van burgerinitiatief Fractie van Aandacht elke tien minuten bij hoeveel politici in de zaal op dat moment op hun smartphone zaten. Op een gemiddeld moment tijdens een debat was 38 procent van de aanwezige Kamerleden iets op hun telefoon aan het doen.

Aangescherpte regels

Arib wil scherp blijven op het smartphonegebruik. „Kamerleden moeten elkaar wel aankijken als iemand aan het spreken is", zegt de voorzitter.

Fractie van Aandacht wil dat het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer de regels aanscherpt. Daarnaast oppert de organisatie om zogenoemde ‘dumbphones’ te introduceren: mobiele telefoons waarmee je alleen kan bellen, sms’en en een beperkt aantal apps kan gebruiken. „Kamerleden vertegenwoordigen zo’n 70.000 mensen per persoon", zegt de organisatie. „Hun werk is veel te belangrijk om zo makkelijk te verspelen aan de smartphone."

Verbod

Smartphonegebruik in de vergaderzalen verbieden is in ieder geval geen optie, zegt Arib: „Ook contact met medewerkers en het lezen van stukken gebeurt tegenwoordig op de telefoon." Maar het wekt wel een ongeïnteresseerde indruk. „Mensen denken dat ze alleen maar lekker zitten te appen."

Overigens kreeg de Tweede Kamer volgens Arib vroeger ook al klachten als Kamerleden tijdens debatten kranten aan het lezen waren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kamervoorzitter krijgt veel klachten over appende Kamerleden
Sluiten