Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Nieuws 6 jan 2020 / 07:49 uur

Iran wil VS verdrijven uit Midden-Oosten

De nieuwe commandant van de Iraanse al-Quds-eenheid wil de Verenigde Staten verdrijven uit het Midden-Oosten.

Dat zei Esmail Ghaani maandag, voorafgaand aan de begrafenis van zijn voorganger Qassem Soleimani „We beloven het pad van de gestorven Soleimani te blijven volgen met dezelfde inzet", aldus Ghaani. „De enige compensatie voor ons is de VS uit de regio verdrijven."

Betalen voor basis

Trump dreigt met sancties tegen Irak als dat land alle Amerikaanse militairen het land uitzet. Als de troepen toch weggaan, dan wil Trump ook dat Irak betaalt voor de militaire vliegbasis die de Amerikanen daar hebben.

„Als Irak ons vraagt te vertrekken, dan leggen we ze sancties op zoals ze nog nooit eerder hebben gezien", aldus de president. „De sancties tegen Iran zullen dan zelfs wat zwak lijken. We hebben een buitengewoon dure vliegbasis daar. De bouw heeft al ver voor mijn tijd miljarden gekost. Wij gaan niet weg totdat ze ons dat terugbetalen", aldus Trump.

Het Iraakse parlement stemde zondag voor het wegsturen van alle buitenlandse troepen die zijn aangesloten bij de door de VS geleide coalitie tegen IS. De verwachting is dat de Iraakse regering instemt met de wens van het parlement.

Duizenden mensen in rouw

Soleimani werd donderdag in Bagdad gedood door een Amerikaanse raket. Hij was generaal in het Iraanse leger en hij was de rechterhand van geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei.

Duizenden mensen rouwen maandag op straat om Soleimani. Het centrum van de Iraanse hoofdstad liep helemaal vol vanwege de rouwdienst. Door de hele stad hangen beeltenissen van Soleimani. Khamenei leidt maandag een gebed ter ere van de gedode generaal.

‘Donkere dag’

De VS en hun bondgenoot Israël gaan „een donkere dag" tegemoet, zei de dochter van de gedode Iraanse generaal Qassem Soleimani tijdens een herdenkingsceremonie in Teheran.

„Gekke Trump, denk niet dat alles voorbij is met het martelaarschap van mijn vader", zei Zeinab Soleimani tegenover een grote menigte. De dienst, waar duizenden mensen op afkwamen, was live op de Iraanse staatstelevisie te volgen.

Het lichaam van Soleimani zal na de ceremonie in Teheran naar het sjiitische bolwerk Qom worden gebracht, waar ook een herdenkingsdienst zal plaatsvinden. Dinsdag wordt Soleimani begraven in zijn geboorteplaats Kerman.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Iran wil VS verdrijven uit Midden-Oosten
Sluiten