Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

EU tekent verdrag voor Brexit

Het heeft jaren geduurd, maar het moment is toch daar. De Europese Unie tekent vrijdagochtend een verdrag over het vertrek van Engeland uit de EU.

Voor het eerst in het bestaan van de EU wordt een verdrag over het vertrek van een lidstaat getekend. EU-president Charles Michel zet tijdens een korte ceremonie in Brussel namens de nog 27 lidstaten zijn naam onder het scheidingspapier. Voor het dagelijks EU-bestuur doet Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat.

Na de ceremonie gaat het originele document volgens ingewijden naar Londen, waar het door de Britse regering wordt getekend en teruggestuurd. De overeenkomst was tot nu toe slechts met „een handdruk", aldus betrokkenen, met de Britse premier Boris Johnson op een EU-top bezegeld.

Verdrag goedkeuren

Het Europees Parlement moet het verdrag ook goedkeuren en stemt daar woensdag over. Ten slotte geven de 27 EU-regeringen er nog een klap op, via een schriftelijke procedure. Dan is de weg vrij voor de Britten, die deze week hun juridische procedures afrondden om uit de EU te kunnen stappen.

Dat gebeurt, na 47 jaar en een maand lidmaatschap, op vrijdag 31 januari om 23.00 uur lokale tijd. In Brussel en de meeste hoofdsteden in de EU is dat middernacht. Tot het eind van het jaar verandert er echter nog niets, omdat Londen de EU-regels blijft volgen.

Ondernemers rekenen op tijd

De meeste Nederlandse ondernemers denken dat de Europese Unie meer tijd krijgt om een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk te sluiten. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) op basis van een rondvraag bij ruim tweehonderd ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Volgens de huidige plannen moeten de Britten dit jaar een handelsakkoord sluiten.

Zo’n 37 procent ziet een verlenging van de zogeheten overgangsfase als het meest waarschijnlijke scenario, toont het onderzoek. Een wat kleiner deel, 34 procent, verwacht wel dat de handelsdeal dit jaar rond komt. En een zesde van de ondervraagden denkt dat er helemaal geen overeenkomst wordt bereikt. De gesprekken tussen Brussel en Londen beginnen kort na 31 januari.

Overgangsfase

Tijdens de overgangsfase verandert er vrijwel niets voor bedrijven. De EU-regels blijven gewoon van kracht en de handel vindt dan nog ongestoord plaats. Het merendeel van de bedrijven wil deze periode gebruiken om de voorbereidingen verder voort te zetten. Een kwart van de ondernemers zegt het nodige voorwerk al te hebben gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.