Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 jan 2020 / 17:51 uur

Geldautomaten blijven voorlopig nog ’s nachts dicht

Veruit de meeste geldautomaten blijven ’s nachts tussen 23.00 en 7.00 uur dicht. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Dit duurt zeker nog tot eind maart. Op plekken waar in de avonduren nog veel geld wordt opgenomen, zoals uitgaansgebieden, blijven ongeveer honderd geldautomaten tot 02.00 uur open.

Plofkraken

In december kondigde de NVB, na overleg met de ministeries van Financiën en van Justitie, aan veel geldautomaten ’s nachts te sluiten om plofkraken tegen te gaan. Bij zo’n kraak wordt een vaak zwaar explosief gebruikt om een geldautomaat op te blazen. Criminelen gaan er dan met de cashvoorraad uit de automaat vandoor.

De NVB hoopt dat de sluitingen binnenkort onnodig blijken. „Binnen een aantal maanden komt er een techniek beschikbaar om geld bij een plofkraak onbruikbaar te maken”, zegt de NVB. De komende tijd blijven banken werken aan zo’n ‘structurele oplossing’.

Het duurt dan nog wel even voordat die oplossing overal is ingevoerd. De banken verwachten daar tot uiterlijk eind maart volgend jaar voor nodig te hebben, schrijft minister Ferd Grapperhaus van Justitie aan de Tweede Kamer.

Geldautomaten verplaatsen

In april dit jaar wordt begonnen met de verplaatsing van geldautomaten die nu nog in de gevels van woningen zijn ingebouwd. Hierdoor kunnen bewoners in gevaar komen bij een plofkraak.

Politie en justitie zetten volgens Grapperhaus onverminderd in op opsporing en aanhouding van daders. „Concreet heeft dit geleid tot 175 aanhoudingen van verdachten in de afgelopen twee jaar, in zowel nationale als internationale strafrechtelijke onderzoeken naar plofkraken”, zegt de minister.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geldautomaten blijven voorlopig nog ’s nachts dicht
Sluiten