Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 jan 2020 / 11:39 uur

Half miljoen mensen ondertekenen petitie vuurwerkverbod

Rim 400.000 mensen vinden dat vuurwerk verboden moet worden. Dat hebben ze laten weten door de online petitie op een verbod op consumentenvuurwerk te tekenen.

Het gaat om twee online initiatieven voor een verbod op consumentenvuurwerk: een petitie en het Nationaal Vuurwerkmanifest. Beide initiatieven doen een dringend verzoek aan de politiek om consumentenvuurwerk in 2020 volledig te verbieden.

Jaarwisseling

Afgelopen zaterdag stond de teller nog op net boven de 250.000. Voor de jaarwisseling stond het aantal handtekeningen van beide antivuurwerkinitiatieven nog op ongeveer 190.000, maar in de eerste dagen van het nieuwe jaar liep het ineens storm. Op sommige dagen tekenden zelfs meer dan 10.000 mensen de petitie. Inmiddels hebben een half miljoen mensen hun handtekening gezet.

De petitie noemt het afsteken van vuurwerk een „uit de hand gelopen traditie" en vindt onder meer dat „het verknallen van 68 miljoen euro niet past in een wereld waar miljarden mensen met minder dan een euro per dag moeten rondkomen".

Oogartsen

Ook onder meer Zorgverzekeraars Nederland, het Longfonds, de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie en de SAZ Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (Vereniging van 28 regionale ziekenhuizen) hebben zich erbij aangesloten.

De opstellers van het Vuurwerkmanifest zijn onder andere oogartsen. Zij hebben vorig jaar de online petitie overgenomen van een particulier en geven nu dus informatie over beide initiatieven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Half miljoen mensen ondertekenen petitie vuurwerkverbod
Sluiten