Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 31 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Kabinetsplan vuurwerkverbod stuit op twijfels Kamer

De Tweede Kamer heeft zo zijn twijfels bij het plan van het kabinet om knalvuurwerk en vuurpijlen dit jaar nog te verbieden. 

Het lijkt erop dat het agenten en hulpverleners niet uit de brand helpt, zeggen VVD en GroenLinks. Vuurwerkhandelaren moeten bovendien schadeloos gesteld worden, vindt VVD-Kamerlid Erik Ziengs.

VVD en coalitiepartner CDA wilden lang niet aan zo’n vuurwerkverbod, maar gingen twee weken geleden overstag, mits er ook maatregelen zouden worden genomen om het verbod te kunnen handhaven. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz heeft daarvan nog niets gezien. Ze gaat er „wel van uit dat minister Grapperhaus de politie niet in de kou laat staan en ruimte voor extra handhaving en instrumenten regelt", laat ze weten na het uitlekken van het voorgenomen verbod.

Compensatie

GroenLinks denkt niet dat het kabinetsplan ervoor zorgt ‘dat een verbod te handhaven is voor agenten en dat hulpverleners er niet mee aangevallen worden’. De oppositiepartij houdt vast aan haar eigen wetsvoorstel, dat zij samen met de Partij voor de Dieren volgende week wil indienen. De PvdD roept ook op het niet bij ‘half werk’ te laten maar het volledige verbod op consumentenvuurwerk dat de partijen voorstellen te steunen.

De PVV, een van de weinige resterende tegenstanders van het verbod, verwacht ook handhavingsproblemen. ‘Spoiler alert: het gaat niet werken’, twittert Kamerlid Lilian Helder.

Maar wie alleen naar de handhaving kijkt, vergeet de vuurwerkhandelaren, vreest VVD’er Ziengs. Hij wil compensatie voor de schade die zij lijden op bijvoorbeeld hun voorraad. Dat de VVD-fractie is omgegaan en een gedeeltelijk vuurwerkverbod steunt, ‘mag potjandrie niet betekenen dat we ondernemers opzadelen met de schade. Dan betoont de overheid zich onbetrouwbaar’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kabinetsplan vuurwerkverbod stuit op twijfels Kamer
Sluiten