Metro
Metro Nieuws 20 jan 2020 / 18:04 uur

In het VK kun je je laten behandelen voor een bingewatchverslaving

In het Verenigd Koninkrijk kun je je tegenwoordig laten behandelen voor een bingewatchverslaving. Deze behandeling is voor iedereen die Netflix zijn leven laat bepalen.

We doen het allemaal weleens: een heel seizoen van onze favoriete serie er in één dag doorheen jagen. Maar laat je het je leven overnemen, dan is er wellicht iets mis, schrijven Britse media. Het gebeurde de patiënten die bij de Harley Street Clinic aanklopten.

Gevaarlijke gevolgen

Adam Cox, psychotherapeut bij de kliniek behandelde drie patiënten. „Alledrie waren ze in een gevaarlijke lus terechtgekomen waarbij ze er maar niet in slaagden om te stoppen met kijken naar een bepaalde serie. Ze moesten gewoon de volgende aflevering bekijken, en de daaropvolgende én de daaropvolgende.”

Bingewatchen kan heel wat gevaarlijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo slaap je er slechter door, presteer je minder op werk of school en verwaarloos je je sociale relaties. Volgens Cox ontstaat de behoefte om per se de volgende aflevering te zien door het stimuleren van het beloningsmechanisme in het brein.

Dopamine

„Er komt dopamine vrij en dat kan een probleem vormen voor mensen die veel stress of angst ervaren. Ze creëren een slaaptekort, waardoor hun productiviteit daalt en ze geen goede relaties meer kunnen aangaan.”

De behandeling bestond uit counseling en cognitieve gedragstherapie. Een ander idee is om de mogelijkheid een onbeperkt aantal aflevering te kunnen kijken uit te schakelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
In het VK kun je je laten behandelen voor een bingewatchverslaving
Sluiten