Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Forse stijging aantal slachtoffers met oogletsel door vuurwerk

Tijdens de jaarwisseling hebben maar liefst 168 mensen door vuurwerk oogletsel aan één of beide ogen opgelopen. Dit zijn er 36 meer dan een jaar eerder. 

Dit blijkt uit cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).

Blind

Bijna de helft van de slachtoffers was omstander en raakte gewond door vuurwerk dat iemand anders afstak. Maar liefst 65 procent raakte gewond door legaal vuurwerk. Bij één op de drie slachtoffers is er sprake van blijvend letsel en in totaal raakten dertien mensen blind aan een oog. Vijf mensen waren er zelfs zo slecht aan toe, dat hun oog volledig werd verwijderd.

Vuurwerkverbod

Het NOG noemt het een grote stijging. Het aantal slachtoffers met oogletsel door vuurwerk is sinds 2017 toegenomen. Niet voor niets dat het NOG voor een algeheel verbod pleit. „Legaal vuurwerk veroorzaakt 65 procent van de oogletsels. Vuurwerk in handen van de consument is dan ook altijd te risicovol en wij blijven dan ook strijden voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk", zegt Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.

Overigens is het aantal mensen met oogletsel nog altijd veel lager dan tien jaar geleden. In de jaarwisseling van 2009 op 2010 waren er 308 patiënten. In de jaren daarna was er sprake van een voorzichtige afname van het aantal patiënten (met in 2012/2013 een eenmalige stijging naar 271 gewonden). Al sinds de jaarwisseling van 2015/2016 ligt het aantal gewonden onder de 200.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.